Nacionalna vinska geografija

Zapisi-iz-podruma-03

Vinske vile i vilenjaci nastanjuju sve predele vinske Srbije. Odozgo nadole, i širom popreko. To su bića, ale i bauci, standardizovani, prepoznatljivi, nevidljivi, ali među nama. Čak smo i mi poneko od njih, samo se treba prepoznati.

Oni postoje kao po nekom pravilu. Neke vredi izbegavati, drugi su okej, ali da ih nema, ne bi bilo ni vinske kulture, te divne raznolične šarolikosti što rađa priče koje šarmantno i plemenito izdvajaju vino iz čabra punog maligana.

VINSKI MOLJAC

Vinski je moljac više mušica. Jedva da se čuje kako zuji dok obleće oko flaše. Uvek je nekako mutav i sparušen ili amorfan, u ćošku vinoteke, za svojim stolom, okružen sličnim insektima gde žvaću isto parče prezrelog sira uz istu, neprekinutu i beskrajnu priču. Da je zaposlen u vinskoj industriji, bio bi vinski činovnik. Ovako, on misli da zna sve o vinima. Neka garantovano može da prepozna zatvorenih očiju. Toliko ih je popio. Uvek je spreman na komentar, zlurad i smešan samo njemu. Kad ugleda vinara, naleće kao na sijalicu. Dok se ne sprži, ili ne dobije flašu da je cucla i popije do dna. A onda je ispljuje u celini, naravno, da vinar ne čuje. Vinski se moljac jednostavno ne može oterati. I da mu daš french-man-drinkingogledalo, ne vredi, neće se prepoznati u njemu. Inače bi pobegao.

ODŽAČAR

Odžačar obavezno pije litarski rizling ili graševinu iz tetrapaka uz jelo. Sas kiselu. Koristi vino da pročisti sulundar od pasulja, prekuvanih rezanaca sa sirom, tvrdo kuvanih jaja na oko. Sardine, bilo čega. Da je zaposlen, bio bio bezbednjak. Odžačar ima sud o vinu. Sud je najčešće litarski, rekoh, ali za razliku od moljca, on voli vino, kao bilo šta drugo. I neće ga pljuvati. On ne razume tu umetnost degustacije i pljuvanja. On ne razume moljčevu oholost, jer ne zna šta taj termin znači, pa ga ne upotrebljava u praksi. On je u suštini dobar, svima osim svojoj ženi.

VINOVINAR

Vinovinar ne prodaje novine o vinu. Naprotiv, on je čista vinska kuga. Po difoltu, novinar ne pije vino, već kratko i žestoko. U vinu je istina, a ona sa novinarstvom ne ide ruku pod ruku. Užasnut tom činjenicom, vinovinar sedi za kockastim stolnjakom u kafani i naručuje ture. Tur, retur. Ubrzo ga okruže istomišljenici. To traje decenijama. Tad vinovinar primeti da nikada nije napisao ni reč o vinu. Iako je stručnjak za vino. Načitan, nabiflan, e-obrazovan. Al' praksa jok. Konjak, vinjak, stolnjak. I ponekad pivo. Konačno, kad vinovinar krene pravim putem, lati se pera i mastila, svi vinski giganti su već ugašeni, mali vinari postali su srednji, srednji su se prodali u inostranstvu, a sunce je pripeklo preko svake mere. Jedina vina do kojih mu je sad, je lado-vina. Njegove kafane. Da, da je zaposlen, on bi bio novinar. U svakom sistemu i bez nade.

Zapisi-iz-podruma-02ViajPi

Zna šta valja. Svaka etiketa ispod soma evrića je za bez veze. On zna sve i svakog, u društvu dame pije chardonnay, u društvu društva šljema „berbu" kroz guste kolutove dima od cigare. Njegova devojka ViajPIca, bira u wine-gift šopu štopciger od plemenitog metala. Deluje joj tako sexy. Jedina vina iz regiona bivše Sfrjot koja konzumiraju su ona iz VIPavske doline. I ponekad neki NaVIP. Al' od kad je NaVIP prop'o, teško se dođe do tih vina, ni tozla ga ne može kupiti. Pa im od toga pođu suzice i raskvase bele crtice. Šmrk...

Gondolijer

Širi pojam od odžačara. Prosečni vinski kupac. Za flašu se 'vata dok klizi duž gondola hiper-marketa. Ima ugrađen sonar i skener u prstima pa bez gledanja bira najjeftinije etikete. Nije cicija al' je alergičan na cene preko 2 evra. Rodoljub je do granice od 2 evra, ako ima uvoznog đubreta ispod te granice, izdaće srpskog vinara i domovinu i uhvatiti kurs ka kasi sa buteljom ispod kese rezanaca.

Crvendani

Kupuju isključivo uz pomoć kalendara, najčešće crkvenog. O slavama, preslavama, Božiću, Uskrsu, pa i nekim crvenim danima iz revolucionarnog perioda. Kod kuće gomilaju ukrasne vinske kese, uvek spremni da krenu u goste. Ova je fela posebno omiljena vinarima opredeljenim za crvene sorte. Pa ko još nosi belo i roze na poklon?

Mesna vinopija ili 666

Za njega ne postoji pravo ime. On pije sve vrste vina, bez predrasuda. On ne bira mesto, vreme, čašu, društvo. Pije pre i posle jela, od sumraka do svitanja. Uz prase, jagnje, jare, ćevap, vešalicu, mućkalicu, voz. Uz brizle, krezle, mozak, crevca, krilca, bubce, bubrežnjake, glavu, trtu, džigernjaču, krvavicu, kulen, čvarke, slaninu belu i debelu, uz bečku, parisku, pohovanu, ćufte, mufte, ražnjič, roladu, krmenadlu. Uz bilo šta na ovom svetu, ako nema piva!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama