Sofia Tamjanika 2019, Braća Rajković

Sofia Tamjanika 2019, Braća Rajković

Prepoznavanje vinske etikete i potajna očekivanja od iste vremenom se razvijaju kod svakoga od nas. Tamjanika je bila prvo vino koje sam probala u životu, već tada opčinjena njenom aromatikom i svesnošću da sve što sam do tada znala o vinima pada u vodu.

Karakter mi je ostao urezan u sećanju, dok se tokom edukacije i svakodnevne senzorike, sorta nažalost gubila iz fokusa negde u mojim vinskim beleškama. Nijednog trenutka se taj momenat nije odigrao svesno, još manje namerno, već željom za daljim istraživanjem.

Danas, vernost je ta koju osećam prema tamjanici, najzaslužnijoj za to da su vinski ljubitelji definitivno razbili svoje tabue vezane za kvalitet i uspeh naših vina, a sve to pre svega mukotrpnim svakodnevnim radom srpskih vinara koji bespogovorno veruju u sopstveni kvalitet, više nego što sam ja ikada verovala.

I upravo se pravi primer za tu postojanost, istrajnost, verodostojnost krije u 100% tamjanici, vinu Sofia 2019, Braće Rajković. Iskreno, nisam ljubitelj vinskih sorti koje po otvaranju pokažu celu paletu aroma i potajno sam se negde nadala da je reč o Bodlerovoj ili Malarmeovoj priči, koja će mi na početku otkriti taman toliko da joj se ponovo vratim. A onda mi je Sofia, posebno svojim hermetičkim pokazivanjem razbudila znatiželju i nepca. I jesam se vraćala ovoj tamjanici, puna tri dana.

Sve do sada navedeno gotovo da su nesvakidašnje reči hvale koje sam uputila vinskoj etiketi i sorti koja mi nikada ranije ne bi bila prvi izbor, pa možda nije čak ni moja šolja čaja. Ipak, boja koja se tokom tri dana menjala, od svetlo žute, do gotovo zlatne, mamila je želju za dubljom posvećenošću i istraživanju senzorike što se pokazalo veoma zanimljivim.

Na mirisu su se smenjivala godišnja doba, od proleća do jeseni, od buđenja cveća, nenapadnih tonova, miris pokisle zemlje, tek ubrane ajdared jabuke, do meda, propolisa i čaja od hibiskusa. Kao što to obično biva kod etiketa koje znaju šta imaju da pruže ali traže strpljenje, ukus i punoća razvijali su se danima, sve dok nisam shvatila da bih ipak popila još jednu čašu baš kad je boca već prišla kraju.

Konkretno: Tamjanika Sofia jeste sve ono što očekujemo od jedne elegantne vinske sorte. Zavođenje i lepršavost, nenametljivost, laganu završnicu. Prvi dan proveden u frižideru rezultirao je egzotikom i tropikom. Bogata na mirisu i ukusu, uz pojavu manga, kajsije i meda, uparivanje je učinila zanimljivijim narednog dana, dok je trećeg Sofia pokazala pun potencijal gotovo me oborivši s nogu. Na nepcima sam osećala uljuljkanost, sigurnost i živahnost, dok se javljala želja za urmama punjenim mančega sirom rolovanim u pančeti. Spoj pomalo nespojivog ukusa, od kako sam ga otkrila kao svog favorita, konačno je pronašao svoj savršeni vinski par.

Za kraj preporučujem da odbacite sve dosadašnje predrasude, ako ih je uopšte i bilo, zavirite u Župu i elegantnom vinu od tamjanike pružite šansu. Pri čemu nimalo nije zahtevna, tretirajte je kao mlado belo vino, poslužite u baš takvoj čaši na desetak stepeni Celzijusa ali bez brige ako temperatura nije dovoljno spuštena. Ona će svakako pronaći svoj put na vašim nepcima.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi