Zlatno runo 2017, Janko

Zlatno runo 2017, Janko

Prepoznatljiv trougao na etiketi Janko koji predstavlja smederevsku tvrđavu dobio je u Zlatnom runu nastavak u vidu talasa koji simbolizuju Dunav, a uz to i minimalistički prikazana brda u skladu sa potezom na kojem se vinograd nalazi. Zlatno runo je možda i najimpozantnija etiketa ove vinarije, a naziv upućuje na mit, potragu za dragocenostima koje nalazača dovode na presto.

Stari Zavet 2011 osvojio je prvi i jedini Regionalni trofej na Decanteru 2014. godine čime je Vinarija Janko iz Smedereva napravila svetski uspeh. Bordo kupaža na smederevski način pokazala je da pažljivo gajene internacionalne sorte kaberne sovinjon, merlo i kaberne fran, i te kako mogu da iskažu svoju veličinu i u Srbiji.

Janko, poznat po tome što se sam bavi i vinarstvom i vinogradarstvom, primetio je magičnu ekspresiju sorte kaberne sovinjon na smederevskom tlu tokom uzgajanja grožđa za vina Zavet i Stari zavet. Kako je ovaj kraj poznat po voćnjacima i vinogradima, tako je i lokalitet Zlatno brdo od davnina poznat Smederevcima. Prema legendi, kada je vinova loza prvi put dotakla Smederevo, korenje je prvo pustila na Zlatnom brdu gde je i Janko pre nekoliko godina posadio vinograde. Odatle se iznedrio čistokrvni merlo Zapis Testament, a ovih dana i kaberne Zlatno runo. Na taj način, Janko je raščlanio bordošku kupažu na veoma interesantan način.

Berba 2017 je bila veoma dobra i baš zato je Janko za sortnog kaberne prvenca izabrao baš nju. Ova sorta se prostire na 3,5 hektara što omogućava punu pažnju usmerenu na kvalitet i već sad je jasna odluka da se ovo vino neće raditi svake godine, uz najavu da je berba 2019 dala još veći potencijal.

Zlatno runo odležava godinu dana u baricima od 225 litara, i još 15 meseci u bačvi od srpskog hrasta. Kaberne izrazito voli odležavanje u drvetu čime svoju robusnu prirodu stavlja u podređeni položaj i ispoljava neke od najinteresantnijih karakteristika. Na nosu je veoma dominantna voćnost, dok se u pozadini lagano primećuju herbalne i začinske note. Kožna torba napunjena krupnim crvenim trešnjama mami za narednim udisajem, a svaki sledeći je drugačiji. Prožimaju se višnje, ribizle, crne trešnje, zatim mešavina pečenih badema, muskatnog oraščića i karanfilića, upotpunjeno crnom čokoladom, začinjeno štapom vanile. Veoma kompleksno i uravnoteženo na nosu, vino ne odaje utisak robusnosti, već izbalansiranosti koja se potvrđuje na ukusu.

Punog tela, bogato zrelim taninima koji se prožimaju nepcima uz prividan utisak slasti, ostavlja kao prvu impresiju osećaj moćnosti i dominantnosti. Kao da se svaka aroma bori za svoje mesto tokom degustacije: dominantna voćnost sa začinima u vidu primarnih nota, dok se sekundarne, razvijene odležavanjem u hrastu, takmiče kroz čokoladu, vanilu, cimet, kožu. Iako obiluje alkoholom (15,7%), sočne trešnje stvaraju iluziju da je procenat manji.

Tokom tri dana degustiranja zaredom, postalo je jasno da je vinu neophodno dva sata dekantiranja pre posluživanja, pri čemu će sledećeg dana biti još obilnije aromama i smirenije pokazujući potencijal uzgoja velike internacionalne sorte u Srbiji.

U odgovarajućoj čaši šireg tela za kaberne, Zlatno runo će pokazivati svoja lica iz minuta u minut i ispratiti sve sledove jela do dezerta: odležali stejk, srednje pečen i preliven maslinovim uljem, grilovani plavi patlidžan, pečeni batat sa blanširanim bademima, džem od divljih trešanja, čokoladni kolač sa makom.

Veličina i kompleksnost Zlatnog runa odiše toplinu koja se stvara tokom ispijanja svake čaše, i daje vam osećaj da ste među svojima, dok ravnoteža postignuta sa aromama, alkoholom, kiselinama, govori o pravom momentu berbe. Čini se da je potraga za dragocenim kaberne sovinjonom u vinariji Janko uspela. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi