Sveti Gral 2019, Botunjac

Sveti Gral 2019, Botunjac

Vina Botunjac naglašavaju uticaj zemljišta na razvoj vinove loze, samim tim i na vino. Etiketa Sveti Gral, po sortnom sastavu stoprocentni prokupac sa parcele manje od hektara, pokazuje značaj teroara na vino.

Jedan od razloga zbog kojeg nas prati legenda o večnom životu krije se upravo u čuvanju tradicije, poštovanju svojine, i istinska vera u kvalitet i postojanost. U vinskim pričama ovakav stav manifestuje još veću vrednost i, čini mi se, postaje aksiom posebno kada je reč o prokupcu. Već dobro utvrđeno gradivo o poreklu sorte, zastupljenosti u Srbiji, ljubav celog Balkana, međunarodni Dan prokupca i podrška iz celog sveta ogleda se u čaši jednog od pionira, predstavnika, a možda i najvećeg reprezenta autohtonih i starih srpskih sorti, Kosti Botunjcu.

Pomenuti vinograd se nalazi na iskrčenoj hrastovoj šumi, a kako i sam naziv govori - Sveti Gral se ne proizvodi svake godine. Kosta naglašava da je za ovu etiketu potrebna duga jesen, a takva je baš bila godine 2019.

Iako iz te berbe u 2021. očekujem postojana crvena vina, uravnotežena, izbalansirana i spremna za konzumaciju, Sveti Gral još jednom implicira na postojanost i dugovečnost. Na mirisu sam prijatno iznenađena, kako zbog svežine kojom odiše, tako i veoma jasnih karakterističnih voćnih aroma koje prožete začinima inače jasno prepoznajem kod župskih prokupaca. Priznajem da preferiram različite tonove, stilove ove sorte koji pokazuju veličinu Srbije, ali čika Kostin prokupac odoleva vremenu. I iziskuje posvećenost.

Osim sortnih karakteristika primećujem da mi se ekspresije vezuju za domovinu mada retko u vinu nailazim na takve emocije i trudim se da svakoj etiketi priđem sa profesionalne strane. Pronaći lepotu, odraditi senzoriku, upariti sa hranom. Puna sam tri dana degustirala Sveti Gral koji je i nakon toga pokazivao promene, prosto me terajući da sve vreme radim degustacione beleške iznova.

Ono što se pokazalo zajedničkim tokom degustacije jeste izražena kupina i borovnica na mirisu, zatim trešnja, svež bosiljak, suva mirođija, dok je miris zemlje, one prolećne i cvetne a sa primesama rose prisutan u pozadini gotovo sve vreme. Ništa manje ekspresivno vino nije ni na ukusu, srednje punog tela, što verujem da je rezultat mladosti i gipkosti sa kojom se Sveti Gral aktivno bori.

Kako uporno naglašavam da je vino živa stvar, tako bih za ovo iskoristila opis tinejdžera koji svoju snagu tek treba da pokaže. Razvoj tanina podseća na one kod pino noara, od zelenih i neuhvatljivih do svilenih, izbalansiranih.

Ipak, nijednog trenutka ne naglašavam da vino treba pustiti još godinu do dve da odleži u boci, već potpuno suprotno, preporučujem da kada god postoji prilika za degustaciju Svetog Grala, obavezno je treba iskoristiti. Jer jedini način da stvarno razumemo veličinu vinske Srbije nekada se krije upravo u praćenju nama drage etikete.

Konačno, Sveti Gral možete dekantirati, s tim što preporučujem degustiranje i posvećenost od otvaranja boce, preko kratkog odležavanja u dekanteru, do jednočasovnog disanja. Smenjivaće se intenzitet mirisa i ukusa dok je posebno interesantno što ćete svaki put poželeti drugu hranu kao savršen par. Može se početi sa pilećim pateom na brioš hlebu sa džemom od maline, nastaviti sa dugo kuvanom teletinom punjenom gaudom na palenti, a završiti kolačem sa makom i liofilizovanom kupinom.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi