Ergo belo 2018, Temet

Ergo belo 2018, Temet

Specifično je da je vinarija Temet od 2017. godine gotovo sve svoje kupaže konvertovala na autohtone srpske sorte. Malo preciznije rečeno, već postojeće etikete dobile su svoje naslednike u vidu promene odnosa internacionalnih i autohtonih sorti.

Bukvalno su nova vina obučena u stara odela (etikete), a naglasila bih da je Ergo belo 2017 Temet jedno od njih. Dosadašnja kupaža šardonea i pino griđa, koji su genetički zapravo veoma srodni, modifikovana je u blend šardonea i morave. Sa svojih sedamdeset procenata šardone je nosilac dok je morava kao novonastala srpska sorta dopunila ostalih trideset posto.

Morava gotovo da je postala nezaobilazna u predstavljanju srpskog vinskog podneblja pri čemu primećujem i da je na specifičan način osvežila šardone. Osim što je deset meseci kupaža odležavala u srpskom hrastu, godinu dana odležavanja u boci donosi jedan potpuno nov zaokret. Ekspresivne arome ispoljavaju se na nosu interesantne po samoj svojoj prirodi i sortnim karakteristikama. Morava prednjači u mineralnosti, isijava note vinogradarske breskve, upotpunjuje miris sveže pečenog tosta izazvanog šardoneom. Prepliću se pečeni bademi i zeleno voće oslikavajući potpuno novi momenat za naše vinarstvo.

Na ukusu je vino srednje punog tela, suvo i generalno fino izbalansirano. Pomenuta mineralnost se ponavlja na ukusu, lepršavost odaje moravu, dok zaokruženost i ukus dunja pripisujem šardoneu.

Čaša za barikirani šardone omogučiće potpuno otvaranje Temetovog vice šampiona u kategoriji Najbolje belo vino Srbije 2020 koji serviran na 12 stepeni Celzijusa omogućava apsolutno dovoljno prostora za razumevanje i prijatna iznenađenja kakva zasigurno ima i ponosno nosi.

Konačno, ukoliko Ergo belo 2018 Temet uparite sa kremastim domaćim taljatelama, listićima tartufa ili dugo kuvanom teletinom sa penom od mleka, otkrićete nove dimenzije ove kupaže u kojima se uticaji šardonea i morave naizmenično smenjuju.

Verujem da je cilj vinarije Temet svakako bio prikazivanje novih mogućnosti u kupažiranju srpskih sorti, u čemu su i bespogovorno uspeli.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi