Chardonnay 2019, Arsenijević

Chardonnay 2019, Arsenijević

Vinarija Arsenijević je na veoma vispren način vinom Chardonnay 2019 popunila davno upražnjeno mesto na domaćem tržištu belih premijum vina. Neformalnu „Off dry“ kategoriju koja podrazumeva između 5 i 9 g/l zaostalog šećera u vinu su do sada mahom predstavljala uvozna vina iz Francuske, Italije i Španije.

Praktično, sve do pojave ovog prilično ubedljivog Šumadinca stranci nisu imali dovoljno jakog konkurenta iz Srbije koji bi po kvalitetu, ceni i stilističkoj ekspresiji mogao da prevaziđe njihov, uglavnom visok kvalitet.

Stoga mislim da bi od nove generacije srpskih vinara, kakav je Nemanja Arsenijević ubuduće upravo to i trebalo da očekujemo. Da energično i direktno napadaju tržište, namećući jeftiniji a kvalitetan proizvod oslonjeni na moderne vinarske tehnike, ali i na svoje vinograde. One u kojima su odrasli. A vinogradi iz kojih je došao ovaj Chardonnay su u porodičnom nasleđu porodice Arsenijević preko 80 godina. Nalaze se u okolini Topole, na dve lokacije, i morfološki se u potpunosti razlikuju što ovom vinu doprinosi u smislu kompleksnosti i specifičnosti.

Na „prvu“, ovo je jedan tipičan šardone. U čaši izgleda prekrasno, slamasto je žute boje, po malo lenj, srednje pokretljiv. Na nosu umeren. Ali kompleksan. Pregršt voćnih aroma nastupa postojano, pritom dinamično, i smenjivaće će se sve vreme dok vina ima u čaši. Tonovi zrele kruške, mali nagoveštaj banane te intenzivan miris trenutno presečene zrele, žute jabuke, izmešaće se sa živahnim nijansama nalik na breskvu i ogrozd. A sve zajedno ih umiruje fini ton bagrema koji upravo cveta...

Na ukusu Chardonnay 2019 nudi najzanimljiviji segment uživanja. Tu se odigrava prava žurka, sladunjava, sočna i duga... Veoma živahne i sveprisutne kiseline aktivno pariraju zaostalom šećeru koga u ovom slučaju ima 6,5g/l te vino prosto ne može biti tupo i dosadno. Kada svemu dodamo 13,5% alkohola i malo više od umereno-punog tela, shvatamo da pijemo vino prilično snažne strukture koje ima fantastično dobar balans i jako postojan, produženi finiš.

U pogledu servisa šardone koji preporučujemo nije previše zahtevan, treba ga služiti na temperaturi od 12-14 stepeni Celzijusa u standardnoj vinskoj čaši. Dobar par bi činila začinjena meksička ili indijska hrana ali bez previše ljutog u sebi. Inspiraciju mi bude i paste kojima glavnu notu daju visokokvalitetni, zreli italijanski sirevi.

Nakon svega, rekao bih da Šumadija ne prestaje sa inicijativom, već pojačava tempo. Ovoga puta ritam promena diktira nova generacija. I to veoma samouvereno!  |

nazad na vrh