Jagoda u zemlji Milke

otvaranje04394

Početkom novembra, Evropa je saznala da u Srbiji, uprkos svim negativnim aspektima, i dalje uspeva sorta grožđa po imenu jagoda. I da zahvaljujući sad već gotovo decenijskom entuzijazmu jednog slikara-vinara, Koste Botunjca, daje izvanredne plodove. Ali jagoda nosi u sebi čudesnu priču i tajnu porekla koja od nje može načiniti pravo marketinško čudo. Kad već poseduje sve moguće vinske kvalitete za uživanje, uz one koji su je maltene stajali glave – prehrambene. 

sto04379

Kad sam zahvaljujući pozivu Tomislava Ivanovića (Vinopedia), jedne vlažne i vetrovite novembarske noći zabasao dole na Dunavu, a kod Nebojšine kule, na etno splav restoran Vodenica, imao sam utisak da se u toploj drugarskoj atmosferi uz kazan ribljeg paprikaša i domaće testenine, okupila omanja grupica prijatelja, čak rođaka. Bilo je tu par novinara, jedna legenda advokature, mnoštvo reminecencija na višedecenijska druženja na Adi Ciganliji, legendu glumišta Pavla Vujisića. I naravno vino. Neko čudno, aromatično, snažno ali elegantno belo vino. Iz Župe i vinarije Botunjac. A onda je ustao domaćin ovog okupljanja Kosta, zvecnuo viljuškom po jednoj od boca i otkrio nam novi veliki i značajan uspeh srpskog vinarstva.

jagoda-etiketa4387

Tursko grožđe a prokupac

- Bili smo uduševljeni izlaganjem turskih predstavnika. Oni su doneli crvenu sortu papaskarasi što bi na turskom značilo – kaluđerski crno, otkriva Ivanović. Ta se sorta nalazi u Trakiji, oblasti bliže Bugarskoj. Radili su DNK analizu prošle godine i ispostavilo se da je jedan od roditelja prokupac, a drugi je neka bela sorta iz Rumunije. U istom DNK nizu je i kadarka, što znači da su sve pomenute sorte istog porekla. Tako su, na neki način i Turci predstavljali i pominjali srpsku vinsku priču, što samo ide u prilog teoriji da prokupac nije bio vezan isključivo za Župu već je bio daleko šire rasprostranjen. 

Ako je neko od vinara dosad, imenom vina ili vinarije što asocira na određenu geografsku odrednicu, dovodio u zabludu potrošača, onda je Donje Zleginjanac Kosta Botunjac, za koga kažu da je najbolji slikar među vinarima i najbolji vinar među slikarima, otišao tri koraka dalje. Naime, Kosta je gotovo iz mrtvih izvukao drevnu belu župsku sortu grožđa po imenu  jagoda(!), pravo na, ne samo na srpski, već i onaj širi i bogatiji, evropski sto. I odmah sludeo i smutio, ni manje ni više nego Francuze i Švajcarce. A možda i čuvenu Džensis Robinson.

paprikas4378

Postaje očigledno da sve brže dolazi vreme kada će se svet uživalaca u vinu jasno podeliti. Ne samo na konzumente koji kupuju jeftina i skupa vina, već i na one koji pretenduju na internacionalne ili domaće (autohtone) sorte. Autohtono, kao poželjni prefiks, postaje nobles, i ne samo nobles odrednica, svetske vinopoželjnosti. Vinske se nacije takmiče, ko će više, manje-više zaboravljenih ili zapostavljenih, a često i izumrlih sorti loze izvući iz genetičkog zapećka. U toj, sve više jako ozbiljnoj „igri”, rađaju se asocijacije čiji je cilj spas ovog vrednog genetskog nasleđa, a jedna od najozbiljnijih je takozvani Mozaik vina (Wine Mosaic), osnovan u Francuskoj, sa ciljem da uz pomoć naučno dokazivih činjenica otkrije, promoviše i vrati na svetlo dana prvenstveno zaboravljene sorte zemalja pod blagougodnim okriljem mediteranskih elemenata. Gde je, gle, nekim čudom, u potezu od Portugala do Gruzije uvrštena i Srbija.

6 novih života za drevne sorte

Uz jagodu i pomenutu papaskarasi, prikazan je prvi projekat Wine Mosaica započet 2012. godine, a to je libanska sorta obeide. Ona je u knjizi Džensis Robinson „Wine Grapes” predstavljena kao sinonim za chardonnay i mislilo se da je samo jedan klon, ali je koautor knjige Žoze Vilamoz kasnije uradio DNK analizu i otkrio da je to sasvim zasebna sorta. Takođe, uz gue blan (Gouais blanc) koga inače ima u Dalmaciji gde ga zovu belina, prikazani su još francuski verdes i areni iz Gruzije.

Ne tako davno, Tomislav Ivanović je kao član asocijacije Wine Mosaic, natuknuo Evropljanima da i Srbija autohtone sorte za trku imade. U redu, dajte uzorke, projekat, rekoše Francuzi. Tomislav je krenuo nekako iz „ofa” i umesto već donekle afirmisanih loza tamjanike, prokupca, smederevke, privučen neobičnom pričom iz Župe, stigao je pravo kod Koste Botunjca i predložio da prvi srpski predstavnik bude jagoda iz Donjeg Zleginja. U redu, rekoše Francuzi, donesite prezentaciju, slike grozda, lista, video predstavu vinarije ali i vino od jagode u Montre, na okupljanje „mozaičara”. I tako su Kosta i Tomislav krenuli vozom u zemlju Milke, sira i peroreza. I na sopstveno iznenađenje otkrili da i Švajcarci prave vina. Jedino ih nigde ne izvoze a pošto su odlična, sami ih popiju. 

pino-botujac-jagoda-sveti-gral-prokupac2

Posle ljubaznog dočeka i dosta fondija (švajcarski specijalitet od topljenog sira), krenulo je predstavljanje autohtonih mediteranskih sorti loze iz čak šest zemalja. Neke od prezentacija izazvale su nemalo oduševljenje, ali je pravi hit, svi se slažu, bila jagoda i vino od nje. A o srpskim se sortama pričalo naveliko, i to ne samo zbog jagode već i priče koja je došla iz turskih izvora...

Čeka se DNK

Jagoda ima posebnu marketinšku zavodljivost kao sorta jer niko ne zna šta je. Postoji verovanje da je potomak šasle koja je najproduktivnija sorta u Evropi, od koje je nastao najveći broj drugih sorti.
- U švajcarskoj smo probali vino od šasle, a ja sam pitao Francuze da li im je prihvatljivo kao projekat da se izvrši DNK analiza jagode, da se konačno utvrdi poreklo, kaže Ivanović. 
Inače, Žoze Vilamoz je zajedno sa Džensis Robinson napisao knjigu „Wine Grapes” gde su pobrojane sve poznate sorte grožđa i koja je savremena biblija vinskog sveta. On je veliki promoter Wine Mosaica i pristao je da radi DNK analizu, a u toku je komunikacija šta treba poslati. Ali treba čekati proleće jer mu trebaju sveži ozeleneli listovi. Svejedno, od ovog novembra, Srbija je postala deo svetskog vinskog mozaika i slede novi projekti u vezi domaćih autohtonih sorti.

- Jagodu su ovde predstavili kao „najveću tajnu globalnog vinskog sveta”, objašnjava Kosta. – I ostaće ta tajna dok genetičari ne utvrde, da li je varijetet, možda šasle. Ko je otac, ko je majka. Da li je stona, hibrid ili vinska sorta? Na sajtu Ministarstva (poljoprivrede) stoji da je jagoda autohtona sorta, međutim, priča je daleko od toga da je završena. I dalje niko ne zna o čemu je reč. Ono što se zna je da u Župi postoji nekoliko autohtonih sorti: prokupac, tamjanika, drenak, čak i smederevka. Ali jagoda kao posebna divna sorta bila je zanemarena jer nije bila komercijalna. Stizala je rano, u avgustu, kad nije bilo vreme otkupa u državnim vinskim konglomeratima jer su veliki podrumi otkupljivali grožđe u septembru i oktobru, kad je jagoda već prošla. Zato je zanemarena, a sa druge strane, prelepa je za jelo, pa se lepo pojede i pokrade. Lično, meni je tamjanika bacila rukavicu izazova. Al’ ja neću tamjaniku, nego ‘oću nešto staro da oživim. U tom trenutku, pre nekih devet godina, jagoda je bila  razmeštena na par čokota po Župi. Uspeo sam da okalemim 1.000 čokota i da vidim da može nešto da se dešava. Priznajem, moje traženje za idealnim vinom još nije gotovo. Do sad sam uspeo da dobijem tri berbe i uvek je to neki varijetet, malo slađi, malo manje slađi. Tek je ova 2013. berba dobila neki okvir koji trebalo da bude krajnji.

Kako je zamišljeno, a stoji na sajtu Wine Mosaica, tokom svojih deset minuta za prezentaciju, uz kolege iz Turske, Libana, Gruzije, Švajcarske i Francuske, Botunjac je kao treći po redu, predstavio prezentaciju iz tri dela. Prvo Srbiju, kao zemlju koja još uvek figurira u vinskom svetu sa sortama koje je uspela da sačuva uprkos tome  što je imala problemima sa sistemima, društvenim uređenjima, načinima prerade, dorade, otkupa. Drugi deo je bio sa akcentom na Župu kao regiju 200 km južno od Beograda gde se vraćaju autohne sorte. Treći deo posvetio je promociji sopstvene vinarije i vinograda na 2,5 hektara, gde gaji pino noar, rizling i jagodu, dok prokupac za vino Sveti Gral kupuje od kooperanata.

Jagoda jedinstvena

Zbog čega se jedna loza zove jagoda? Što se neka banana ne zove šardone? Ko joj dade ime, pitamo Kostu?
- Ime je dao narod, jer grožđe ima prelep miris i miriše na jagode. Zvala se u Župi i ranka jer rano stiže, ali i tamjanika jagodarka. Odlučio sam se za jagodu iako to možda zbunjuje ljude. Ali ime je otišlo u etar i u svetu se ne prevodi kao strawberry već kao Jagoda!

Nagrade se u Montreu nisu delile, ali izuzetno oduševljenje prisutnih, potvrda da je vino od jagode najbolje od svih prikazanih, kao i pristanak da jedan od najvećih svetskih stručnjaka za genetiku Žoze Vilamoz, genetičar iz Švajcarske uradi DNK jagode i konačno razreši dilemu  „odakle potiče ova sorta”, vredelo je svakog pređenog kilometra puta. Uostalom, ovo je bila prva prilika da se jedna sorta sa prostora bivše Jugoslavije uvrsti u fokus interesovanja savremenog „autohtonog” svetskog vinskog poretka.

A u čaši

Može se reći da je Jagoda prilično ozbiljno belo vino. Divnih aroma na nosu, ukusna na nepcu, sa zrelim voćem u završnici. Donekle slojevita, sa dosta alkohola (14,5), podnosi lagano zagrevanje u čaši. Slobodno se može piti kao aperitivno vino. Uz jagodu, pio se i prokupac Sveti Gral, kao i Pino Botunjac. Oba vina su elegantna, voćna i riblji paprikaš im ne može ništa nažao. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama