Amante Rina 2018, Rubin

Amante Rina 2018, Rubin

Ne, ona ne dolazi sa travnatih obronaka Toskane, niti pašnjaka Pijemonta, njena rodna gruda nisu brežuljci Pulje niti je rasla u senci vulkana iz Kampanje… Ona dolazi iz srca Srbije, iz vinograda i podruma najvećeg srpskog proizvođača vina, Rubina iz Kruševca. Iza zavodljivog imena stoji jedna stamena lepotica, Amante, ljubavnica, voljena, obožavana…

Njena se lepota nazire i ispod krinke kojom se skrila, ujednačena je i zaokružena. Kada izvadimo pampur i krinka spadne ukaže nam se sve, spoznamo tajne koje brižno krije. Rina je njen pseudonim, Charddonay joj je pravo ime. Godište je 2018 i odležavala je 12 meseci u buradima napravljenim od srpskog hrasta. Slamnato žute boje karakterišu je slojevite arome. Na prvu su tu arome tropskog voća, dinje, šerbeta i meda koje kasnije, kad se vino smiri u čaši, preuzmu arome tosta i drveta.

Srednjeg je tela, i sa dosta alkohola, ali traži da se služi na malo većoj temperaturi od uobičajene za bela vina kako bi se postojeće arome lepo izrazile i užitak bio potpun. Ako imate mogućnosti natočite je u veliku „balon“ čašu jer joj treba prostora da diše, i dajte joj malo vremena da se u čaši otvori i dostigne potrebnu temperaturu. Zato je nemojte piti kada žurite. Na nepcu će vam dati lep osećaj hrasta u kome je ležala i završnicu srednje dužine. Prožeta je jakim, ali ne i agresivnim kiselinama koje ukazuju na strukturu velikog vina.

Amante je ljubavnica, a Rina će se ljubiti i voleti sa masnom rečnom ribom, lososom, dok od domaćih specijaliteta sjajno ide sa gibanicom, pitama sa sirom i zeljem, ćuretinom u mlincima. A one spremne na malo više avanture iznenadiće koliko se dobro snalazi sa ćevapima na kajmaku ili svinjskim vratom i kremenadlama.

Rubin koji poseduje oko 1.200 hektara vinograda na više vrhunskih lokacija, tokom 60 godina postojanja akumulirao je neophodna iskustva da se proizvede vrhunsko vino. Proces proizvodnje je zaokružen jer poseduje tehnologiju, vinograde, pa čak i pintersku radionicu gde izrađuje sopstvenu burad u kojima vino odležava. Proces je kompleksan, a krajnji proizvod koji iz svega toga izađe nosi u sebi istu tu kompleksnost.

I koliko god da ste šardonea u životu probali, uvek ima mesta za još. Rina je tipičan, „školski“ barikirani šardone, moglo bi se reći, ali će baš zbog toga i pronaći mnogo publike kojoj će se dopasti.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi