Tri Morave rezerva belo 2017, Temet

Tri Morave rezerva belo 2017, Temet

Omaž srpskog vinogradarstva i vinarstva nesumnjivo pripada tamjanici, našoj autohtonoj beloj sorti grožđa, pa tako i vinu Tri Morave rezerva belo 2017, koje je osvojilo Trofej BIWC u orange kategoriji, čime mi je probudilo posebnu znatiželju.

Stekla sam utisak da su ljubitelji vina posebno vezani za tamjaniku. Pretpostavljam da se razlog krije u njenoj lepršavosti, jednostavnosti, rasprostranjenosti, a u velikoj meri u emotivnoj povezanosti sa sortom koja dolazi baš sa naših prostora. Kako je široko rasprostranjena među vinarima, tako svako od njih ostavlja svoj pečat i gradi neki novi stil.

U Lozoviku iznad Jagodine, na padinama koje obezbeđuju idealnu izloženost suncu, nalazi se vinarija Temet. Godinama unazad pratim njen rast i razvoj i posebno mi se dopala činjenica da su viziju  preusmerili na autohtone srpske sorte. Zamisao da se od naših, kako belih, tako i crvenih sorti grožđa prikaže sva veličina Srbije, predstavlja izazov, ali izgleda da se u vinariji Temet munjevitom brzinom kreću ka zamišljenom cilju.

Vino Tri Morave rezerva belo 2017 napravljeno je od 100% tamjanike, pri čemu se posebno izdvaja činjenica da je rađeno spontanom fermentacijom, odnosno prirodnim kvascima. Maceracija na pokožici je trajala osam, a sazrevanje u srpskom bariku deset meseci. Zatim još deset u amforama. Time je Temet stilom i tehnologijom napisao novu stranicu u srpskom vinarstvu tamjanike.

Izrazito zlatne, žute boje sa bakarnim odsjajem i lepršavom pokretljivošću u čaši, pri dodiru sa vazduhom tamjanika oslobođa intenzivne medne arome praćene bagremovim cvetom, zovom, mandarinom i dunjom.  Urme, suva kajsija, saće kao sekundarne note ukazuju na odležavanje u bariku i stidljivo se pojavljuju u naletima. Vino odiše punoćom, slojevitošću, a posebno mi se dopada što je sorta zadržala svoj ženstveni karakter i mami na probu.

Srednje punog tela sa nešto izraženijim kiselinama, punog ukusa i široke palete, potvrđuje mirisom proizvedenu znatiželju. Istovremeno je tradicionalno i egzotično, kompleksno i hrskavo. Kao dominantne arome izdvajam zreli mango praćen kajsijom, dopunjen medom, bademom i zovom. Narandžina kora, vanila, karanfilić pojavljuju se na veoma dugoj završnici. Iako pravi izazov predstavlja uparivanje tamjanike sa sirevima, ova bela rezerva nepogrešivo se kreće u pravcu dezerta. Kora od orašastih plodova, sa kremom od vanile i manga, blago narendanom narandžinom korom i suvim grožđem, predstavlja idealan par.

Miris leta, ukus Balkana i egzotike koji se prožimaju kroz ovo, definitivno veliko vino, pokazuje da Temet zadaje domaći zadatak svim vinarijama. Spoj tradicije i inovativnosti prepliću se od samog izgleda boce, etikete, estetske svedenosti, pa do kompleksnosti i slojevitosti u čaši.

Navedene arome, veličina i karakter posebno se izdvajaju u čaši za kaberne sovinjon i merlo, odnosno degustacionoj čaši za crvena vina kad je ovo vino ohlađeno na 12 stepeni. Iako bih tamjaniku uvek preporučila kao aperitiv, Tri Morave Rezerva Belo svakako je ono koje se ostavlja za kraj, kako bi zaokružilo celokupan utisak večeri.    |

nazad na vrh

Srodni tekstovi