100 JAZZ 2019, DeLena

100 JAZZ 2019, DeLena

Vino 100 JAZZ potvrđuje da je numerička indikacija nezaobilazan segment u vizuelnom identitetu vina iz šumadijskog podruma DeLena, kao što je to, recimo, na etiketi 70/30.

U ovom slučaju, broj 100 nedvosmisleno ukazuje na apsolutan izraz samo jedne sorte koja se, uistinu retko, sreće južno od Dunava. Sa druge strane u reči jazz predstavljena je zahtevna i kompleksna forma sorte mirisni traminac koji svojim karakterom izražava otpor prema uobičajenom, opštepoznatom, konvencionalnom...

JAZZ dolazi samo u najboljim godinama, iz vinograda koji je već oformio dovoljno snage na nadmorskoj visini od 375 metara, gde se izležava na jugozapadnoj parceli od 1,4 hektara sa pogledom na Oplenac. Kontrolisano geografsko poreklo i kvalitet ovog vina potvrđeno je na nešto manje od 2.500 boca koliko ih je u 2019. godini podarila berba.

U čaši je svetle, slamastožute boje. Intezivnog nosa, koji „na prvu“ nudi tipičnost traminaca, ali nedugo zatim svoju priču elokventno odvodi u sopstvenom smeru ka aromama mošusa, zumbula, orlovih noktiju, prošaran egzotičnim voćnim tonovima ananasa, dinje, zrele dženerike, sočnog žutog mesa, ogrozda, ličija, pasion fruit-a...

Na ukusu je jasan, sočan, voćan, rekao bih na samoj granici kategorizacije polusuvih vina. I nipošto dosadan, kako biva sa tramincima koji nisu dobro odškolovani.

S obzirom na nadmorsku visinu na kojoj je stvoren, te nešto veću razliku dnevno-noćnih temperatura, posledično je vrlo dinamičan sa izraženim intenzitetom ukusa i vibrantinim kiselinama koje egzotičnoj voćnosti na ukusu itekako dodaju na atraktivnost, te poput precizne ritam sekcije kontriraju alkoholu od 14%, praveći skladnu celinu konačnog ukusa koja se razvija u sasvim solidnu dužinu finiša.

Nephodno ga je poslužiti u temperaturnom rasponu od 14-18 stepeni Celzijusa na kojoj će pokazati svoje nejlepše manire. Naravno u čaši koja je kadra da prikupi i usmeri ka čulu sve mirise koje ovo vino velikodušno odašilje u etar. Arapska ili, podjednako kompleksna, indijska kuhinja bi u svojim raznim varijantama na bazi bogato začinjenog pirinča bile fantastičan par ovom vinu. Birjani sa komadima dobro raskuvane ovčetine će ovaj traminac zakovitlati u nezaboravno čulno iskustvo vredno pamćenja.

Dobrim poznavaocima traminca ovo je jedan od najdistinktivnijih primera voljene sorte dok će nama, koji se profesionalno bavimo vinom, pružiti još jedan argument zbog koga bi svi trebali još čvršće i nesumljivo da verujemo u bogatstvo i diverzitet srpskih vinskih regija. Još kad bi se u njima malo češće slušao jam session dobrih domaćih „jazzera“, gde bi nam bio kraj...  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi