Vožd 2018, Aleksandrović

Vožd 2018, Aleksandrović

Nakon skoro 36 meseci intenzivne kolaboracije sa Medicinskim, Mašinskim i Fakultetom Organizacionih Nauka sa Beogradskog Univerziteta, te Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, Vinarija Aleksandrović  je predvodeći, do sada verovatno najkompleksniji vinarski projekat u naučnom smislu, tržištu ponudila 999 boca sa etiketom Vožd 2018.

Osnov ideje bio je Cabernet Sauvignon, odnosno njegov visok potencijal kada je koncentracija visokoefektnih antioksidanasa u pitanju, konkretno: kvercetina i trans i cis resveratrola. Fenotipska prednost ove sorte se ogleda u činjenici da je kod male bobice, kakvu inače rađa kaberne, odnos pokožice i mezokorpa (grožđanog soka) znatno povoljniji nego kod drugih sorti. A to posledično omogućuje znatno više ekstrakcije, samim tim i veće koncentracije ovih jedinjenja u vinu.

Da bi se ideja realizovala bilo je potrebno u značajnoj meri modifikovati praksu u vinogradu u cilju podsticanja produkcije visokokvalitetnog grožđa i povećanja koncentracije željenih materija. Poput recimo rane, kompletne defolijacije u fazi formiranja bobice što omogućuje intenzivnije osunčavanje bobice, kojoj će potom povećano UV zračenje stimulisati veću koncentraciju gore navedenih jedinjenja.

Sa druge strane, radi očuvanja i ekstrakcije kvercetina, kao i slobodnog i vezanog cis i trans rasveratrola, bilo je potrebno modifikovati do sada korišćene enološke tehnike u podrumu kako tokom, tako i posle fermentativnog postupka. Kao najefektnija u tom smislu, primenjena je tehnika hladne maceracije koja je za ovu potrebu doživela određene modifikacije, a sve u cilju još intenzivnije ekstrakcije ovih materija iz pokožice. Posebna pažnja je posvećena sinergiji divljih kvasaca i mlečnih bakterija i njihovom svrsishodnom enzimatskom delovanju u fazi maceracije.

Vožd je u čaši bistro, pokretljivo vino, prefinjenih nijansi vrlo duboke rubin crvene boje. Na nosu srednjeg intenziteta, primarno voćnog izraza sa nagoveštajem začinskih tonova. Nakon sat vremena provedenih u dekanteru, veoma izražena voćnost obojena je jasno definisanim tonovima višnje, brusnice, borovnice, crne ribizle koje povezuje fina svežina nalik na mentu. Ovim notama pridružuju se nežni tonovi kedrovine, lešnika, štapića cimeta...

Na ukusu je suv, sa dobro izraženim kiselinama i visokom koncentracijom finih tanina koji, s obzirom na količinu, veoma nežno oblažu desni te podržavaju pitkost. Alkohola ima 13,5% i dobro je integrisan u puno telo. Iako je vino veoma čvrste strukture, utisak je da je tekstura veoma mekana, elegantna a voćni ukus čist i fin. Vino ne pati od težine, fluentno je i ne opterećuje. Finiš je prilično dug i izrazito voćan. Klasičan oblik bordoške čaše će mu najviše prijati i uz neophodno dekantranje garantuje drugačiji i poseban doživljaj sorte Cabernet Sauvignon.

Posle trijumfa mnogih fantastičnih ideja koje su se rađale u Vinariji Aleksandrović, ovo vino je definitivno nešto sasvim drugačije od onoga na šta smo navikli. Sagledavši ga kroz čitav niz aspekata koji su pratili razvoj i realizaciju projekta „Cabernet Sauvignon Wine with Td-enriched Resveratrol and Quercetin Concentrations“ može se slobodno reći da je ova šumadijska vinarija dobila fantastično vino koje definitivno ne treba posmatrati na konvencionalan način. Uvažavajući značaj potrebe da se vino kao proizvod unapređuje i razvija u smeru najplemenitijih vrlina koje iskazuje, siguran sam da je dostojan reči koja sa sobom nosi težinu odlučnosti, vizionarstva i hrabrosti. Vožd.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi