BeoWine ili zbijanje redova

BeoWine ili zbijanje redova

Šesti Međunarodni sajam vina BeoWine u okviru 37. Međunarodnog sajma turizma, ako se posmatra onako somelijerski, mirisao je dobro na nosu jer je najavljeno čak 140 izlagača iz 11 zemalja. Solidno osmišljeno telo sa nekoliko radionica i dobra marketinška tekstura od gala press konferencija, preko bilborda, do najava koje dolaze iz Busplus aparata na autobuskim linijama što voze ka Sajmu, za trenutak se učinilo, vodili su ka lepoj i dugotrajnoj završnici. Ali, avaj…

kovacevic vina

Da li će slast podeljenih medalja i priznanja, te reka posetilaca u potrazi za turističkim aranžmanima ili čime već, koja je prolazila i pored vinskih štandova, biti dovoljni da neutrališu gorki okus koji je mnogim vinarima ostao usled cene najma izlagačkog prostora, ostaje još da se vidi. Ali to da nas je ovogodišnji BeoWine iznenadio, iznenadio nas je!

Pre generalnog utiska, pa zatim detaljisanja, da krenem od slavodobitnika. Delom internacionalni sudijski žiri ovogodišnjeg sajmovina odlučio je koja su to najbolja BeoWine Challenge Cup 2015 vina. Od 86 uzoraka iz 31 vinarije, samo osam etiketa ostalo je uskraćeno za bilo kakvu medalju! A pozlatilo se njih 21, uz dve šampionske oznake. Šampion u kategoriji belih vina je 18 godina star metuzalem Mirisavi traminac Erdutskih vinograda, na čijoj etiketi stoji godina berbe 1997, dok je u crvenom segmentu izdvojen DiShiraz DiBonisa iz Subotice, ispred (naravno) DiMerloa DiBonisa iz Subotice. Budući da vinarija DiBonis iz godine u godinu redovno osvaja veliki broj medalja na ovom sajamskom takmičenju, možda bi neko cinično ovo ocenjivanje mogao da nazove i DiBonis BeoWine Challenge Cup.

Skica za šampiona od 1.000 kuna

antrf erdut tehnologŠampiona u kategoriji belih vina na sajamskom ocenjivanju, „punoletnog” Traminca iz Erduta, nažalost nije bilo za degustaciju. Inače, vinarija u Erdutu datira iz 1730. godine, a danas poseduje 513 hektara vinograda iz kojih proizvede od četiri do četiri i po miliona litara vina. Dominiraju bele sorte, graševina, rajnski rizling, šardone i, traminac, a kod crvenih kaberne sovinjon, merlo, frankovka, cvajgelt i pino noar.
Melita Rumbak je uz kolegu Slobodana Čapina tehnolog i tvorac ovih višestruko nagrađenih vina:
- Traminac mirisni iz berbe 1997, arhivsko je vino odležalo prvo u bačvi pa zatim u boci. Bilo je pripremljeno kao arhivsko i pokazalo se da smo uradili pravu selekciju. Stajanjem je samo dobilo na kvalitetu. Uzrok su verovatno dobre kiseline, a lepo su izražene tercijarne arome koje su se razvile starenjem. Puno je ovaj traminac sad ozbiljniji, sa mednim pa i naftnim notama. Neka je ideja da se konačno stvori arhivska kolekcija s kojom bi se izašlo na tržište, a gde bi cena ovog vina, kojeg ima 1.000 boca, bila oko 1.000 kuna, pa ko kupi takvu bocu dobije nekakav zlatnik, postaje prijatelj vinarije, jednom godišnje može kao gost da dovede i svoje prijatelje u vinariju i da ima popust pri kupovini vina. Prava zaokružena marketinška priča.

Na drugoj strani, možda je i dobro što je gazda Boni poneo na sever Srbije četiri zlata, jer sve ukupno malo se domaćih vinarija ove godine pozlatilo na BeoWine

Ova je manifestacija postala poput kuvanog vina, može da prođe u cilju zagrevanja promrzlih šaka, ali ozbiljnu vinsku bocu mnogi će, bojim se, ubuduće ipak potražiti na nekom drugom mestu!

Od deset belih zlata, u internacionalnom okruženju samo su Sauvignon vinarije Pusula i Chardonnay Familije Rogan osvetlali srpski obraz! Rogani su to uradili i kod crvenih vina sa Shirazom i Cabernet Sauvignonom, a podršku su maksimalno pružili Amanet vinarije Aleksić i Dokaz vinarije Despotika. Ako je za utehu, Amanet je daleko bolje ocenjen od Vukojevog Hercegovačkog vranca.

vinari sumadije

A sad – sajam. Čim sam kročio u vinski deo, obuzeo me je kompletan dežavi (od prošle godine), ali nekako skrnjen. Protrčao sam nekoliko puta od ulaza do izlaza i nazad i obuzet panikom počeo u šumi opreme, burića, pampura i drvene vinske galanterije da brojim srpske vinske izlagače, ubeđen da ih je veoma malo. Istina, neke sam lako prepoznao, jer su se nalazili na istim pozicijama, sa istovetnim štandovima i, uopšte, sve je nekako bilo identično kao lane. Kao da je neko čitavu postavku sajma izvadio iz naftalina, oprao i ponovo ponudio posetiocima.

Ubrzo sam shvatio da su se mnogi izlagači stisli pod jedan krov. Ono što smo predlagali domaćim vinarima, da zbiju redove i zajednički nastupe na sajmovima u inostranstvu, kao recimo Hrvati, ovi naši su krenuli da uvežbavaju na domaćem terenu! Tako je položaj između štandova sa noževima i staklarijom, te prodavnice degustacionih čaša za 300 rsd, zauzela da brani skupina vinara sa Kosova i Metohije. Udruženje Šumadinaca, komšijski potpomognuto vinarima iz Lazarevca, prigrlilo je busiju u drugom redu, čisto da napoji posetioce što nagrću sa te strane pre nego između brojnih pršutara i kobasičarnica nalete na čvrste i intrigantne bedeme hrvatskih izlagača, oko kojih se ipak nakitilo i nekoliko domaćih imena, te nadzorni odbor ili etalon crveno-belog kvaliteta, združena reprezentacija žilavke, blatine i vranca iz Republike Srpske. 

republika srpska

Pojedinačno, glavno iznenađenje su veliki štandovi novajlija čije izlaganje prvih ili maltene prvih berbi nosi stanoviti rizik da ih se ne upamti po izrazitoj „mladosti”. Ali neka, biće upamćeni po hrabrosti: fruškogorska vinarija Deurić i pogotovo Toplički vinogradi, sa već ozbiljnih sedam etiketa, gotovo da su jedini domaći ekskluzivitet ove manifestacije. I jedini koji su pobrali zdušne aplauze činjenicom da su delili plastične čašice sa nogicom! Zašto? Pa ako platite ulaz na sajam, potom ostavite 200 rsd po započetom satu parking prostora i još 300 rsd za vinsku čašu, onda ta suma dosegne solidnu butelju kvalitetnog vina čak i barolo tipa. 

Uostalom, u čemu je još posebna draž ovih retkih samostalnih nastupa? Možda u činjenici da zakup najjednostavnijeg štanda za ova četiri dana, tako nam rekoše izlagači, staje koliko godišnji zakup marketinškog prostora na stranicama Vino.rs, gde tokom te godine prođe daleko više od milion posetilaca! Onda i ne čudi što su se naši vinari napokon ujedinili. 

radionica zilavka vranacSlabo interesovanje za radionice još jedan je pokazatelj da nešto treba menjati
u konceptu BeoWine manifestacije

Ali i tu nešto nedostaje.

Gde su Župljani, gde Negotinci? Ajde, Fruškogorci su tek u osnivanju i poziciju im zasad drži vinarija Kovačević svojim sve uglađenijim štandom i lepšom vitrinom specijalnih vinskih pakovanja. 

U redu, kapiram da su ovi iz Župe na pozicijama „društvene biodinamike”, jer i dalje vredno sakupljaju rogove i trpaju ih u istu vreću, pa će to malo potrajati.

Takođe, i Negotinci sad već moraju da odluče hoće li nastupiti pod krilom i senkom dvostrukog Grand Prix Vino.rs osvajača Matalja ili da i dalje pokušavaju kao družina. Verujem da su ove godine predahnuli da saberu utiske, što može biti dobro. Ali, ono što neće i ne može izaći na dobro su neki drugi pokazatelji. Gotovo haotična ljudska reka u subotu stvara utisak fenomenalne posećenosti. Istina, iz te reke često izvire šareni baloni, a začuje se i poneki masom zagušeni glasić: Jesmo li mi jedina deca ovde? I tek možda svaki stoti nosi u ruci vinsku čašu! Da li je ta činjenica uzrok što se hrvatski vinsko-izlagački korpus lagano proređuje već u subotu do podneva? U petak je, priznajem, bilo nešto bolje, gužva daleko manja, uglavnom sve vinski interesenti. Ali pitanje „koja je svrha ovog izlaganja”, što sve češće dopire kao eho od strane izlagača, lagano počinje da nas deprimira. Utisak se dodatno pojačava tokom radionice „Vino iz kamena zemlje”, gde uz degustaciju žilavke i vranca tajne teroara otkriva Radovan Vukoje pred svega nekoliko slušalaca!

vina toplickih vinograda

Nova vina

Uz veliki štand Toplički vinogradi su se dokazali i sa novitetima kakvih je malo bilo na ovogodišnjem Sajmu, što ne čudi s obzirom na to kakva je bila berba 2014.
Tribus vila, beli kuve, kupaža je stopostotnog šardonea od koga je jedan deo barikirani, a drugi nebarikirani. Istovetna je i crvena Tribus vila mešavina dva kabernea iz berbe 2013, rađena u srpskom bariku, sa popularnom cenom od 450 din, sve sa pdv! Ponudu će u aprilu kompletirati i roze cuvee.

Hamletovsko sajam il ne sajam, teško je reći. Možda je previše očekivati da se u okviru turističke berze nađe dovoljan broj vinoljubaca da sve zadobije ozbiljan manifestacioni oblik? Možda bi ubuduće trebalo vinarska udruženja, pa i pojednice, „spakovati” pod kapu opštinske ili regionalne ponude, pa da i vinari još malo smanje finansijske i vinske troškove izlaganja? Možda ostaviti jedan deo VIP izložbenog prostora za one koji i dalje imaju mogućnosti da veličinom štanda pokažu svoje poslovne ciljeve ili lepotom uređenja istih (vinarija Aleksić) privuku još nekog novog poklonika vinske umetnosti?

Bogdan

Ukratko, ovogodišnji BeoWine, sastavljen od nekoliko većih celina spojenih poput lego kockica i začinjen desetinom pojedinačnih izlagača, daleko je od bilo kakve punokrvne vinske izložbe. Ova je manifestacija postala poput kuvanog vina, može da prođe u cilju zagrevanja promrzlih šaka, ali ozbiljnu vinsku bocu mnogi će, bojim se, ubuduće ipak potražiti na nekom drugom mestu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama