Fragaria white Tajna veza Sb 2020, Fragaria

Fragaria white Tajna veza Sb 2020, Fragaria

Ova sezona, čini se, itekako ide na ruku vinariji Fragaria čiji se afinitet prema izrazito aromatičnim belim sortama preliva na sve više vinskih karti koje mi ovog leta padaju pod ruku.

Pored izvrsne i verovatno najautentičnije priče u ovoj kući, Jagode, tamjanika uobraženo odskače od proseka. Svojim modernim stilom se pridružuje nekolicini najuspešnijih primeraka ove sorte nastalih u Župi i ravnopravno prilazi visokom društvu gde nametljivo upućuje pažnju na sebe.

Sovinjon blan, takođe prisutan u portfoliju Fragarie, predstavlja suštinu tajne veze u kojoj se zabavljaju dobro poznata internacionalna sorta i jedno od naših najboljih vinogorja. Ne može se na bolji način dokazati potencijal teroara, uglavnom potvrđenog kroz autohtone sorte, od izleta ka nekoj od dobro poznatih internacionalnih sorti.

U Tajnoj vezi vina Sauvignon Blanc i Župe, Francuz se ostvaruje sasvim drugačije u stilskom smislu pa je poenta autentičnosti u ovom slučaju dakako izražena.

Naravno, ovo vino je uglavnom oslonjeno na tipičnost sovinjona od koga je besmisleno, ali istovremeno i teško udaljavati se. Prepoznatljiv, intenzivan nos je prepun voćnih, herbalnih i cvetnih tonova koji se vrlo dinamično, svojstveno sovinjonu smenjuju u nepravilnom ritmu. Oksidirana Granny Smith jabuka, ananas, dinja, mango, papaja, ispresecani su tonovima cveta zove, sveže presečene zelene paprike, prosušene peteljke paradajza...

Na ukusu iznenađenje! U, rekao bih, masivnom i punom telu postignut je dobar balans, uprkos zapanjujućoj činjenici da je alkohol zakačio veoma visok podeok od čak 14.5 procenata. Ne pamtim da sam duže promatrao negativan uticaj visokog procenta alkohola u nekom vinu kao u ovom ali mi je demanti svaki put uputila veoma čvrsta i precizno postavljena strukutura Fragaria white Tajne Veze koja se vešto opire posebno jakom uticaju pomenutog strukturnog elementa vina, alkohola.

Udaljavanje od „opšteg mesta” koje inače predstavlja svež i crispy Sauvignon, prilično je hrabar potez na koji će publika itekako reagovati.

Reč je o teroaru. On se poput strasti retko kada može sakriti. A da li je ova Tajna veza ipak bila greška?! Vreme će pokazati.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi