Cuvee No.1 2017, Zvonko Bogdan

Cuvee No.1 2017, Zvonko Bogdan

Dva Dekanterova zlata koja potvrđuju tranziciju srpskih vinara i vinarija manifestuju se u jednoj etiketi - Cuvee No.1 Vinarije Zvonko Bogdan.

Cuvee No.1 okitio se zlatom za berbu 2016, dok je naredna berba i još jedna zlatna medalja samo potvrdila kvalitet i Srbiji, ali i svetu, pokazujući da ni na velikoj vinskoj sceni ništa nije nedostižno.

Bez ikakvog hiperbolisanja, jasno je da je tim vinarije Zvonko Bogdan uspeo da prezentuje Cuvee ljubiteljima srpskih vina i postavi nove ciljeve na vinskoj lestvici. Verujem da se razlog krije upravo u kompleksnosti i slojevitosti ovog vina. Kupaža sorti merlo, kaberne fran i frankovke jasno oslikava svaku pojedinačnu sortu, dajući im individualno na značaju, dok se kao blend izražava precizno i kompleksno.

Činjenica da je na tržištu aktuelna berba 2017, govori o veličini ovog vina. Iako je čak 15 meseci provelo u hrastu, odležavanje u boci stvara nove dimenzije. Rubin crvene boje, velikog intenziteta, servirano u čaši sa što većim telom za crvena vina, na prvi pogled deluje impozantno. Na mirisu je snažno, dominiraju arome crvenog voća – ribizle, brusnice, trešnje na koje se nadovezuje i borovnica, šumska jagoda zaokružena vanilom, toskanelom, dimom i crnim biberom.

Kompleksnost i snaga vina Cuvee No.1 na nosu impresionira što se ponavlja i na ukusu. Nepca miluju već smireni tanini svilenkasto oblikovani, sa tek ponekim nagoveštajem robusnosti što mi govori da je četiri godine nakon berbe, vino i dalje mlado. Kao i da bi valjalo ostaviti koju bocu sa strane za godine koje dolaze. Punog tela, intenzivnih aroma i slašću koju odaje, vino vešto prikriva 14 % alkohola. Veoma je slojevito, na početku pritajeno, dok se tokom degustiranja lagano otvara, i od stidljivosti do dostojanstvenosti potrebno je dati mu malo vremena.

Za to vreme slobodno razmislite o hrani, a moja preporuka bi bila odležali stejk ili teletina ispod sača, iako je i crna čokolada sa crvenim biberom sjajan par Cuvee-u.

Ukoliko nemate mnogo vremena, dekantiranje je obavezno. Idealna temperatura je oko 18 stepeni Celzijusa kako ga ne bi previše forsirali. Aperitiv u vidu mehurića pripremiće vaša čula za vino i zato savetujem da odvojite malo više vremena za ovaj vinski obred kako bi sebi pružili potpuno zadovoljstvo.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi