Slast šarene laže


slast- Tokaji 2003.
- Muskat otonel Vršački vinogradi
- chardonnay Casillero del Diablo
- Postup Ivan Dolac plavac
- Don Ramon 2004


Od Panonskog mora do otoka dalmacijskih sa pogledom na Hi(gh)land-ar

Voda je za stoku, pivo za narod, a vino piju bogovi: veli deda M. iz Grocke i nazdravlja visoko podignutom čašom domaćeg crnog, tu, na samo korak do stotog rođendana.

Truth

ISTINA 1: Preferirate belo ili crno, vino? Da se ne lažemo, kiselo, slatko, desertno, penušavo, suvo, kuvano, aromatično - ono je crveno, roze ili žuto, kao semafor na autostradi strasti. I još mnogo toga je, samo nije crno - belo. 
ISTINA 2: Koliko para toliko muzike - cena vina je dokaz kvaliteta? Ispravno zapažanje, jedino… Ne postoji garancija da će vam se najskuplje vino na svetu zaista i dopasti. Naprotiv, ukusi su veoma različiti. I ne ustežite se na svečanoj večeri kod šefa firme, kada njegova supruga na sto iznese "iznenađenje večeri" - preskupi penušavi brut, da javno priznate kako vam ta nazovi ambrozija na nepcima ipak ostavlja previše gorak ukus. To je samo dokaz vaše jake individualnosti originalne vinopije. Uostalom šta možete izgubiti, izuzev posla i karijere, a ako se to i dogodi, čaša slasti zlatnomirisnog Tokaja sa nedara mađarskog vinodolja vratiće vas u sedlo za male pare, koliko vam vaš novi položaj uostalom i dozvoljava.
Tokaj 2003. g. - oko 6 eura

Oli me voli

Pustila mi Oliška SMS sa Sitonije, koristi vansezonske popuste kad pet zvezdica kod Grka koštaju k'o tri, i to što joj dete još nedoraslo za školu, veli: kupila karton dobrog kritskog, večera čim stignemo u Beograd! Mislim se, pio bih i najgoru Retsinu, samo da sam pored mora, al' ovog leta jok, bebac mi kmeči iz kreve'ca, jača pluća, eh, da mi je samo mokar šljunak da pipnem. Pa se bacim na NET, da se podsetim, da… Atina je lično štrpkala odabrane grozdove Assyrtika da bi za Zevsa iscedila beli mleč Santorini vina, al je meni milija makedonska Naoussa, cvetnih voćnih ukusa što se tako fino tka uz desertne gutljajčiče Mavrodaphne i Muscat de Patras sa brdovitog Peloponeza. I da se baš ne zbedačim, iz visoke kristalne jednonoge lepotice, cimnem dva tri kratka, ali slatka srka Muskat otonela (manje od 2 evra) iz naših Vršačkih vinograda, čisto da se nepovređen vratim u realnost. Okej zvuči, ali opet, Olivera, alal ti vera, požuri sa tim kritskim, da evociramo pređašnja letovanja…

Ispod Mire sto đavola vire

Moja tetka Mira, imala je možda pet-šest godina i rasla u Kikindi u poznatoj profesorskoj porodici. Otac, fizičar, u slobodno vreme predsedava časnim Udruženjem antialkoholičara. Naravno, bilo je to u vreme Velikih Ideala, a Mira, k'o Mira, k'o svako dete, najsrećnija je kad na sred "Kekende", sve držeći ćalca za ruku, iz sveg glasa zaurla: "Ej, haj, vinca-ca, vinca rumena-ha-ha, ko vinca ne pije, nek' se ubije". Kakva blamaža, ali tetka ne postade alkoholičar, već hemičar, a kad smo kod đavola, primetim, ovaj naš narod sve traži nekog vraga, ne samo po vinotekama već i u hipermarketima što niču k'o pečurke posle kiše. Od svih onih svetski poznatih flašenki, naš ti se čova navrz'o na čileanskog "đavolka". Godinu dana odležali chardonnay Casillero del Diablo, beli ali i crni, verovatno je najtraženije inostrano vino uprkos ceni od skoro 10 evra. I znaš šta kaže drugarov ćalac, bivši košarkaš sa svojih dva i deset visine: "Onaj Diablo sa ljubičastom folijom, od njega se savršeno dobro napiješ". A takvom se gorostasu ne suprotstavlja, nego - nazdravlje!

Leđno po jezeru na ostrvu

Naravno Mljet i Melita. Oko ponoći, kunem se, kad duboko uvučeš dim i zrikavci usnu prvi san, čuju se šakali sa Pelješca pa i vika čovika što ih tera od čokota dobre i žilave poluostrvske loze. Kunem se, od tog preplivavanja mljetskog jezera u sred ostrva, čitave bi me godine podilazili žmarci, i samo mi je malo laknulo nakon "onoga" rata kad su se prvo stidljivo, a zatim nekako "normalno" vratila u prodavnice opora hrvatska vina, kao dobro znani i dragi poznanici iz tih krajeva. Postup, Ivan Dolac plavac (vrednih 20 e), ali i onaj sa Pelješca, pa fina hvarska ambrozija što sama vuče stomak do gradela i zubaca, godinama su se samo spominjali oko srpskog prasećeg stola na kome je zaslužno carevala bivšajugoslovenskomakedonska Alexandrija (cabernet sovignon), sa onim slatkastim tragom cimeta na jeziku, baš su ga, čini mi se, nekako dobro potrefili. E, judi moji, jedini hrvatski rat u kome bih pripomogao je onaj za ta njihova u svetu slabo priznata vina koja skoro da možeš poneti u maramici, a potom dugo sav onaj tanin mrljati po prstima i ostavljati tragove u spomenarima bivših ljubavnica.

Kod poslednje šanse

ECI-OECI-PEC, opipavam preširoki smešni grlić meksikanskog Padre kina (7e) što podseća na sombrero usnuo u sisesti. Milujem crvenog Don Ramona iz 2004. godine, još jedan izdanak španskog  campo de borja (7e), klizim preko vešto izduženog vrata italijanskog Vitae Sangiovese (9e) čiju braću Negroamaro i Pinog Grigio nikako da otkrijem na polici, što me malo nervira jer je reč o dobro prepoznatom italijanskom kvalitetu za relativno male pare, a sva pomenuta vina imaju više nego dobru prođu u Prestonici. I onda otkrijem - poslednju Šansu (9e), ne na Tašu, tamo su sad pozicije zauzele majke što ne haju za inflaciju nego samo teraju taj svoj "bebi-bum" što traje još od početka leta, već u boci iz koviljskog podruma Do kraja sveta. "Šansa je mogućnost da se igra protiv pravila, mogućnost da okušamo Sreću i ne izgubimo Nadu…" stoji na etiketi ovog solidno upakovanog "šardonea"  u tečnom agregatnom stanju. Pa dobro, ukoliko nećemo izgubiti Nadu, zašto da ne probamo, a ako se Šansa pokaže pravom, lako ćemo pući iz penušavog topa Dom Perignon berbe 1998. kalibrom 150 evra, zašto da ne.
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama