Novi srpski roze

Novi srpski roze

Neobična vinska ekipa u sastavu Vinovnik (bloger), Denis (bloger) i moja malenkost, isprobala je zajedno i pojedinačno nekoliko novih srpskih rozea. Bilo da je reč o totalnim premijerama ili izmenjenim sortnim sastavima i stilu, uglavnom su to proizvodi berbe 2013 za koju sad već vinari najavljuju da će biti savršena kad su bela vina u pitanju.

Zaključak: jeste grožđe bilo dobro, ali tehnolozi očigledno gledaju šta se radi i traži u svetu pa vina sve više podsećaju na neka inostrana. I dalje sadrže dosta crvenog voća, ali sve su suvlja i elegantnija. Pa opet, ni gurmani nisu zaboravljeni. Zaista, svašta za svakoga...

Naša mala ekspedicija tri vinopljupca u sveža vinca, zamišljena je u početku kao lagodno ispijanje i analiziranje nekoliko etiketa u opuštenom ambijentu vinoteke Srpska kuća vina na Novom Beogradu. Međutim, pošto je u međuvremenu na scenu stupio beogradski sajam vina BeoWine i doneo još novih ružičastih etiketa, rešili smo da pod mikroskop stavimo ukupno desetak vina koja su nas pristojno iznenadila.

Roze od kadarke vinarije Tonković veoma je prijatno premijerno izdanje. Sveže i  na prvi kontakt zanimljivo vino. Puno jagode na nosu, ali suvlje i sa mnogo dužom, prijatnijom završnicom nego što se očekuje.

Kažu da je tehnolog Srđan Lukajić donekle zaslužan što je novi Pusula  polusuvi roze sa 12,5% alkohola tako elegatan i pitak.

rose-01

Dok iz Negotinske krajine dolazi nova Aglaja kupaža, sad sa 20% merloa u burgundcu, vinarija Čokot iz Župe nudi atipični blend od 60% prokupca, 30% smederevke i malo kaberne sovinjona, čime je popravljen aromatski kompleks, dobilo se na punoći i zaokruženosti. Suv i elegantan, za 500 dinara nudi viziju evropskog rozea.

Nešto je skuplji (720 dinara) roze vinarije Cilić, zanimljivog imena i strukture – Homo Zero. Sa 13% alkohola, lepih kiselina, može da se pije kao dižestiv ili aperitiv. 

Vinarija Molovin, po tradiciji, nudi izuzetno ukusan Roze od sorte pino noar, sa mnogo maline i jagode. Međutim, iz iste vinarije i od istog grožđa, samo drugačije proizveden, upravo se na tržištu pojavljuje za nijansu svetliji roze Bobo. Uz dominatnu višnju, nešto viši procenat alkohola (13,5%), ovo vino pruža i zanimljivu marketinšku priču jer nosi posvetu Slobodana Bobe Živojinovića, proslavljenog teniskog asa, po kome je i dobio ime. 

Konačno, degustiranje u Srpskoj kući vina, zaokružile su tri, po mnogo čemu, zanimljive etikete koje bukvalno, u malom, oslikavaju svu raznolikost budućeg srpskog roze tržišta.

To je bilo jedino u čemu smo se nas tri člana „komisije”,  apsolutno složili nakon ispijanja novog rozea Orfelin vinarije Kovačević, rozea Graffiti vinarije Bjelica i premijernog rozea Nemir iz kuće Despotika.

rose-02

Vino za gurmane

Orfelin nas je dočekao i nemalo iznenadio svim parametrima na zavidnoj visini. Lepa flaša, boja lososovine, i baš snažne kiseline ali i slast. „Oho!" uglas je odjeknuo uzvik nakon prijatnog voćnog nokauta u nos. Dosta upečatljiva završnica još je trajala u trenucima dok smo presabirali utiske. - Ne zaboravite na odnos cena-kvalitet, vino košta oko 3 evra... Pusti cenu, vidi se da je majstor ovo pravio, tačno je gađao... Baš je vino za sve prilike i svakoga. Lično bih ga naručio u kafani bez razmišljanja... Nema kome se neće svideti... Kažem ja, majstorski napravljeno, jako pitko, ipak... Nekako jednodimenzionalno... Podsetiću na cenu, a ukus potpuno prati sve pronađeno u mirisu.... U pravu si, pa opet, pravo je gurmansko vino, vidno polusuvo ali sjajno izbalansirano, sa začuđujućom harmonijom za uživanje. 

Nemir

Nemir je, baš tako, uneo nemir u naše redove. Sa 12,5% alkohola, zamalo pa trostruko skuplji (900 din), ovaj pomalo ljubičanstveni kaberne sovinjon na etiketi preporučuje lektiru. To je knjiga Jovana Dučića „Blago cara Radovana”. Na samom početku zabuna: etiketa veli polusuvo, a u čašama je dosta kompleksnije izrazito suvo vino. Vino je toliko sveže, da prava etiketa još nije odštampana. U svakom slučaju, prepoznajemo nar, maline, drenjine, kao sok koji su bake nekad pravile na selu... Ovo je vino u fazonu: šteta što nisam crveno.

rose-03

Zaista, prvi put me neko vino asocira na svo moguće voće koje na sebi ima nešto crveno. Skoro da ima tanina, da ne veruješ... Meni kao da ima i kože. Čudna nota gorčine na vrhu jezika, kao rulet koji se ne okreće, u svakom delu usta nešto drugo ali tačno centrirano. Ako je kiselo, onda je paralelno levo i desno ista tačka, slast, gorčina, sve ima svoje mesto na nepcu. Zbunjujuće, asocira me i na crveni slatki luk, na brojne povrćke, mnogo herbalnih nota. Baš puno biljaka, prosto mogu da ga zamislim uz mlako mlado prasence. Čudan je... Meni je pravo letnje vino, rado bih ga ohladio i pio leti, samo dotle da se ova mladost vina malo pripitomi. Pošto nema šećera, nema ni toliko tela, pa sam za uz teletinu koja se lepo izdinsta. Ne ide mi uz grubosti tipa kobasica... Tako je, uz mladu teletinu, jer Orfelin bi lepo ispratio suhomesnato, a ovo ne bi, tuklo bi se sa mesom.

Orfelin je baždaren, a ovo je prepušteno samo sebi, Orfelin je Hall i Odiseja, a ovo je Gogen. Vrlo me je prijatno iznenadilo, ne odmah na prvi gutljaj, ali kasnije sve bolje. Evo, njušim i grejp. Treba dosta vremena da se otvori, ali je topli savet za ljude da probaju zato što ovo vince može nekog opasno da nađe... Ipak, voleo bih da ga probam za godinu dve, da vidim šta je ostalo u njemu. U ovom trenutku ne znam da li bih ga naručio u kafani pre Orfelina iako je po nekom mom ubeđenju, ovo poštenije vino.

Dobar grafit

Za grafit na zidu je bitno da bude upečatljiv, prepoznatljiv i - dugotrajan. Bjelicin roze Graffiti, elegantne tamne boje, sa 13% alkohola je upravo sve to, pa se donekle može zanemariti činjenica da je sa cenom od oko 1.000 dinara najskuplji od svih pomenutih vina. - Uh ovo mi se baš... Miriše na sok od borovnice. Šta je ovo marselan, merlo?  E vidiš, ovo bih mogao da pijem ostatak dana. Ima šećera ali je u harmoniji.

Ovaj roze jeste dobar ali nijedan srpski ne bi trebalo da košta desetak evra. Ipak, kompletno je vino u kome ništa nema fejk, ni kiselina, aroma. Sve deluje baš... Meni je ovo prvi roze u kome mi ne smeta, ali osećam naznake alkohola, neku ozbiljnost. Ovde aftertaste baš traje... Ovo je potpuno lud tip. Ovde isto ima šećera, ali je definitivno najbolje. Imamo prvo vino koje apsolutno zavređuje pažnju zbog impresivnog odnosa cena kvalitet, drugo koje valja probati jer će se neko sigurno navući.

Ima ljudi koji sigurno ne bi probali Despotiku, a znam da bi je voleli, jer je originalno tipsko vino koje gađa određen ukus. Ali ovo je baš ozbiljna priča. Bjelica je očigledno čovek koji razume neke stvari, zna da, sve što izađe iz njegove vinarije mu je ujedno i vizit karta. A to što košta koliko košta i za to postoje razlozi. On je, recimo, mali proizvođač, nema dovoljno vina i onda jednostavno može da se igra sa cenom. Inače, u pravu si za alkohol...

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama