Chardonnay 2018, Vinum

Chardonnay 2018, Vinum

Mislim da žiri Velikog ocenjivanja vina nikako nije mogao „na slepo“ da pogreši kada je ovom Chardonnay Vinum vinu uz veliko zlato dodelio šampionsku titulu belih vina Srbije prema broju bodova.

Zelenkasto-žuti šardone star tri godine pokazuje svoj pun potencijal na vrhuncu balansa aromatskog kompleksa i kiselina. Poseduje veoma izražene tipično sortne arome dunje, kruške, žute jabuke uz trunčicu vanile koju je najverovatnije povukao od drveta. Sasvim očekivano od šardonea fermentisalog u barik buretu punih godinu dana nakon čega sledi šest meseci stabilizacije u tanku. Ali za konačni rezultat ponajviše „krivim“ dodatnih šest meseci u boci kada se čarolija neminovno dogodila i iskristalisala.

To ključno sjedinjavanje aroma sa mirnim sočnim kiselinama i komponovanje sa 14 % alkohola, ne samo da je iznedrilo krajnje stabilno vino iz koga ništa ne štrči, već je dalo jasnu definiciju koja oduševljava svakog vinskog sudiju koji ovaj Charddonay proba. I zbog čega nemam dileme oko toga šta ga je preporučilo šampionskom postolju.

Na sve do sad rečeno treba dodati je vino punog tela, daleko više sveže i slasno nego puterasto što ga preporučuje i za toplije dane pri čemu ima dugu završnicu u kojoj prednjači voće i koja je manjim delom citrusna. Utisak svežine dodatno stvara nešto što nije preterano herbalna ni začinska nota već kao da vas na jeziku pecne svež mladi bosiljak u naznaci upliva sena i pokošene trave.

Uparila bih ga klasično za šardone uz salate ali gde su obavezni dresinzi, uglavnom na bazi putera. Ako ćemo nešto drugačije i ako nećemo pastu, onda mu leži laganije meso, najpre belo, mada jako lepo može da ide uz belu ribu i krem od spanaća sa mrvicom parmezana koji kad se rastopi daje kremastu strukturu iz koje sir ne štrči. Može i u brie varijanti sa bademima i džemićima.

Znači, Charddonay 2018 Vinum je odlično ukomponovano vino jako duge završnice. Stabilan, jak, čvrst, kiseline i alkoholi čuvaju potencijal vina još jedno dve godine na vrhuncu nakon čega može samo doći do dodatnog zaokruživanja i potenciranja žutog voća i možda drveta kada će vanila preći u tost, a kada se to dogodi, vino će postati još hrskavije. Sve to je dobar pokazatelj da se u Srbiji, barem kad je šardone u pitanju krećemo u pravcu onih koji mogu da traju i odležavaju što je možda i najbitnija činjenica.

I na kraju napomena da je cena od 1.600 dinara za šardone iz premijum linije vinarije Vinum, krajnje umerena.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi