Filigran Cabernet Sauvignon 2017, Bukovo

Filigran Cabernet Sauvignon 2017, Bukovo

Uobičajeni kliše: Kada ste ljubitelj ili konzument vina, Cabernet Sauvignon kao pojam ume da bude jako dosadan, čujete ga na sve strane, iskače iz svih uglova i napada vas. Ako ga pak volite, nikad ga neće biti dosta. Ipak je to najpoznatija i među najrasprostranjenijim sortama čitavog sveta.

E sad da izađemo iz klišea, i objektivizacije sorti i tema, svaki Cabernet Sauvignon je priča za sebe, podneblje iz kojeg je potekao, ruke koje su ga negovale i napravile, mesto gde ga čuvate, otvarate, pijete. Znamo već da postoji hiljadu malih i velikih faktora koji utiču na vino i na vaš krajnji doživljaj. Ne prepuštajte se predrasudama, ja sam im i sam bio žrtva, zato iz iskustva i govorim.

Filigran Cabernet Sauvignon, vinarije manastira Bukovo je jedan od onih koji ispada iz klišea, koji ne mogu da uglavim u standardne norme (nije da uopšte i želim). Dolazi iz manastirskih vinograda i vinarije sa poteza Bukovskog brda kod Negotina. Dočekuje vas prepoznatljiva etiketa koja se nije menjala, prelep i simboličan logo u kom ćete svaki put naći nešto novo kad se u njega zagledate.

Prelepa boja prožeta purpurnim tonovima i aroma vina ostaviće divan prvi utisak koji će se samo popravljati sa svakim novim mirisom i pogledom. Izuzetna aromatičnost zrelog crvenog šumskog voća, ribizla i borovnica, blage arome anisa i komorača, sa diskretnim mirisom drveta koje, hvala bogu, nije dominantno u ovom elegantnom vinu. Tanini su blagi, uz to i smireni, pa je vino jako zrelo za konzumaciju.

I pored 24 meseca odležavanja u drvetu, nije neophodno dekantirati ga, šteta bi bilo izgubiti divnu aromatiku. Na ukusu je voćno, meko i slasno, sa malom količinom zaostalog šećera. Tražiće vam da ga točite u čašu, samo pazite da ne preterate pogotovo ako uz njega pojedete nešto od sočne i meke govedine sa slatkim i voćnim sosom (poželjno vinske osnove), grilovani tuna stek, ili se jednostavno zaigrate pošto apsolutno može da ide i bez hrane.

Srebrna medalja sa londonskog ocenjivanja Decanter 2021 na etiketi veselo sjaji, ali druga kruna ovom kaberneu ne treba jer kao vino prožeto nežnim i lepim nitima filigrana, polagano tkano, sa puno ljubavi i pažnje pružiće uživanje i divljenje, poput onog koje izaziva rukotvorina ovog izumirućeg zanata.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi