White selection 2019, Vista Hill

White selection 2019, Vista Hill

Neki bi VH White Selection 2019, najnoviju berbu ovog vina iz vinarije Vista Hill prema izrazito svetloj boji sa zelenkastim odsjajima i umerenom procentu alkohola svrstali u lagana letnja vina. Taj predznak ne obećava uvek složenost u čaši, ali konzument se ubrzo uveri da prvi pogled nije i najprecizniji.

Jednostavno, ovo je zanimljiva kupaža sorti karakterističnih za Srem. Grašac, rajnski rizling i traminac u sadejstvu gde na prvi nos vino deluje prilično zatvoreno. Potom kreće otvaranje u vidu limete i kore grejpa. Intenzitet aroma je srednji plus.  Nakon primarnih citrusnih aroma, kako se povećava temperatura vina u čaši, polako se ističe i aroma zove i miris pokošene trave. Od prilično jednostavnog i zatvorenog mirisa na početku, dolazimo do umereno kompleksnog i razvijenog mirisa sa daljim povećanjem temperature. Lepo je zaokruženo i balansirano na mirisu.

Na ukusu je bela selekcija suvo vino, prijatnih kiselina i srednjeg tela. Za alkohol možemo reći da je u balansu. Završnica je srednje plus dužine sa dominantnim aromama limete i grejpa. Intenzitet aroma je takođe srednji plus.

U gastronomskom smislu vino vidim kao odličnog pratioca jedne neobične kombinacije ukusa. Gambori marinirani u soku od pomorandže, urolovani u špek i grilovani na tiganju. Blagi citrusni karakter gambora lepo bi ispratio aromatiku vina, a hrskavost grilovanog špeka se lepo poigrala sa ovom prijatnom kiselinom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi