Srce autohtone Italije

Srce autohtone Italije

Ke bela Italija, povikao je neko nakon ulaska u salu Belexpocentra gde su se krajem prve nedelje marta skladno i elegantno razmestili italijanski vinski gladijatori u besprekornim odelima. Manifestacija Balkan wine expo 2014, posvećena profesionalcima, uz vlasnike, trgovce ili PR-ove vinarija, donela je divne arome i neobična vina iz brojnih apeninskih i ostrvskih regija Italije. 

ako-ti-je-zanimljivo

Za ovu priliku, grandiozna hala Belexpocentra, svečano je pregrađena i utegnuta teškim crnim zastorima koji su samo dodatno istakli kristalni sjaj nebrojenih vinskih čaša. I već na prvi pogled bilo je jasno da je pred nama izuzetan događaj, kao da se čuveni vinski sajam Vinitaly u malom, preselio na Novi Beograd.

Jedinstvenu priliku da uživa, u nama manje poznatim sortama i vinarijama Piemonta, Lombardije, Veneta, Friulia, Trentina, Toskane, Umbrije, Marche, Abruzza, Sicilije, Sardinije, ali i šire kroz asortiman distributera, iskoristio je veliki broj posetilaca. Većinom i gotovo svi domaći vinski profesionalci, plus nešto ljubitelja vina koji su za ovu manifestaciju nekako dočuli i prvo sramežljivo, a zatim sa punim oduševljenjem, krenuli da upoznaju poznate i nepoznate, najčešće autohtone sorte.

sira-slikaC02789

Uz kucanje čaša i vrćkanje vina, krenule su žive diskusije. Rebula, soave, barolo, barbaresco, valpolicella, montepulciano, vermentino, čulo se sa svih strana kroz razumljivu dozu uzbuđenja. Jer ipak je reč o vinima koja su u tom broju prvi put degustirana na jednom mestu u Srbiji i koja pružaju horizontalnu i vertikalnu, veoma široku sliku vinske umetnosti i tradicije čitave Italije.

soave02795

A bilo je toga za sve ukuse. Od veoma suvih i mineralnih belih etiketa kakva je Karenzia, divni, jako aromatični vermentino, preko crvenih kompleksnih vina visokih kiselina i nadasve bogate strukture, do slatkih, pa i ukuvanih poslastica. Posle upoznavanja sa soave vinima, prvo veće oduševljenje nastalo je na štandu upečatljivog gospodina koji ne razume ni reči bilo kog jezika izuzev italijanskog.

slika-1-vermentino-sardinijaČarobni vermentino sa Sardinije

No, to nimalo ne remeti uživanje u vinu koje govori sve jezike. Već pomenuti vermentino Karenzia D.O.C.G. dolazi iz 70 godina starih vinograda Cantina del Giogantinu sa Sardinije, koji daju svega 3.000 litara vina po hektaru, a nepce ispunjava nezaboravnim aromama jako zrelih smokava, jabuka, koštunica. Naravno sve u vrtlogu meda... 

slika-2-jako-dobar-barbarresco2799Jako dobar barbarresco

Za one koji nisu imali par sati da studiozno zarone u stotine jedinstvenih etiketa, možda bi se ova degustacija mogla zadovoljavajuće završiti već na obližnjem štandu gde je vinarija Dante Rivetti iz Piemonta ponudila odličan barolo ali i nebiolo. Micca ili još bolje Bricco barbaresco, začinjen belim biberom ali prepun slasti iz 2007. godine, nakon tri godine odležavanja u velikom hrastovom buretu i još godinu u flaši, pruža sve što se od crvenog vina može dobiti ili očekivati. Impresivan utisak koji pružaju vina, ali i vinarija i vinograd od pedesetak hektara, rezultat su tradicije što je održavaju četiri generacije porodice Rivetti nastanjene u zaseoku Bricco di Neive od sredine XIX veka. 

slika-3-CesariRinaldo Corvi, velika vinska priča Cesari

U pravom moru utisaka, aroma, varijeteta, sigurno najupečatljivija crvena vina zatekli smo na štandu vinarije Cesari iz Verone kojom je tiho gospodario Rinaldo Corvi, jedan od suvlasnika ove čuvene vinarije koju je je 1936. godine osnovao Gerardo Cesari. Iskričavo vino valpolicella ripaso Mara, ime je dobilo po unuci osnivača, međutim pravi je doživljaj srknuti Amarone classico, ili još bolje perjanicu kuće Bosan 2005. Ovaj amarone della valpolicella staje u Italiji oko 35 evra, ali završnica traje još dugo nakon odlaska sa manifestacije. Vinarija Cesari iz Verone jedna je od prvih koja je proslavila italijanski amarone na svih pet kontinenata, a danas posluje sa godišnjim prihodom od 26 miliona evra.

Potom, pravi kuriozitet zatičemo na sicilijanskom štandu Carlo Pellegrino & C. Kao da se svo sunce mediterana i snaga Etne sabila u medenu flašu muskatnog vina Pantelleria. Bogata slast prožeta je čudesnim aromama. U Italiji cena svega 7 evra! Sve je jasnije kad vam objasne da proizvode dva miliona litara ovog fortifikovanog nektara sa ipak svega 15% alkohola. Ma, je li to moguće!?

slika-4-Pellegrinoarome-za-7-evra2803

A samo duplo skuplja je tri decenije stara Riserva oro kojoj niko ne bi dao toliko godina, dok se u bogatoj paleti sorti grillo, zibibbo, grecanico, inzolia, cataratto, moscato di Alessandria ili malvasia nalaze i etikete poput Marsala Vergine, koja 25 godina odležava u slavonskom hrastu i pored nestvarnih aroma nudi respektibilnih 19% alkohola. Vinarija Pellegrino sa tradicijom dugom 130 godina, jedno je od središta marsala vina, nektara koga su praktično proslavili britanski obožavaoci slasti i pojačanog alkohola u vinu poput onog iz porta ili šerija krajem XVIII veka. 

Sve u svemu, Balkan wine expo 2014 se pokazao kao izuzetna manifestacija, uzbudljiva i višestruko korisna. Možda nisu sva vina bila ujednačenog kvaliteta, posebno ona penušava, možda je takođe potrebno proširiti segment radionica i upoznavanja sa vinima, vinskim regionima i vinskim poslenicima koji su nam došli u goste kako bi se produbila u učvrstila ostvarena poznanstva i veze.

Ko je želeo, imao je ovde šta da vidi, okusi, ali i nauči. Kako tehnolozi, tako vinari pa i trgovci. Jer veliki broj degustiranih vina, misaona je cenovna imenica za domaćeg kupca. Naravno, u povoljnom smislu. Velika tajna, kako je moguće ponuditi jako dobro vino po realno niskoj ceni od 2-3 evra, zasad će i dalje ostati nedorečena, izgubljena u lakoj konverzaciji na slabom engleskom jeziku.

Vino kao maslinovo ulje

Kuriozitet je svakako jedno od najslađih vina na svetu Dapu Mosto Cotto vinarije Ripa Teatina iz Abruza. Stil ovog montepulciano vina, gustina, boja, sve je zamišljeno da podseća na čisto maslinovo ulje. Zaista, u čaši se razliva gotovo braon tečnost, zelenkasta po ivicama. Ukus je veoma sladak, gust i aromatičan, a aftertaste nalik na uprženi šećer zadržava se dugo u ustima, ali i na stranicama brošura vinarije Ripa Teatina. Dapu sadrži 14,5% alkohola, a dobija se kuvanjem vina dok ono ne izgubi jednu četvrtinu zapremine.

antrfile-dapu-vinokaoulje2809Dapu, vino kao ulje

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama