No ½ 2017, Ivanović

No ½ 2017, Ivanović

Autentična srpska crvena vina, iz premijum segmenta, ne mogu se zamisliti bez legendarnog vina Numera pola, ili kako je zvanično navedeno na etiketi vinarije Ivanović - N0 ½ !

Koncept u kome prokupac, kao nosilac kupaže, predvodi kolose kao što su Cabernet Sauvignon i Merlot je u ovoj kući sa višegeneracijskom tradicijom u vinarstvu itekako dokazan. Baš tu je definisana vredna referentna tačka najvažnije srpske autohtone sorte, u kojoj se istovremeno sastaju uticajan trend koji favorizuje lokalne specifičnosti i internacionalna prepoznatljivost velikih francuskih sorti.

„Numeru pola sam pravio po sebi“, govorio je Gaga Ivanović, tako skrećući pažnju na sopstveni afinitet prema vinima u kojima, pre svega, treba sačuvati suštinu - čist izraz sorti kojima teret ne predstavlja previše invazivna upotreba hrastovih sudova za odležavanje.

To se jasno prepoznaje u čaši. Srednji intenzitet mirisa prodorno je obeležen sa pregršt voćnih aroma, nalik na crno bobičasto voće kupine, crne ribizle, borovnice... Daljom aeracijom biva dopunjen mirisom zrele šljive, sirupa od maline, te tonovima tosta, zvezdastog anisa, bibera i dima.

Na ukusu je potpuno suv, sa izraženim taninima koji daju čvrst karakter vinu. Postojane kiseline, sa ostatkom strukture, odlično nose vrlo visok nivo dobro integrisanog alkohola, te grade masivno telo koje se proteže u finiš obeležen crnim bobičastim voćem i nagoveštajem vanile.

Vino je neophodno dekantirati. Prvi odgovor će uslediti tek nakon pola sata, kada zamirišu oštri tonovi „crne“ voćnosti. Temperatura služenja ne sme da prelazi podeok viši od 20 stepeni Celzijusa, niti treba da bude niži od 17. Sa hranom će se dobro snaći i to onom u kojoj će se mnogo toga dešavati oko jačih crvenih mesa i divljači.

Potencijal za dalje unapređivanje odležavanjem kod vina Numera pola je izraženiji od većine vina koje sam probao u ovoj godini i verujem da se tek sada približio prvoj trećini svog životnog veka. Idealnu formu treba očekivati između 2023. i 2026. godine.

Po najavama i očekivanju, četvrta generacija Ivanovića nastavlja 100 godina dugu tradiciju vinarstva u Župi. U njihovom vinogradu na brdu Varina, koje u vinskim krugovima već nazivaju prvim srpskim grand cru položajem, rađaju se nove ideje, ali se realizuju i stare koje su dugo tinjale. Jedna od njih je prvo organsko vino iz Župe koje će doći upravo iz vinarije Ivanović. Budućnost je definitivno pred nama, mlade snage su izvedene na pravi put, na kome će dosanjati mnoge snove očeva modernog srpskog vinarstva.   |

nazad na vrh