U podrumu napravi mesta, stiže Iniesta

iniesta wineU Beogradu su na dve degustacije predstavljena vina vinarije Iniesta  koju je pre četvrt veka začeo otac slavnog fudbalera Barselone. Ipak, sve brži uspeh na svetskoj vinskoj sceni, ova „bodega” duguje enormnim količinama novca koji poslednjih desetak godina Andrés Iniesta Luján sa zelenog terena preliva direktno u vinograde. 

Ne znam koliko će nadavna eliminacija mladih španskih fudbalera na njihovom terenu, od strane vršnjaka iz Srbije u baražu za naredni šampionat Evrope, uticati na odnose naše dve zemlje, ali u vinskom svetu, naše su veze sve zamršenije i čvršće. Cenom i relativnim kvalitetom, sorta tempraniljo odavno je stekla poklonike svakodnevnog konzumiranja uz začinjenu hranu na srpskom tlu. Međutim, dolazak vinarije Iniesta otvorio je novu stranicu istinskog uživanja, kroz krajnje aromatičnu autohtonu sortu bobal. Takođe, ni internacionalne sorte se nisu ništa lošije snašle u bocama pod imenom asa FK Barselone.

iniesta-svi04168Enrike, Ana, Aleks i Vuk

Ne događa se baš često da se u srpskim vinotekama nađu etikete iz podruma VIP osoba, ali zahvaljujući nekim mladim ljudima, od skoro je moguće probati i pazariti nekoliko etiketa vinarije Iniesta koje smo probali na degustacijama u beogradskoj Riznici vina, kao i u španskom restoranu Milagro u Zemunu. Kako bi ova vinska svečanost prepuna aroma dodatno dobila na značaju, degustacije je vodio direktor izvoza vinarije Enrique Medina Lorenzo, a specijalni, mada pomalo sramežljivi gost, bio je i Iniestin najbolji prijatelj Alexis Muñoz Arranz. Aleksis i njegovo poznanstvo sa Anom i Vukom, ljudima koji su ubeđeni da će Iniestina vina imati poštovaoce u Srbiji, ujedno je ona najvažnija karika u procesu koji je vinariju slavnog fudbalskog asa doveo na naše podneblje. Iako nije lično prisustvovao degustacijama, Andres Iniesta je u video poruci objasnio razloge zbog kojih baš mi u Srbiji imamo priliku da pijemo ova zanimljiva, privlačna i relativno pristupačna vina.

sva-vina-po-redu-degustacije-s-leva

- Preko prijatelja sam upoznao ljude iz Srbije i znam da su posvećeni tradiciji, a za mene je to veoma interesantna zemlja sa izuzetno razvijenom sportskom kulturom i mislim da nema razloga da je jednoga dana ne posetim. Takođe, Srbija je zemlja sa vrlo značajnom vinskom tradicijom i siguran sam da će ljudi iz takve sredine piti i voleti moja vina sa istom strašću sa kojom ih i ja proizvodim i pijem. Konkretno, jako mi je bitno da se ime moje vinarije nađe na tom tlu zato što želim da moja vina podelim sa tim ljudima uz nadu da će nam se pružiti prilika da jednoga dana zajedno uživamo u njima.

enrique-presents4152

Konkretno, upoznali smo zanimljivu autohtonu sortu bobal, degustirali šest etiketa, jedno belo vino, tri crvena i dva aromatična nektara, a uživanje je bilo potpuno, bilo da su vina uparena sa gastro specijalitetima ili bez njih. Vinarija Iniesta proizvodi i veoma skupe etikete, ali za prvo upoznavanje, i ove prisutne, znatno jeftinije, pokazale su sjajan odnos cene i kvaliteta.

Iako jedino belo vino na meniju, Ludo srce ili Corason Loco Blanco, svojom svežinom i iskrenošću, iskreno je oduševilo prisutne. Blend sorti verdeho i sovinjon blan iz prošlogodišnje berbe, bledozelenskastom bojom i veoma dugom citrusnom završnicom punom tropskog voća, budi u čoveku sva čula i teško ga je prestati piti. Zaista, zaljubljivo vino za svaku priliku i svako doba dana, vino koje jednostavno nazdravlja zdravom životu i veselju.

iniestan

Prelazak na crvena vina bio je izuzetno lak uz Finca el Carril tinto roble, tempraniljo kome pti verdo i širaz donekle ublažavaju narav, navodeći ga u vode onih više cenjenih elegantnih tempranilja. Majstorski barikiran i izuzetno aromatičan, nudi neobičan spoj višnje sa egzotikom kokosa i vanile. Barem prema postavci, jedan stepenik više nalazi se Finca el Carril Hechicero, identična kupaža sa dodatkom kaberne sovinjona iz najboljih vinograda vinarije. Nefiltrirano ali punog ukusa, sa finom strukturom i svilenim taninima, Hechicero traži malo više pažnje kako bi ponudio dodatno uživanje u vrtlogu voća, karamele i jasnih naznaka kakovca.

Iskreno, selekcija (Seleccion) Corazon Loco, iako donosi pregršt novih lejera u kojim otkrivamo brojne začine, vino je koje će toplim i bogatim voćnim aromama oduševiti oba pola. Po sastavu isti kao Hechiero, dodatnom elegancijom pleni najširi sloj publike.

A kad smo kod najšireg sloja, svih uzrasta (preko 18 godina) i oba pola, poluslatka i nadasve slasna vina iz linije Dulce nikoga nisu ostavila ravnodušnim. Dulce Corazon Blanco je belo vino od sorte moscatel koje nadražuje nos i nepce čudesno uparenim aromama cveća, pretežno ruže, jabuke, grejpa, mandarina. Sasvim sveže, prosto poziva kolače da se pridruže seansi uživanja. Slično je i Dulce Corazon Rosado, crvena varijanta koja pokazuje sve strasti sorte grožđa bobal. Nema kome ovo vino nije bilo bar interesantno, a u kupu prepunom šumskog voća neko je zaboravio par latica ruže. Iako se linija Dulce preporučuje uz dezerte, lično sam uživao otpijajući slalne gutljaje uz ementaler, mladi kozji sir, grickajući svež celer, peršun i poneko parče dimljene suve šunke. 

Iniesta igra vrhunski fudbal, a ove degustacije su dokazale da zna i da uživa, jer takva su mu vina, za uživanje.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama