Valerius 2017, Imperator

Valerius 2017, Imperator

Vinarija Imperator svojim jedinstvenim vinima odaje počast rimskim carevima rođenim na području Fruške gore. Današnja Sremska Mitrovica bila centar provincije Sirmium gde se rodilo barem deset imperatora koji su svakako, veoma voleli vino.

Pred nama je najbolje belo organsko vino Srbije za godinu 2020, ali moramo se zagledati u prošlost kako bi u potpunosti razumeli sve slojeve koje krije ova boca.

Od 2015. godine sa zvaničnim sertifikatom organskog uzgoja vinogradi su smešteni u Erdevičkom regionu gde su istraživanja italijanske firme dokazala postojanje bunara koji datiraju iz rimskog perioda na obodima vinograda. Jasan je zaključak, bunari su rađeni i postojali tamo gde je bilo vinove loze. 

Iza kovanog novčića na etiketi i zgodnog profila cara tadašnje najveće svetske sile, u flaši čeka da bude popijen rajnski rizling. Čekao je četiri godine, čini se taman koliko treba, odležavao prvo u inoksu, a onda u flaši. Sad je spreman i biće još koju godinu na vrhuncu moći.

Karakteriše ga prelepa zlatna boja, dominantno voćan miris sa sekundarnim notama petroleja koje ljubitelji rizlinga dobro poznaju i često traže. Pitak je, osvaja vaša čula i stomak, a njegove omiljene parove čine sveža bela riba, bela mesa, ribić ili ćevapi na kajmaku… Dakle voli masno! 

Izuzetno gastronomsko vino zahvalno je za razna uparivanja, ide pod ruku i sa sezonskim salatama sa maslinovim uljem, mladim kao i starim sirevima, a ako ste spremni da pokorite Persiju, može jagnjeći kebab. No, ako ni tu ne možete da se zaustavite i dovoljno se osilite, onda jurnite sve do krajnjeg istoka pa ga pijte sa sušijem sa lososom, avokadom, gamborima i sosom na bazi majoneza. Upozorenje: pazite na ljutinu, ne voli je preterano. I ako je sve kako treba, glatko vino na nepcu daće blagi osećaj mineralnosti i srednju ka dugoj završnici.

Kažem, nisu bili naivni ni ludi ti rimski imperatori, znali su gde godi lozi i gde se mogu praviti vrhunska vina. Valerius je primer jednog takvog, a kada se umotate u beli čaršav i stavite na glavu lovorov venac, prepustite se mašti sa putirom vina u ruci, nosiće vas u obilazak rimske provincije Panonije, da zajedno proverite da li je u garnizonima sve pod konac.

Konačno, što se organike tiče, ne brinite. Protrči kroz vinograd neki zekan, projuri poneka lija, ali verujte, to je dobro kažu iz sertifikacione kuće Demetra koja je trenutno u procesu dodele bio-dinamičkog sertifikata vinariji Imperator. Jer divlje životinje vole biti samo tamo gde je sve prirodno i čisto.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi