Nije vreme za velika vina

zeljko-knjiga

Dragi moji vinoljupci, da sam znao da će biti ovako, da ćemo sa vrhunskim hrvatskim etiketama biti jedan na jedan, sve bih vas lično, pojedinačno, pa i telefonom zvao da odbranimo čast srpskih ljubitelja vina.

Početkom decembra u Beogradu je promovisana knjiga „Vinske priče”, novinara, putopisca I vinoljupca iz Osijeka Željka Garmaza. To štivo, nastalo kao rezultat dvogodišnjeg blogerskog vinskog rada, sadrži čak 145 portreta najznačajnijih vinara iz čitave regije, ali zeljko134odgoneta i veliki broj izuzetno zanimljivih pitalica tipa: Znate li da se u Bačkoj Topoli uzgaja, ali i vrlo brzo rasproda – istarska malvazija? Koja vina se reklamiraju jedino na sajmovima erotike? Čija vina iz Srbije se mogu naći u Michelinovim restoranima u Budimpešti? Koji vinar iz Srbije svake godine na praznik Svetog Urbana šalje svoja vina Papi? Zašto se kaže da će dobra devojka i dobra bačva teško ostati neprodane? Zašto za dobrog vinara najmanje 90 posto njegovih meštana mora govoriti da je čudan?

najskuplje-hrvatsko-vinoPriznajem da sam okasnio na početak promocije, ali sam stigao dovoljno rano da vidim još neotvorenih tridesetak flaša najboljih, često raritetnih hrvatskih vina. Pa i ono najskuplje među njima. U tom divnom i obećavajućem ambijentu uočio sam nekoliko vlasnika srpskih vinarija boutique usmerenja (kao da imamo bog-zna-koliko onih velikih), jednog-dva novinara, dva stola vinoljubaca, nekoliko prijatelja i suprugu domaćina, te jednog bivšeg vinara u sendviču dve političke karijere.

Upravo je taj prisutni gospodin Zoran Živković apostrofiran od strane Željka Garmaza kao vizionar novog srpskog vinskog talasa, sa njegovim zivkovicsjajnim motom „Sunčana strana Srbije”. I prava je šteta da se od vina ponovo odmetnuo. Ali, nije zaboravio da uživa. A potom smo prisustvovali nadahnutoj priči domačina, za koga sad ne mogu više decidirano da tvrdim šta je: svetski putopisac opčinjen Afrikom i humanitarnim radom, fantastičan erudita i poznavalac vinskih podruma ili budući eno-gastro mag. 

- Supruga i ja smo danas bili na ručku koji smo osvojili na nekakvom fotografskom natjecanju - reče Željko. - To je bio obrok od sedam gangova u hotelu Square Nine, koji je, prema mom mišljenju, prvi kandidat u Srbiji da osvoji Michelinovu zvezdicu. Inače, naredna će moja interesovanja ići u eno-gastro smeru, jer ovde u Srbiji, ne samo na vinskoj, nego i na gastro sceni dišu jako povoljni vetrovi. Ta pradeda-zinfandeladinamičnost je ono što sam osetio u poslednjih desetak dolazaka i jako mi se dopada, pa ću sigurno češće dolaziti. 

A onda, nakon što smo saznali da se vina iz Vinarije Maurer, za koju jedva da znaju čak i u neposrednoj blizini Hajdukova, nalaze u mađarskim restoranima sa Michelinovom zvezdicom, usledio je Željkov poklon prisutnima: „Sve ovo je vaše, ja ne vraćam ništa u Osijek”!

I dobro je vino poteklo u potocima.

venjeE, tu mi je dragi moji vinoljupci srce poskočilo, jer svuda okolo, kao monumenti neke druge, naprednije kulture, stajale su gotovo kultne etikete. Da ne poveruješ, čovek je iz svog podruma povukao tridesetak boca koje ni rođenom bratu ne bih poklonio. I podelio sa nama! Najmanje butelja po glavi. Od jedine istarske malvazije koja se radi u dudovini, hercegovačke žilavke koja macerira nekoliko meseci i odležava gotovo tri godine u buretu i više je nema u prodaji, preko legendarnih Enjingijevih etiketa, kao što je kupaža Venje. To je vino iz '98. godine na prvom Decanterovom takmičenju 2004. bilo svetski prvak, a štampani je Decanter izašao sa naslovom Thanks God for Croatian white

Potom smo gotovo bezobrazno načeli čudesnu bocu pet izbornih berbi, vino koje Enjingi ni ne želi dati u prodaju rečima: Nije vreme za velika vina! A ovo je zaista veliko desertno vino.

Ali, i Srbija sad ima jedno veliko desertno vino, Traminac Quet, kasna berba, iz Fruškogorskih vinograda koje je trijumfovalo u toj kategoriji na Velikom tetsu najboljih vina Srbije 2013. Pa ni drugoplasirano u toj kategoriji, Živanovićev Ausbruch ne zaostaje previše. publikaUostalom, probali smo i to najskuplje hrvatsko vince, shiraz Bas de Bas Vinarije Bibich. Staje oko 80 evra na domaćem terenu. I mogu vam reći da nije bolje od nekih naših crvenih vinca. Ne onih najskupljih srpskih, već nekih najboljih. E, to je ono što raduje, to je ta sunčana strana Srbije u koju verujem.

A ono što me rastužilo je što vas nisam bolje pozvao. Da svi zajedno probamo ove čarobne napitke i poslušamo još čarobnije priče iz pera totalitarnog vinskog entuzijaste Željka Garmaza - jednog od najboljih vinskih blogera među brojnima u Hrvatskoj.
A gde su srpski blogeri? Gde su zainteresovani da kupe i pročitaju ovu vrednu knjigu po imenu „Vinske priče"?

- Ma, ništa ne brinite, već sam prodao više od pola tiraža - reče Željko.

- A gde su srpski vinski blogeri, tu je i srpska vinska kultura - rekoh ja, rastajući se sa polupraznim ili polupunim bocama najboljih hrvatskih vina u sred centra Beograda.
Željko, ti si čovek, loza ti se pozlatila!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama