Mahago 2019 Authentic, Drašković

Mahago 2019 Authentic, Drašković

Nakon odležavanja od godinu dana u austrijskom bariku od slavonskog hrasta gabarita 5.000 litara, frankovka Mahago 2019 vršačkog vinskog giganta Drašković zaokružila se lepim voćnim i začinskim notama umirivši 14,5% alkohola.

Frankovka iz Vršca, i to vrlo solidnog izraza kao rezultat proverenog kvaliteta grožđa, i ranije je privlačila pažnju svojim best buy atributima. Ovaj Mahago više ne spada u nižu cenovnu kategoriju, ali čigledan novi kvalitet svrstao je etiketu iz berbe 2019 direktno u specijalnu teroar Authentic liniju koja označava sve vrste porekla: istorijskog, geografskog i prirodnog koji su svojevremeno Vršačko vinogorje plasirali na sam vrh evropskog vinskog sveta.

Boja vina Mahago, veoma slična onoj na etiketi uz tek mali obrub da označi pet godina sazrevanja vina iz ručno branog grožđa single vineyarda Crvenka, samo je uvod u priču koju potcrtava izbor Diam 10 pampura kao garancija da je vino predviđeno da traje.

„Traje“ i završnica nakon sočnog gutljaja moćnog vina. Kompleksno, ispunjeno zrelim voćem do pucanja a sa dominantnim mirisom višnje i džema od divlje kupine, Mahago sprema iznenađenja u vidu prefinjenih upliva duvana i tek otvorenog džema od borovnice.

Vina koja na ukusu prate miris veoma su cenjena u krugovima vinoljubaca po sistemu „što u izlogu to u radnji“. A izlog je na nosu pun, zasićen voćem, pa gotovo iznenadi pitkost ovog vina u solidno punom telu za šta su svakako zaslužne veoma razvijene izbalansirane kiseline koje u sadejstvu sa  izrađenim taninima jedva čekaju debeli i sočan komad T-bona.

Nismo skloni popularisanju izreka tipa „staro vino – dobro vino“, naprotiv, ali u Mahago slučaju ima tu neke istine. Pet godina nije mnogo, međutim kompletan utisak, taj raskošni barokni otisak, fini touch tanina na jeziku koji se pamti i taman toliko visokih alkohola da zagreju srce ali ne preskoče magičnu crtu dobrog i harmonizovanog ukusa, načinio je od frankovke, inače sjajne za lepršava laka vina, ozbiljan i složeni crveni mozaik za hedoniste koji bi voleli da piju izuzetna svetska vina stara nekoliko decenija a u savršenoj kondiciji.

Posebno one koji cene dim dobre cigare uz moćno crveno vino sposobno da se teksturom izdigne iznad i pridruži latinoameričkim plavim kolutovima na nepcu.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi