Traminac 2017, Bikicki

Traminac 2017, Bikicki

Prvo moramo početi priču…Ko je Đorđe Bikicki? Kao što su Rolingstonsi začetnici rokenrola, a kasnije postali pravac za sebe, te pripadaju svima po malo, a samo su svoji, isti takav je i Đorđe. Odmetnik, gerilac, specijalac, panker, anarhist…

Jedan od pionira prirodnih vina u Srbiji koji sve radi na svoj način, sve drugačije, i u čitavom načinu poslovanja je jedinstven. Pri prvom susretu sa njegovim vinima jednostavno ne smeš ništa da očekuješ, a kasnije treba da očekuješ neočekivano. Svaka boca je kao lutrija i nikad ne znaš šta će da te iznenadi (uvek apsolutno pozitivno).

Kada u čašu sipaš fruškogorski traminac sa vinograda iz Banoštora, po nekom pravilu očekuješ kliše: cvetne note, lagano slasno vino itd, itd. E pa kao što ranije napisah ovo je sve samo ne kliše. Prvo te iznenadi godina, 2017, lepa slamnato žuta boja vina, a kad prineseš nosu tu su medne arome, mediteranski miris sveže grke masline i tek pokošene trave. Onda probaš i ponovo se iznenadiš punoćom i telom koje krasi 13.5% alkohola, jakim primarnim i sekundarnim aromama, ukusom koji traje dugo u ustima i razvija se pa osećate med, zrele žute jabuke, dunje, prave jesenje arome. Osećate prirodnost ovog vina!

Nastajalo je metodom low intervention, kako ga stranci nazivaju, ili što bi mi rekli sa minimalnim uticajem čoveka, koji je tu samo da pokrene stvari i prepusti ih daljem toku prirode. Taj čovek, ljudina koju ne smemo zaboraviti i koji se bavi ovim vinima jeste, nekom čuven, nekom potpuno nepoznat Oskar Maurer, vlasnik ključeva specijalnog usisivača koji negativnu energiju pretvara u pozitivnu.

Bikicki prirodna vina nisu za preterano ispijanje. Činiće vam se teška, i jesu takva. To su vina kakva bi trebala biti, kakvo je nekada davno vino i bilo. Treba ih voleti. Možda ih nikada nećete razumeti, ali svakako ćete u njima uživati. Gledajte na to ovako, ne razumete ni mehaniku aviona, pa obožavate da letite. Daće vam pravi ukus prirode iz koje su potekla.

Možete slobodno ovim tramincem zaliti masniju morsku ili rečnu ribu pripremljenu sa dosta začinskog bilja, na pamet mi pada i biftek Velington, ali bih najradije na meniju pitu bundevaru ili onu lepu domaću i slatku sa jabukama.

Mogao bih ovako do u nedogled… Možda i hoću kada otvorim sledeće Đoletovo vino.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi