Sumarum Merlot 2017, Art Wine

Sumarum Merlot 2017, Art Wine

Vino Sumarum 2017 godine predstavlja oličenje hrabrosti koju bi svaki vinoljubac trebalo da očekuje od male, butik vinarije, kakva je Art Wine, iz šumadijskog sela Grošnica kod Kragujevca.

Očigledan autorski pristup je u ovom slučaju zanemario kalup u kome se merlo uglavnom rutinski „oblikuje“. Isticanjem specifičnog uticaja teroara, kao i nesvakidašnjom ekspresijom sortnosti, ovaj stoprocentni merlo se odvažno distancira od posve ustaljenog tržišnog diktata. Raznolikosti šumadijske vinske priče, Art Wine doprinosi i vrlo modernim, po malo eksctentričnim, ali veoma efektnim dizajnom ambalaže. A stilizovano oko, jedan od segmenata na etiketama ove vinarije, je gotovo nemoguće izbeći pogledom kada se boca nađe na nekoj od izožbenih polica.

Vizuelno se može oceniti i da je Sumarum vrlo lepo obojeno vino, rubin crvene boje, sa ljubičastim odsajima na rubu čaše. Na nosu se izražava srednjim intenzitetom i priličnom kompleksnošću. Arome voćnosti su, u ovoj fazi razvoja, još uvek veoma jasno odvojene od aroma koje reflektuju odležavanje u drvenim sudovima.

Tonovi nešto drugačijeg spektra u odnosu na ono što bi se očekivalo od merloa podsećaju na mirise kupine, crnog duda, zrele trešnje, i prekriveni su nijansama nalik na ribizlu, dok tek nagoveštavaju tonove zrele šljive kojima tvrdo pariraju arome dima, mlevenog oraha i karanfiića.

Na ukusu je naglašenog karaktera i stilski se potpuno određuje u pravcu rustičnog merloa koji nimalo nije oslonjen na uobičajenu mekanu i „glatku“ teksturu. Teksturu koja, neretko, ovoj sorti daje dozu monotonije. Sumarum je potpuno suv, sa nešto grubljim taninima, nagoveštava dinamičnost strukture koja se uz ovaj segment odlikuje srednjim kiselinama, nešto višim alkoholom i prilično izraženim intenzitetom ukusa ističući brusnicu i zrelu višnju. Finiš je srednjeg inteniteta, voćan.

Neophodno ga je dekantirati i to najmanje sat vremena pre služenja. Podrazumeva se služenje u tipskoj „Bordo“ čaši, u kojoj će otkrivati osobene nijanse voćnosti, od „crnih“ oštrijih, ka onim mekšim i zrelijim „crvenkastim“ tonovima. Temperatura ne bi trebalo da bude viša od 18 stepeni Celzijusa, ali ni ispod 16. Tako serviran idealno će pratiti vruće jagnjeće pečenje, paste u bolonjez sosu, tatar biftek...

Kao jedno vrlo zanimljivo i drugačije vino, obratiće se Sumarum Merlot 2017 nešto užoj niši vinoljubaca koji razumeju diverzitet stilova velike sorte kakav je merlo. Pritom je ovo vino koje podmiruje potrebu i naprednijih poznavalaca vina uvek u potrazi za novim i uzbudljivim, neuobičajenim etiketama. Baš onim koje prave razliku, proširuju percepciju sortnog izraza i smelo predstavljaju ideju autorskog vinarstva.

A ona, kao i u ovom slučaju, mora biti oslonjena na inovativnost, kvalitet i autentičnost, kako bi zavredila respekt publike i parirala konkurenciji koja danas ne prašta.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi