Merlot 2019, Vinarija Zvonko Bogdan

Merlot 2019, Vinarija Zvonko Bogdan

Merlo kao pohvala Ludošu! Duboke, veoma tamno purpurne boje, Merlot Vinarije Zvonko Bogdan iz singl vinograda i očigledno sjajne 2019. godine odmah u mirisnu sferu izbacuje griotte čokoladu protkanu višnjom ogrezlom u finom alkoholu. Sve ostalo stiže nedugo zatim.

Oko ovog vina snažno inkorporiranih baroknih kiselina i  14 % alkohola tokom 2022. godine spleo se kultni venčić verovanja da je etiketa namenjena isključivo najboljim restoranima i posebnim ljubiteljima vina. Zapravo, jedinstveni vinograd na jezeru Ludoš iz koga inače stiže najbolja merlo sirovina za perjanicu vinarije Cuvee No.1, namenio je deo roda etiketi Merlot koja predstavlja svakako jedan od najboljih predstavnika sorte u izuzetno oštroj domaćoj konkurenciji.

Struktura vina, ekstrakt i tanini koji su, iako lepo posloženi, još uvek daleko od svog konačnog izraza garantuju dugovečnost vina nastalog sa vrlo specifičnog posnog tla gde se glina sa peskom potrudila da loze izgledaju kao da će svaki tren zanemoćati što ih nimalo ne sprečava da daju fantastičan rod.

Čitav postupak izrade vina podređen je ideji očuvanja kiselina i ličnosti vina kroz mikrovinifikacije. Predfermentativna maceracija traje pet do sedam dana, standarna se odvija na 28 do 30 stepeni Celzijusa da bi potom usledila postfermentativna maceracija u tanku, sve ukupno oko mesec ili par dana duže.

- U vinariji smo stava da se odradi i malolaktika kako bi se dobila kompleksnost tanina i aromatike vina već u tanku – objašnjava Srđan Lukajić tehnolog vinarije.

Krajem novembra kreće sazrevanje u francuskim baricima od 225 litara gde je polovina nova a ostalo iz jednog ili dva prolaza. To će potrajati narednih 14 ili 15 meseci uz dva- tri pretakanja sa čišćenjem barika u funkciji odvajanja od taloga i primanje kiseonika. Sledi smirivanje u tanku, bistrenje belancetom jajeta i napokon flaširanje.

Iz berbe 2019 urađeno je ukupno 2.600 boca. Vinograd na Ludošu je veličine 1,3 hektara gde se sa jednog hektara u proseku dobije oko 5,5 tona grožđa što ukazuje na činjenicu da je prinos dosta mali. Od ukupne količine polovina ide u Cuvee No.1 a pošto po merilima vinarije Zvonko Bogdan berbe 2020 i 2021 nisu bile apsolutno najželjenije, sav rod je namenjen perjanici kuće „kuveu“ koga mora biti, pa Merlot nije ni rađen. Zato će iz sušne berbe 2022 biti proizvedeno najverovatnije 4.000 boca pa će neka količina stići i u vinoteke, a prognoze za budućnost su još bolje.

- Merlot 2019 je gotovo momentalno rasprodat kad se pojavio na tržištu, sačuvali smo tek malo da dajemo na „kašičicu“. Ali smo zato vinograd sovinjona na Ludošu, parcelu od 1,7 hektara odmah do single vineyarda na kojoj je merlo, kompletno povadili i sadićemo merlo iduće godine pa će ga verovatno biti više – uverava Lukajić.

Crveno voće i fine note kože, kafe, začina u završnici savršeno će ići uz grilovano debelo crveno meso manje ili srednje pečeno, uz čokoladni kolač, ali Merlot 2019 svakako treba spojiti sa slikom vatre u kaminu, dobre cigare i voljene osobe. Ili ga sačuvati u arhivi dok s nestrpljenjem ne dočekamo berbu 2022 radi poređenja.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi