Alkohol za dugovečnost!

Alkohol za dugovečnost!

Najnovije istraživanje obavljeno u SAD ukazuje na to da bi za dugovečan život od preko devedeset godina moglo biti zaslužno i redovno i umereno konzumiranje – alkohola!

Studija pod nazivom „90+“ otpočeta je 2003. godine i fokusirala se isključivo na ispitanike najstarije kategorije, kako bi se utvrdilo kakve tačno životne navike doprinose dugom i kvalitetnom životu. Istraživači sa Klinike za izučavanje i edukaciju o starenju (Clinic for Aging Research and Education) u Kaliforniji usredsredili su se na to da saznaju koja vrsta hrane, aktivnosti i životni stil su najčešće prisutni među onima koji žive duže od proseka. Ispitivanjem preko 1.600 devedesetogodišnjaka studija je pokazala da oni koji dnevno popiju po dve čaše vina imaju 18 odsto veće šanse da produže svoj životni vek.

o retiring rich facebook

Dr. Klaudija Kavas, neurolog i glavni istraživač studije „90+“, predstavila je svoje nalaze 17. februara na godišnjoj konferenciji Američke asocijacije za razvoj nauke u Ostinu, u Teksasu.

- Nemamo konkretno objašnjenje za ono što smo otkrili, ali podaci prikupljeni tokom istraživanja nesumnjivo govore da umereno konzumiranje alkohola povećava dugovečnost – izjavila je dr. Kavas. – To ne mora neophodno da bude vino, mada je jasno da ono poseduje benefite koji nedostaju drugim alkoholnim pićima i s toga najpreporučljivije.

Naravno, ne treba izgubiti iz vida ni to da je redovno vežbanje i bavljenje hobijem u proseku od dva sata dnevno takođe ovim istraživanjem dovedeno u vezu sa dužim životom.

nazad na vrh