Šardone 2018, Vinarija MV

Šardone 2018, Vinarija MV

Organsko vino Šardone 2018 Vinarije MV iz Stalaća odličan je odabir za početak ljubavi prema dugo maceriranim belim vinima popularno nazvanim oranž. Naime, čini se da u slučaju ovog vina mogu da postoje samo dve vrste konzumenata - oni koji će ga uživati rashlađenog i oni koji će sačekati da posle desetak minuta iz čaše pokulja magma rastopljenih medenih začina i koječega!

Greška je kod upoznavanja s nekim nepoznatim stilom vina poći od jeftinih, prosečnih etiketa. Ko krene od dobrog zaljubiće se odmah i, što je važnije, stremiće ka boljem. To posebno važi za ornaž vina, jer će te na taj način izbeći često beznadežne pokušaje da shvatite smisao ovakvog pravljenja belih vina.

Mladen Mlađa Vujić, vlasnik vinarije, neobičan je karakter. Na šest hektara u rejonu Tri Morave uzgaja organski grožđe i već dve godine poseduje domaći sertifikat za to, kao malo ko u Srbiji, a da svoja vina gotovo nikome nije ponudio. Vinograd šardonea na sedamdeset ari gleda na Zapadnu Moravu, tlo je belo sedimentno, krečnjačko, a na boci je oznaka Vegan, kao i podatak da vino sadrži 11,6% alkohola. Grožđe dolazi sa jugozapadnih padina Oaze iznad Kule Todora od Stalaća, jer je to prema registru zvanično vinogradarska oaza u rejonu Tri Morave, a drugih vinograda nema. Takođe, piše da je vino nastalo od rukom branog grožđa i prirodnih kvasaca iz vinograda, odležalo 18 meseci u hrastovom barik buretu, te da se ne filtrira i ne bistri.

Ono što ne piše je neobična zagasita boja starog ćilibara, pregršt jabuka, saća i meda pa i nekih nota zrelog konjaka na nosu, dok sočne kiseline nagone na novi gutljaj. Uglađeni tanini, za koje bi vas ako žmurite teško neko uverio da tekstura ne pripada crvenom vinu, pripremiće vas za neopisivo dugu završnicu u kojoj se ne osećaju samo arome, već kompletan doživljaj vina traje jako, jako dugo. Vosak, karanfilić i klinčić, duboka iskrena mineralnost vraćaju se kroz nos da se stope sa novim gutljajem.

Vujićev Šardone, kome je ovo prva prava berba, macerirao je šest dana a potom sazrevao u starom hrastovom buretu, po savetu „mentora“ Aleksa Klineca, vinara iz Slovenije. Rađen je specifično, nakon što je skinut sa grubog taloga svaka naredna tri meseca se produžavao period podizanja s onog finog.

Zanimljivo da ovog vina verovatno danas i ne bi bilo da kalemar Saša Ratajac nije insistirao da Vujić posadi šardone. I pokazalo se da je čovek bio i te kako u pravu! Inače, vinograd je na području takozvane Mojsinjske Svete gore, puno je tu manastira, crkava sineitskih monaha koji su došli ovamo u 14. veku iz Male Azije. I italijanski stručnjaci su govorili: „Ima u Srbiji grad Stalać gde su kao u Negotinu odlični potezi“. Možda je zato nekada ovo brdo bilo puno vinograda. A danas samo ovaj jedan, šteta.

Recimo još to da je Vujić proizveo oko 600 boca Šardone 2018 koje bi najradije uparili sa kozjim sirom, čvarcima ili dimljenim šaranom na barenom žutom krompiru.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi