Prokupac 2017 Kostić

Prokupac 2017 Kostić

Neminovno je da gotovo svaka vinarija teži sopstvenom prepoznatljivom stilu pa se nipošto neću začuditi ako otkrijem još jedan zlatnik u rudniku, a to se upravo odigralo kad je u pitanju Prokupac Kostić.

Poštujući sve osobine koje jedan prokupac treba da ima, Miloš Kostić je uspeo da pokaže još jedan stil prokupca, ne samo stil, već i način proizvodnje. Znači, ne govorim o vinu sa izraženim hrapavim taninima, kao ni o onom prefinjenom, već nečem između. I tu bih već na početku rekla da je reč o vinu koje može da se prilagodi svima, učestvuje u svakom uparivanju, ali servirano i kao pojedinačno piće.

Duga maceracija rezultirala je bogatom rubin crvenom bojom dok je odležavanje u hrastovim buradima, a nakon toga i u boci, doprinelo pomalo rustičnom izgledu vina u čaši. Gotovo da bih mu dodala koju godinu više iako je na ukusu u skladu sa berbom 2017, preciznije, daje primer kako se jedno vino razvija tokom vremena. Posebno mi je interesantno jer se radi na organski način proizvodnje pa verujem da otuda dolazi taj rustičan izgled praćen prijatnim mirisom polusuve kore hrasta, uparen sa cimetom, čokoladom, kožom i kafom. Vrlo sam jasno osetila pomenute arome, gotovo da sam mogla da izolujem i svaku pojedinačno što definitivno daje moj glas ovom vinu i toplu preporuku za istraživanje i igranje sa sopstvenim čulima.

Na ukusu je snažno, slojevito, punog tela, izbalansirano i saglasno sa mirisom i nadražajima koje stvara pri udahu. Intrigira činjenica da svaka jasno izražena aroma može da se upari sa određenom hranom kako bi upotpunila ukus. Samim tim govorimo o strukturi vina kojoj teže vinari – pozicionirane, precizne arome koje obiluju punoćom i istrajnošću.

Prokupac 2017 Kostić ističe se, ako izuzmemo prirodan način proizvodnje i vinograde stare preko sedamdeset godina, po manje voćnom, a više začinskom aromatskom kompleksu. Za razliku od dosadašnje preporuke za posluživanje prokupca u čaši za pino noar, Kostićev prokupac svoje najbolje lice pokazuje u kaberne/merlo degustacionoj čaši na 16 stepeni Celzijusa.

Iako je prilično lak za uparivanje sa hranom i može izneti od predjela do dezerta, moja preporuka se kreće u pravcu crvenog mesa uz obavezan prilog u vidu džemastih pirea, dopunjih celerom, mirođijom, bosiljkom kako bi se herbalne i začinske arome naizmenično smenjivale, stvarajući potpuni užitak. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi