Neoplanta 2021, Đurđić

Neoplanta 2021, Đurđić

Šta donosi vino od sorte stvorene u Sremskim Karlovcima ukrštanjem smederevke i traminca i priznate pre 52 godine? Dobijeno je najbolje od obe. Smederevka je donela tu neku neobičnu kiselinu koja deluje iz drugog plana baš kad pomislite da je nema, a ona zapravo samo nije agresivna.

Traminac je zasigurno otac moćnih i raznovrsnih, ponekad rustikalnih ukusa i aroma a smederevka je opet tu da zgasne koliko-toliko vrtlog mirisa koji iz klasičnog mirišljavog traminca nekad ume i da iritira nos.

Neoplanta 2021 Đurđić je koloritni blend zelene i žute boje u podjednakim količinama koji asocira da je u čaši lagano vino sa dosta jabuka i vinogradarskih bresaka na mirisu. Međutim puno, gotovo masivno telo za vino sa 12% alkohola, zrele arome voća u ekstraktu koji može da se žvaće ostaviće dug i upečatljiv, čak fino gorkast trag u završnici.

Za razliku od prethodne berbe koja je imala jedan procenat alkohola više, ova iz 2021. jednostavno otkriva pravu ličnost sorte, taj gotovo barokni finiš mesnatog osećaja tečnosti čijoj stamenoj strukturi nije potrebna alkoholna potpora.  

Između nekakve slasti koja čini vino pitkim, te pomenute fine gorkosti koja ga svrstava u meditativna vina, sve je što se balansa tiče na svom (najboljem) mestu. Zelena jabuka i breskva na mirisu očas će na ukusu preći u koricu žute jabuke, pa možda i koricu smokve gde gorkost pretpostavljamo da dolazi iz virtuelno zagriženih njenih minijaturnih košpica.

Ovo je vino koje će savršeno ispratiti kolutiće lignje na žaru obilno prelivene limunovim sokom. Smuđ orly, masnija somovina, možda kečiga i suva pršuta rado će se praćaknuti u gutljaju neoplante kome bi i slan kozji sir doneo benefite.

Zato o desertima ne razmišljajte previše. Iako je vino potpuno suvo, ono će lako odigrati ulogu slatkiša na kraju obeda kao poseban začin ili aperitivno dokazati da se bez problema može svrstati negde na sredokraći veoma upečatljivog šardonea i sovinjon blana.

Zasad se grožđe za ovo vino pribavlja iz kooperacije ali ovako urađena Neoplanta zasigurno ima svetlu budućnost i zato smo uverenja da nije daleko dan kada će nići njeni zasadi i u vinariji Đurđić.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi