Furmint Devas 2016, Dukay-Sagmeister

Furmint Devas 2016, Dukay-Sagmeister

Moram priznati da se „kufer“ u koji pakujem strpljenje sve češće rašiva po šavovima kada u njega pokušam da naguram još jednu u prazno ispaljenu priču o požrtvovanosti vinara da u vinu majstorski iskaže jedinstvenost srpskog teroara. Utopistički, iznova i iznova, sa velikim poštovanjem uvažim napor koji je osnov takve priče ali u čaši potom ne prepoznam ni zrno jedinstvenosti i distinkcije,već puku stilsku uniformnost vina.

Sa druge strane na neformalnim gušt-degustacijama s kolegama iz posla vidim kao retko kada čvrst konsenzus oko teze da u Srbiji ipak postoje posebna vina i vinarije koje vredno rade na ideji autentičnih, autorskih vina u kojima je osnovna tema - teroar! Istina je da ih je za sada prilično malo, ali ih ima. Jedan od njih je Erne Sagmeister koji je tržištu ponudio geološki spektakl sa Fruške gore stavljen u kontekst dve sorte i tri odvojena mikro lokaliteta sa Fruške gore na kojima se nalaze njegovi vinogradi.

Na 1,2 hektara, u neposrednoj blizini Iriga, u jednom od vinograda sa nazivom Devas, organski neguje tri sorte kojima je po njegovom mišljenju u prošlosti obilovala Fruška gora: furmint, kadarku i lipolist, od čega je furmint najzastupljeniji sa oko 40% u zasadu. Loze se u ovom vinogradu hrane iz zemlje sa kompleksnim geološkim profilom povrh kog je pola metra škriljčevog šljunka. Sagmeister ga uz to promatra i kroz uticaj kosmičke energije koju tumači kroz snažan muški uticaj Jupitera na ovaj vinograd,a koji mu daje džentlmensku odmerenost, vedrinu ali i nužnu prodornost koja se oseća u karakteru svih vina dobijenih iz Devasa.

Furmint Devas 2016 je kao single vineyard vino fermentisao odvojeno od drugih vinograda, što je inače praksa ove vinarije za sve etikete.Lokalni, ambijentalni kvasci su izveli postojano, oštro vino lakonskog izražaja. Na nosu je srednje intezivan sa aromama kruške, dunje, tragovima orašastih plodova koji se prepliću sa nagveštajem meda i cveta poljskih trava kojima kontrira specifičan ton nalik mirisu baruta. Na ukusu nagoveštaj medastih nijansi prate voćni tonovi jabuke budimke na koju se nadovezuje intenzivan ukus tvrde zelene kruške. Voćnu komponentu, upotpunjenu mednim tonovima, preseca oštrina mineralnosti, koja potom pažnju iznova skreće ka voćnim tonovima. Struktura ovog furminta je veoma skladna, bez distorzije, uprkos nešto višim kiselinama i alkoholu, telo je srednje puno, lepo zaokruženo i elastično. Čini se da srednje dug finiš prati fina, prijatna gorčina.

Trebalo bi ga malo bolje ohladiti, do 100 Celzijusa i piti ga lagano, uživati u permanentnim transformacijama u čaši i pratiti evoluciju mirisa kroz aeraciju i zagrevanje do spoljašnje temperature. Možemo ga uparivati sa gotovo svim oblicima ribe na trpezi, bez obzira na priloge i prelive, velikim spektrom tvrdih i mekih sireva, pilećim ili ćurećim fileima, iako sam ga ja ovoga puta konzumirao bez hrane.

Želeo sam da proniknem u tajne i projekciju svih finesa koje teroar u ovom vinu impresivno oslikava. Bio je to jedinstven čulni doživljaj koji na sceni preplavljnoj unificiranim vinima nema svoj duplikat.

Kako je dobro biti izuzetak od ustaljenih pravila!  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi