Vranec Special Selection 2016, Tikveš

Vranec Special Selection 2016, Tikveš

Robert Parker je 2012. godine u magazinu The Wine Advocate, posle samo 12 meseci stabilizanja u boci, makedonsko vino Vranac Special Selection 2010 ocenio sa 90 poena svrstavši ga u rang vrhunskih vina poput onih iz Južne Francuske i Španije uz naznaku da se radi o „vinu sa unikatnim karakterom, intenzivnom crvenom bojom, jakim aromama i prepoznatljivim ukusom.

Bio je to značajan signal svakolikoj vinskoj sceni da reflektore upere u pravcu Balkana i vranca koji je potpisao francuski vinski mag Filip Kambije. Pogotovo jer je bila reč o vinu koje staje manje od 10 evra na polici.

Linija uspeha i tradicija kvaliteta samo je podvučena masnom bojicom u Londonu 2017. godine na prestižnom IWC ocenjivanju gde je ovo vino iz berbe 2015 osvojilo zlatnu medalju i Trofej za crveno vino iz Makedonije, berba 2017 dvostruko zlato Balkana (BIWC) te zlatne medalje u Parizu i na Mundus Vini 2020. godine, dok je berba 2018 ovog proleća sa 90 poena na Decanteru osvojila srebro a potom i zlato u Kini na CWSA.

Vranec Special Selection 2016 danas predstavlja jednu od dvanaest Tikvešovih sortnih zvezda specijalno selekcionisanog i ručno branog grožđa iz vinograda starosti i preko 50 godina sa područja čuvene regije Povardarja i Tikveške kotline. Već prilikom otvaranja naslućuje se sočna i crvenim voćem bogata bomba u koju su upleteni jasni zemljani i začinski mirisi. Duboka crvena boja sa ljubičastim odsjajima nimalo ne bledi vremenom pa je pet godina staro vino u čaši sa svojih 14% alkohola, sočnim, ne previsokim kiselinama i armaturom izrađenih tanina, kad govorimo o potenciji, pod punom vinskom ratnom opremom.

Taninska struktura dodaje punoću telu na nepcu, naznake hratovine i održava dužom završnicu u kojoj sada preovladava plavo i crno šumsko voće obrgrljeno naznakama kakovca, kafe pa i štapića vanile ali bez nepotrebne slasti. Upravo je to razlog što se ovo vino treba pažljivo kombinovati sa hranom kao idealni partnera crvenom, na žaru pečenom mesu bilo da je reč o prasetini, jagnjetini, teletini, jaretini.

Čvrsta i fino opora struktura lako će se izboriti sa svim prisutnim masnoćama a mesu podariti svoj aromatski ukras, dok bi aromatika u potpunosti devastirala ribu (izuzev masnije tunjevine na žaru), morske plodove, paste. Lokalni makedonski kuvani segment tipa tavče na gravče i druga jela iz zemljanih posuda, grčke jake musake (ali bez feta sira čije kiseline ne leže ovom vrancu već se sa njim sudaraju) mogli bi biti prožeti i oplemenjeni ovim vinom, ali meso je i dalje naša top preporuka.

U ovom trenutku, Vranec Special Selection je verovatno najozbiljnije crveno vino te cene na tržištu Balkana, ili jedno od svega nekoliko, a ako mu baš tražite manu, treba pomenuti da oni malo manje vični vinskoj kulturi i otvaranju boce mogu imati problema sa veoma snažnom aluminijumskom kapicom.

Drugim rečima, iako je vino maksimalno spremno za otvaranje sa potencijalom od još nekoliko godina za odležavanja, može namučiti nestrpljive da ga probaju. No, trud će se svakako, višestruko isplatiti.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi