Sauvignon Blanc 2019, Janko

Sauvignon Blanc 2019, Janko

Poznata po barikiranom sovinjon blanu Vrtlog, smederevska Vinarija Janko kao da nije ostavljala dovoljno prostora za ekspresiju svog drugog sovinjona.

Sa uočljivim slovom “J” na beloj etiketi i simbolima kraja iz koga potiče, te minimalistički prikazanoj tvrđavi proklete Jerine, taj drugi sovinjon upravo je tako i nazvan – Sauvignon Blanc 2019 Janko. Nebarikiran, jasan, precizan, mirišljave prirode i efektnih utisaka, već na mirisu stvara slast, hrskavost i omamljujuće atribute leta.

Odluka da se iz ove vinarije izabere vino koje nije dovoljno poznato našim vinopijama jeste bila rizik, ali i dalje smatram da se bazni sovinjon iz inoksa, baš onaj koji se proizvodi svake godine, opravdano buni i traži svoje mesto na vinskim kartama.

Naglašavam leto iz prirodne potrebe da se sa povećanjem Celzijusovih stepeni proporcionalno povećava želja za laganim belim vinom. Kada govorim o laganom vinu, preciznije mislim na ono koje ne opterećuje, ostavlja svežinu na nepcima, slast u grlu i traži gutljaj više. Upravo je takav Jankov sovinjon iz berbe 2019.

Nenapadan, smiren, uravnotežen, ali ekspresivan na mirisu, prezentuje sve što željeni sovinjon može da ponudi: zeleno povrće, voće, kao i čuvene vreže paradajza. No smederevsko područje obožava da se poigra sa tropikom, pa eto i nje na spisku mirisa i aroma. A taj miris prati ukus, što je veoma bitno za generalno nepoznato vino na našem tržištu. Nepoznato iz razloga što balans i konstantnost ispunjavaju uslove uglavnom predviđene za skuplja i poznatija vina.

Tokom razgovora sa Jankom o berbi 2019 kojom je veoma zadovoljan, naglasio je kako se potrudio da 2020. bude još bolja uključujući kompletno stečeno znanje o tlu, sunčanim danima, rezidbi, svemu ostalom.

Premium linija Janko jeste ta koja je, ne samo kod Dragana Vasića Janka, već u čitavom regionu postavila piramidu vinske popularnosti i brenda, no baznim vinima malo ko se bavi. Zato odajem veliku privrženost ovom načinu razmišljanja, jer osim mojih nekoliko rečenica, teško da ćete čuti za Jankov bazni sovinjon blan. A prevelika je šteta zaobići berbu 2019 dok je još uvek na tržištu koju možete poslužiti u čaši za mlade sovinjone na 12 stepeni Celzijusa i izvanredno upariti sa salatom od tunjevine i povrća.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama