L’una Rose 2020 Draganić

L’una Rose 2020 Draganić

Jedan od veoma interesantnih rozea današnjice jeste svakako L’una vinarije Draganić koja praktično svoja prva vina nudi tržištu dok se užurbano završava grandiozni objekat na izuzetnom položaju u šumadjskom selu Lipovac.

Berba 2020 je sačinjena od sorti sanđoveze i merlo sa po 40 procenata, dok kaberne fran začinjava ostatak vina. I već od starta uspeh! Na Velikom ocenjivanju vina ove godine roze kupaža okićena je zlatnom medaljom čime je prozor u budućnost široko otvoren.

Život se u izvesnoj meri vratio u normalu te konačno imamo priliku da uživamo u čaši omiljenog vina u baštama restorana. Vinske karte zaogrnule su novi oblik u kome su mlade srpske vinarije konačno dobile šansu za ulistavanjem i promociju svojih etiketa.

Leto je, osim rascvetalih bašti, poznato i po ispijanju belih i roze vina u većoj meri. Iako je trivijalno mišljenje da se crvena vina ne konzumiraju leti, istina zapravo leži u kiselinama, svežini i nižoj temperaturi serviranja belih i roze vina. Posebno mi je drago da naglasim roze vina iz razloga što je njihova proizvodnja u Srbiji u poslednjih nekoliko godina odradila jedan sjajan zadatak. Naime, od jako obojenih rozea, takozvane ružice slatkastog ukusa, popeli smo se nekoliko lestvica više prema čuvenim provansalskim rozeima poznatim i priznatim u čitavom svetu.

L’una Rose 2020 Draganić, zanimljiv roze blend kakav Srbija do sada nije videla ni okusila, odiše prvenstveno sortnim karakteristikama. Sanđoveze jagodičastim i bobičastim aromama gradi sjajan balans sa šljivama iz merloa i malinama karakterističnim za kaberne fran.

Vino je sveže, na nosu izrazito voćno i cvetno, prijatnih zemljanih tonova. Na ukusu lepršavo, precizno i tačno. Srednje je punog tela čime se savršeno uklapa u vrelinu letnjih dana.

Posebno mi se dopada trenutak slasti što se javlja s vremena na vreme kao aromatski kompleks, pošto je vino inače deklarisano kao suvo. Proizvodnja u inoksu omogućava da se iskaže esencijalna originalnost teroara uparena sa veoma kompleksnim sortnim blendom.

Mišljenja sam da je u vino odličnoj kondiciji te da se sa zadovoljstvom i opušteno možete poslužiti čašom ili čak bocom ovog rozea, a sigurna sam da ćete i prijateljima isto preporučiti. Serviran na 10 stepeni Celzijusa nestvarno će se uklopiti kao aperitiv, a ako želite da se pozabavite laganim letnjim obrokom, gotovo da mu bilo koja salata sa slatko – kiselim dresingom može biti idealan par.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi