Međunarodni vinski dvoboj

Međunarodni vinski dvoboj

Nameri se junak na junaka, tako bi se mogla nazvati degustacija u kojoj su snage odmeravala vina dve vrhunske vinarije iz Mađarske i Srbije. Sve se odigralo pomalo na našem terenu, u Beogradu, ali u prijatnom ambijentu Collegium Hungaricuma, pa su tako teritorijalne snage bile izjednačene. Sa jedne strane, našlo se pet etiketa čuvene vinarije Bock iz mesta Vilanji, sa druge četiri, vinarije Aleksandrović. 

bocknroll 4

Znajući da je Jožef Bok (Bock), proglašavan vinarem godine, i da stalno uvodi neke tehnološke novine u proizvodnji i podrumu, pomalo smo se pribojavali ovog vinskog susreta na vrhu. Ali i jedva čekali da lično upoznamo prezentera Bok vina, enologa i vlasnika, Jožefovog sina Valéra i njihove proizvode.

Nažalost, dok smo lagano ispijali prvo Bok vino, penušavi Fanni Sparcling Rose 2014 koji nas nije preterano oduševio (utisak je, bio bi lepši kao mirno, osvežavajuće vino), stigla je vest da se naš domaćin Valér zbog nekog hitnog porodičnog problema morao vratiti sa granice. Šteta, ali vina su tu, pa da probamo…

otvaranje

U suštini, ovaj vinski dvoboj održan je u sklopu programa Art and Wine Lovers koji spaja budimpeštanski Ludwig Múzeum – Muzej Savremene Umetnosti i Collegium Hungaricum Beograd, a zamisao je da se određene artističke postavke povežu sa umetnošću vinskog stvaranja, ali i vrši razmena ideja i emocija u približavanju kultura Mađarske i Srbije. 

vinski dvoboj 02

Još jedna vrsta spajanja kultura prezentovana je u drugom vinu po redu, etiketi Bock&Roll, veoma popularnoj, pogotovo uz žestoki rock'n'roll zvuk. Zaista, ova kupaža širaza, frankovke, i pino noara, jakih kiselina, veoma začinjena i sa malo gorčine, prosto upumpava snagu u mišiće. Iako je iz 2012. godine, tanini su još pomalo zelenkasti i sve miriše na snagu i  mladost. A valjda je to i osnovna zamisao rokenrol vina. Kako bi ovaj event učinili što zanimljivijim, domaćini su predložili da vinima dajemo ocene. Razvila se i diskusija, opisivanje vina uz mnošto pohvala koja ona svakako zaslužuju. Pogotovo Bock Syrah 2012 sačinjen od grožđa iz specijalnog Bocor vinograda. Sva četiri crvena vina ove večeri bila su izuzetna na nosu. A ovaj širaz pravo je zadovoljstvo i na nepcu. Pun slatkih začina, voća, pa i nane, sa pametno utrošenim drvetom tokom 18 meseci odležavanja, čisto da se vanila i nešto čokolade lagano razviju u dugoj završnici. Bez problema bi dostigao nekih 88 poena. Uz cenu od 15 evra, možda nije totalni bestbuy, ali je svakako vino koje mi se najviše dopalo i koje bih poželeo da ponovim. 

József Bock

Villány

Villány je naziv mesta u Baranji odmah sa one strane mađarsko-srpske granice. Istoimeni vinski region, neki tvrde, najbolji je u susednoj državi, svetski poznatoj po dobrim vinima. Ili makar kao prva regija u kojoj su vina zaštićena po svom geografskom poreklu. Brojne vinske ulice, podrumi, već stotinama godina čuvaju vinarsku tajnu odličnog portugisera, kadarke i šilera, podjednako voljenog od publike i vinskih kritičara širom sveta. Nekih 1.800 hektara vinograda kupa se u vrelim letima, relativno hladnim zimama, ali sa dosta sunca. Ovo je znači topla regija skupih i kvalitetnih vina, ali i regija u kojoj se uz tradiciju, vrhunski enolozi rado bave uvođenjem novih tehnologija, pa je Vilanji iznedrio brojne titule proizvođača ili podruma godine. A tu biti jedan od najboljih, kao što je Jožef Bock, nije nimalo lako. Ipak, iza ovog proizvođača je najmanje devet generacija porodičnog iskustva jer ime Bock u ovoj regiji datira od sredine devetnaestog veka, a današnjih 55 hektara vinograda samo su potvrda istrajnosti kroz sve nedaće i ratove koji su tokom vekova protutnjali Panonskom nizijom.

Veliko uzbuđenje prisutnih novinara izazvala je perjanica vinarije Bock Cuvee iz najbolje berbe u Vilanjiju, 2009. godine. Ovo moćno vino, nosilac odlikovanja sa brojnih nadmetanja, kupaža 60% kaberne sovinjona, 30% kaberne frana i ostatka merloa, posle dve godine u bariku i tri u bocama, već na prvi poljubac nudi guste oblake crnog bibera. Svileni tanini, divna obojenost, zrele tamne trešnje, duvan, naznake čokolade i vanile. Sve je na mestu za jedno veliko vino. Kroz opšte salve odobravanja, ipak nazirem jednu meni neprijatnu notu na samom kraju jako duge završnice. Dovoljno da mi Regent 2009 bude apsolutni favorit u direktnom sudaru perjanica ovih vinarija i bez upoređivanja cena, a Cuvee staje negde oko 40 evra.

jelic i aleksandra

Za kraj, u čaše je usut Bock Libra Cuvee takođe iz 2009. godine. Kupaža 50% kaberne frana (ordogarok), i podjednakih delova kaberne sovinjona (jammertal) i merloa (fekete-hegy) odležao dve godine u francuskom i mađarskom hrastu, punog, možda prepunog tela, nudi intenzivne arome suvog voća, čokolade i duvana, čak kože. Prava aromatska i strukturna bomba, upravo zbog tih karakteristika, možda pretežak za samostalno uživanje što i prisutni primećuju. Nekih 85 poena koje bih dao, skaču dodatno bar za još dva, uz samo mali zalogaj izvanrednih mesnih i sirnih delikatesa naših komšija sa severa. Ma i komadić hleba je dovoljan da u potpunosti poboljša utisak ovom gustom crvenom vinu daleko prihvatljivije cene (25 evra).

Konačno, ova lepo zamišljena vinska igra završena je sjajnom prezentacijom vina vinarije Aleksandrović kroz zanimljive opservacije Stevana Rajte, a domaćinima iz Collegium Hungaricuma dodeljujemo čistih 100 poena za ideju i organizaciju ovog popodneva bez obzira što su glavni akteri izostali. Pa i nisu, vina su bila u čašama, a ostaje obećanje da će se ovi susreti ubrzo nastaviti.

Vina vinarije Aleksandrović

Sa srpske strane, učestvovali su Trijumf Selection 2013 (sovinjon 85%, pino blan, 10% rizling 5%), novitet Trijumf Rose 2014 (kaberne fran 70%, kaberne sovinjon), Trijumf Noir 2012 i Regent 2009.
Trijumf Selection bez svake sumnje razigranošću i zrelim aromama opravdava u najmanju ruku srebro sa Mundus Vini, dok se Trijumf Rose pokazao ozbiljnim takmacem ovom belom vinu iz sopstvene ergele, od koga možda malo i odskače sa svakim danom kojim dozreva u boci. Trijumf Noir, iskrenošću pinoa i elegancijom, ne može se meriti sa snažnim mađarskim vinima. I ne treba, on je kategorija za sebe.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama