Radovan 100% Prokupac 2017, Čokot

Radovan 100% Prokupac 2017, Čokot

Kako se leto bliži kraju, tako se crvena vina laganim koracima vraćaju na scenu. Ipak, shodno sunčanim danima, težimo ka vinima sa laganijim telom, a pravi primer za to su pino noar i prokupac.

Iako jedna od najzastupljenijih sorti grožđa, pino noar u Srbiji ipak i dalje traži svoj put. Mišljenja sam da je razlog tome što se prokupac, kao naša autohtona sorta grožđa, pokazao da je u stanju da proizvede veliko vino, čime iz dana u dan sve više preti da preuzme vođstvo nad internacionalnim crvenim sortama.

Takođe, naši vinari su u nekoliko navrata pokazali da od prokupca može da se napravi više stilova vina, od elegantnog, laganog, lepršavog, do divljeg, neuhvativog i snažnog. Spoj ova dva stila, iznad svega utemeljio je Radovan 100% Prokupac vinarije Čokot. Iz berbe u berbu ponavlja gradivo sa iznenađujućim dopunskim elementima. Ova berba 2017, još jednom pokazuje da se uloženi trud i proizvodnja od samo 700 boca isplati  kada je podržana kvalitetom.

Rubin crvene boje visokog intenziteta, serviran u dve čaše, Radovan 100% Prokupac budi radoznalost i veoma mi je teško da se odlučim iz koje bih čaše prvo probala.

Čaša za kaberne sovinjon/merlo, odnosno degustaciona čaša za crvena vina, stvara utisak da je vino starije, dok su mu tanini i dalje robusni i klize niz nepca taman toliko da vas u potpunosti zbuni oko berbe. Vino je na nosu izrazito voćno: divlje trešnje, šumsko voće, šumska jagoda, pa čak i bobice zgnječenog grožđa dominiraju paletom, dok se karakteristične začinske note prokupca pojavljuju nakon nekoliko udaha i ostavljaju tragove mirođije, sušenog bosiljka, crnog bibera, karanfilića. Nagoreli hrast, pomalo kože sa primesama vanilastih tonova, potvrđuje da je odležavalo u bariku.

Iako boja i vinske suze unapred odaju utisak snažnog vina, u čaši za Pinot Noir Novog sveta Radovanov prokupac pokazuje izrazitu eleganciju koju nisam odmah zapazila tokom degustacije u kaberne/merlo čaši. Prefinjeno ukomponovane arome voća nadovezuju se jedna na drugu, paleta je prepuna kupina i trešanja, dok se mirisi vinograda, trave, sena, prožimaju i pletu mrežu začinskih nota.

Vino je suvo, visokog intenziteta ukusa, punog tela i maestralno izbalansiranih kiselina i alkohola. Moćni i hrapavi tanini sjajno se stapaju sa voćnim karakteristikama, slašću i veoma dugoj završnici, kada cimet dominira te zajedno sa taninima ostavlja degustatore bez teksta.

Za razliku od elegancije i prefinjenosti na nosu, na ukusu dominiraju intenzivne arome voća i začina. Prepliću se kupina sa zelenom trešnjom, jagoda sa šumskim voćem, sveži bosiljak sa crnim biberom, mirođija sa muskatnim oraščićem, vanila sa duvanom, drvo sa kožom. Epilog svakog gutljaja je duga završnica prožeta cimetom i primesama meda, što još jednom otkriva veličinu, postojanost i potencijal ovog prokupca.

Jači je i potpuniji utisak u Pinot Noir čaši Novog sveta, pa bih je zato preporučila za serviranje, kao i vino ohlađeno na 17 – 18 stepeni. Zanimljivo, ovo vino iziskuje hranu poput tatar bifteka sa prepeličjim jajetom uz dosta putera i tosta, ali se njegova veličina ogleda u činjenici da dovoljno glasno govori i samo za sebe.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi