Sfera 2019, Bikicki

Sfera 2019, Bikicki

Novo vino Sfera 2019 vinarije Bikicki me je veoma zbunilo na prvi pogled, baš zbog etikete koja je na dve boce različita. Nisam bila sigurna da li je u pitanju različito ili isto vino, da bi mi na kraju bilo objašnjeno kako je u pakovanju od šest buteljki, položaj kruga na svakoj etiketi drugačiji.

Prateći korake svetskih trendova, stilova i tehnologije, u srpskom vinarstvu se sve češće pojavljuje termin „prirodno vino“. Sinonim za vina koja se dobijaju od grožđa iz vinograda sa manjih parcela, pri čemu se vinova loza uzgaja samostalno, sa što manje uticaja, nakon čega se ručno bere, a tokom prerade koriste divlji kvasci, bez dodataka aditiva i sumpora. Na kraju su ova vina nefiltrirana i nerafinisana. Poslednjih nekoliko godina jednu od vodećih ulogu u ovakvom načinu proizvodnje ima vinarija Bikicki čije grožđe dolazi sa padina Fruške gore. Smatram da je izuzetno bitno naglasiti da mi sama vinarija tokom godina sve više privlači pažnju, kako zbog tehnologije koju propagira, tako i zbog sve ozbiljnijeg pristupa tržištu. Poslednje promene zapažam ove godine kroz činjenicu da su promenili etikete i to u minimalističkom stilu, koji preferiram.

Sfera je belo vino koje je devet meseci odležavalo u zaobljenom cementnom tanku od 3.000 litara, zbog čega je i dobilo to ime. Suština s odležavanjem u betonskom sudu je u drugačijim uslovima mikrooksigenacije vina, što je poslednje decenije u svetu neka vrsta trenda u proizvodnji naročito belih vina. Sada je prvo takvo vino „iz betona“ napravljeno i u Srbiji. 

Impozantna boca karakteristična za rizlinge, sa tamno tirkiznom etiketom i minimalistički prikazanim narandžastim Suncem u potpunosti mi je prilagođena sortama od koje je ovo vino nastalo – traminac crveni čini 65 procenata, dok ostatak pripada sovinjon blanu. Upravo sam tako i doživela ovo vino.

Kako je nefiltrirano, tako je i zlatno žuta boja pomalo zamućena, no ipak se bakarna refleksija jasno primećuje u čaši. Laganog viskoziteta, pri svakom pokretu oslobađa mineralne tonove karakteristične za sovinjon, zatim se smenjuju voćne arome jabuke breburn, lajma, kore limuna i narandže, da bi se nakon pažljivijeg mirisanja traminac ispoljio u svojoj aromatičnosti. Kajsije, mandarine, zelene dunje praćene zelenim tonovima trave, vreže paradajza, crnog čaja, zaokružene bademima, na nosu otkrivaju odlike obe kupažirane sorte.

Postojanog karaktera na ukusu, suvoće uparene sa mineralnošću sovinjona i slašću traminca, Sfera 2019 tokom konzumacije ostavlja čitav spektar aroma. Počevši od pomenutog breburna, preko narandžine kore, pomalo zelene kajsije i manga, nastavlja u stilu traminca i meda. I taman kada sam pomislila da će se na ukusu traminac razviti u potpunosti sa svojim cvetim aromama, zelena paprika i drška paradajza izdominira, da bi se na završnici žuti grejpfrut zadržao i zaokružio kupažu. Konkretno, pri svakom daljem gutljaju, miris se razvija u korist traminca, dok se ukus naizmenično igra na nepcima.

U čaši za mlade sovinjone i rizlinge, na temperaturi od 12 stepeni Celzijusa, Sferu 2019 bih poslužila uz grilovani kozji sir sa blanširanim bademima i habanero šljiva džemom.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi