Roze Blue 2020, Ilić-Nijemčević

Roze Blue 2020, Ilić-Nijemčević

Fruška gora kao vinsko podneblje je kraj koji ne prestaje da iznenađuje sa onim što može da iznedri i stvori. Tako taman se naviknete na jedan lagani, blago macerirani stil rozea, sličan onom opšte poznatom i prihvaćenom provansalskom, a onda naiđe nešto što vas potpuno odvuče na drugu stranu, u drugu krajnost koja je podjednako dobra i lepa. To se otprilike desilo sa novim roze vinom iz vinarije Ilić-Nijemčević.

Roze Blue IN je nesvakidašnje vino za današnje trendove. Kupaža merloa i kaberne sovinjona koja je za trunku više macerirala, ima tamniju roze boju lukovine. Prisutne su arome voća, slatkog ili džema od jagoda, naglašene mineralne note, a gurmani će uživati u diskretnom mirisu crvene paprike koja je karakteristična za kaberne sovinjon.

Ovo vino ima stav, izražen u jakom telu sa 14% alkohola. Kiseline su sjajno balansirane, punoća ukusa je naglašena, upotpunjena puterastim aromama koje oblažu usnu duplju, a završnica je duga i trajna. On kaže „daj mi hranu“, nije od onih laganih rozea koje ispijaš na obali mora ili na terasi sa nogama u lavoru, mada nije da ne možeš i to….

Treba ga ohladiti, ali ne previše, na 8-10 stepeni, i poslužiti sa punjenim paprikama, svinjskim vratom, junećim ramstekom, a sjajno bi se uklopili i čiz kejk sa jagodama ili šumskim voćem.

Ilić i Nijemčević su dve porodice koje su iz ljubavi prema vinu rešile stvoriti nešto trajno i lepo. Lokacija vinograda ovog rozea je Bikić Do, na padinama Fruške gore, a spoj modernog i tradicionalnog u vinskom podrumu koji datira još iz 1826. godine možete obići, posetiti, i uz to probati vina na svom izvoru, tamo odakle su potekla. Uloženo je mnogo truda da bi se očuvala autentičnost prostora u kome se još nalaze i hrastove bačve iz 19. veka i vinski bazen sa velikim kapacitetom.

Svakako, pred nama je nagrađivani roze izuzetne pitkosti koji je spreman uhvatiti se u klinč sa ozbiljnom hranom i ozbiljnim odmorom od letnje žege. |

nazad na vrh