Stifler’s Mom 2017, Erdevik

Stifler’s Mom 2017, Erdevik

Kada sam prvi put video etiketu za monosortni Shiraz vinarije Erdevik, kao munja je kanalima moje podsvesti proletela rečenica „Stifler’s mom“, koju u poznatoj komediji American pie izgovara simpatično smotani lik Pol Finč vraćajući me 20 godina unazad.

Ubrzo sam se prisetio i nadovezujuće replike „are you lost? ”, kojom svoju dosadu prekida zanosna plavuša sa čašom viskija u ruci. Moram priznati da su moji naredni tinejdžerski dani mnogo dugovali toj sceni koja se odigrava u prostranoj sobi sa bilijarskim stolom u kojoj Finč postaje ultimativni heroj svih žutokljunaca sa kojima sam tada zdravo odrastao.

Istinski zadivljen veoma efektnim brendigom, nastavio sam da pratim tržišni razvoj ovog vina kroz celu prošlu sezonu. Na moje zadovoljstvo uspelo je da postane pravi hit u vinotekama i restoranima a od nedavno je dopunjeno novom berbom iz 2017. godine.

Iako vidno „farba“ čašu Stifler’s Mom 2017 ipak nije tako zagasito ljubičaste boje kako mi se isprva učinilo. Fina crvenkasta nijansa lagano ulepšava rub čaše a prlično lenje „suze“ se sporo valjaju niz zidove. Na nosu je intrigantno, nesvakidašnje! Srednjeg je intenziteta sa veoma zanimljivom igrom voćnosti i začinskih tonova koja ne prestaje. Daljom aeracijom mirisi se vrlo agilno prepliću namećući stalno novo zapažanje koje pre svega asocira na sveže crno bobičasto voće. Nalik na borovnicu, kupinu, brusnicu... Začinski tonovi se bore za prevlast u čaši ali tonovi katrana ili mekog asfalta s početka vode glavnu reč, potom se mešaju sa aromama crnog bibera i kafe koje čvrsto prošiva ton vanile.

Na ukusu je suv i skladan, sa izraženom akcijom fino granulisanih tanina čija je tekstura prilično meka. Kiseline su prisutne i u dovoljnoj meri prate sve što ovaj Shiraz želi da kaže. Alkohol je prilično visok (15,5%) ali začuđujuće dobro savladan te sa finom voćnošću, koja je totalno dominantna na ukusu, fino vodi opisanu impresiju u lep i postojan finiš.

Vino pokazuje jaku želju za dekantiranjem a servis na temperaturi od 17-20 stepeni Celzijusa će mu najviše goditi. Predlažem uparivanje sa gotovo svim varijantama crvenog mesa koje će veoma uspešno pratiti sa dosta finesa. Potencijal za dalje unapređivanje ozbiljno je prisutan a idealnu formu predviđam u periodu između 2025. i 2027. godine.

Tad će nemilosrdno, poput Stiflerove mame, mamiti uzdah i ,,zavoditi" svakog ko se usudi da ga sačeka još 4-5 godina.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi