Terrasse à l'Ombre 2018 Chateau de Gourdon

Terrasse à l'Ombre 2018 Chateau de Gourdon

Terrasse à l’Ombre 2018, prva zvezda Chateau de Gourdon, francuske vinarije iz južnog dela doline reke Rone, dugo je nedostajala u mojim degustacionim beleškama. Prvi susret sa vinima ove vinarije dogodio se još 2018. godine kada je Tikveš profesionalnoj javnosti otkrio, tada veoma važne novosti.

Svoju filozofiju brendiranja premijum vina koja ističu najbolje i najspecifičnije mikro lokacije u tikveškom vinogorju, makedonski gigant je preneo daleko izvan poznatih okvira kupivši zamak iz 18. veka u srcu jedne od najboljih francuskih vinskih regija. Time je sve svoje štihove objedinio u sasvim novu, internacionalnu formu - Tikveš Chateaux & Domaines.

Konačno sam nedavno otpampurio ovu kupažu tipičnu za južnu Ronu, sačinjenu od 65% sorte syrah i 35% sorte grenache noir. Simbioza ovih sorti izgrađena je još 1870. godine kada su na posedu dvorca formirani prvi vinogradi, a one su i dalje prisutne u zasadima pored sorti cincault, carignan, mourvedre i drugih važnih za ovu regiju, pri čemu predstavljaju zlatan resurs u rukama makedonskih enologa.

Nakon fermentacije, obe sorte su odležavale odvojeno, syrah u novim baricima od francuskog hrasta, dok je grenache noir mirovao u betonskim tankovima. Po sjedinjavanju, Terrasse à l’Ombre 2018 se odlikuje purpurnom bojom sa rubin crvenom refleksijom na rubu čaše.

Na nosu je vino dobro definisano, izrazito voćno i kristalno jasno. Oversize (baš velika) čaša, koja intenzivira aeraciju, ne skriva da miris zapravo nose zreli voćni tonovi brusnice, višnje, borovnice, kupine, suve šljive. Nadovezuje se lep cvetni ton nalik na ljubičicu dok se daljim otvaranjem sve jasnije otkriva najzanimljivija komponenta aromatskog profila. Čine je začinske note koje vinu ojačavaju karakter, nalik na drzak i po malo „gorak“ miris crne čokolade za kuvanje, te arome sveže samlevenog crnog bibera koga odmah zatim ublažavaju fine mirisne niti badema i sveže samlevenog oraha.

Priznajem da su se kod ukusa koplja lomila na „pitanju svih pitanja" kada je reč o vinima iz ove francuske regije sa generičkom apelacijom na etiketi. To se pre svega odnosi na tzv. tannin menagment, koji uz neretko povišene alkohole vinarima iz južnog dela doline Rone najčešće zadaje glavobolje a vina svrstava u kategoriju prosečnih.

Bio sam i više nego znatiželjan kada je prvi gutljaj najavio uživanje u finom, voćnom izrazu crnog bobičastog voća. Pažnja se potom usmerila na fino granulisane tanine koji miluju. Iako su prilično prisutni na senzitivnim zonama duž desni, karakteristična je ipak veoma mekana tekstura. Strah od grubog, rustičnog i rastrzanog vina polako je krenuo da popušta. Kiseline, zajedno sa masivnim udelom alkohola (15.5%), dodatno ojačavaju snažno telo u kom je sve u idealnom balansu. Prijatna gorčina kakaoa flertuje u finišu sa tonom višnje i opore ali ukusne drenjine.

Da bi se Terrasse à l’Ombre u potpunosti otvorio i pokazao impresivnu kompleksnost, neophodno ga je dekantirati barem sat vremena pre razlivanja u čaše. Insistiram na ovom tretmanu kao i na čašama velike zapremine kako bi uživali u maksimalnom dometu i specifičnostima ovog vina. Temperatura služenja ne treba da bude ispod 17o Celzijusa, a onda ga ostavite da diše i postepeno se zagreva do sobne temperature.

Dobro bi se složio sa mesima divljači ili goveđim obrazima na pireu od dimljene paprike. Konačno, ovo majstorsko vino zaslužuje jake rivale! One koji znaju šta je prava gozba.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi