Da li je Tito voleo vino?

Tito i Jovanka na projekciji filmaDanas je 25. maj, Dan mladosti, nekadašnji dan radosti, kada bi se zaduvani omladinac uspentrao duž nekoliko stotina stepenika negdašnjeg stadiona JNA do negdašnje Njegove lože, da u, ako je sreće, jednom dahu izdeklamuje ono, Balaševićevo čuveno: (Dragi druže Tito, predajem ti ovu štafetu) u ime svih nas…

Dan nostalgije ili Dan romantike, teško je definisati, ali 25. maj odjednom kao da odvrne sve ventile na nabrekloj parnoj lokomotivi što ovu našu kompoziciju vuče neminovnoj garaži za islužene heroje svakodnevnice. I dok para šišti i suče u nebo formirajući guste kolutove mračnog dima, odjednom iz dubina sećanja zavijore crvene pionirske marame, tito u podrumuzačuje se znojno ho-ruk, ali i bolni jecaj svih svetskih državnika na poslednjoj Njegovoj velikoj paradi, onoj od Skupštine SFRJ do Kuće cveća. Sa koje sam nekuda klisnuo, priznajem…

Josip Broz, hvaljen, prisvajan, kuđen i omrznut, svakako je legendarna figura dvadesetog veka. Jedan te isti, ili neki od dublera, ubačeni ruski element ili savršeni dvostruki agent zapada, mogao je i bio je sve. Otac nepoznatom broju naslednika ali i najveći sin svoga naroda, ma koji to narod bio. Fanatični antifašistički borac, vešt političar, vizionar, ali pre svega kralj svih svetskih hedonista. I to sa stilom, bilo da je uz kristalnu čašu sa viskijem bratska kubanska cigara ili tanki smotuljak virdžinija duvana. 

Uz brojna nagađanja o nadimku Tito, ide i ono o vrhunskom organizatoru iz prve komunističke klupe. Kažu da je zadatke izdavao rečima: ti - to, ti - to. Uradi, obavi, završi. I, to je to. Ti-to. 

Tito i princeza Margareta 1970Jel’ mogu da probam ovo: S princezom Margaretom u svom vinskom podrumu na Vangi

A onda, kao da je dolaskom osamdesetih i njegovim odlaskom, tada dragoceni punk naboj počeo da poprima neki kancerozni oblik. Da se iz pokretačke ćelije pretvara u nešto preteće i agresivno što je konačno pokazalo pravo lice već naredne decenije, a da bi kulminacija besmisla, na našem životnom prostoru, svoju akutnu NATO fazu dostigla u osvit  novog milenijuma.

Rankovic i TitoŽiveli: Čaša vina za Aleksandra Rankovića

Od osvajanja nezavisnosti, Hrvatska se brže razvija ili barem brže osmišljava od Srbije. Tako je proces prvobitnog odricanja od Josipa Broza začet 1990. godine, samo deceniju kasnije tamo zamenjen totalnim prisvajanjem i titulom „najvažnije ličnosti u Hrvata”. Čak i ispred Tesle!

tito draza vino

Vizionar

Kao da je predosećao šta će se dogoditi, župski vinar Minić je svojevremeno, pre više od petnaest godina, izbacio na ograničeno tržište etiketu Tito. U međuvrenu je na boci osvanuo i Čiča (Draža). Evo, možda je sada trenutak da se ova vina ponude bivšim partizanima i četnicima da proslave zakonsko „pomirenje”!

Tek danas, isto se događa ovde u Srbiji. Dok se četnici i partizani izjednačavaju u smislu odgovornosti što smo tu gde smo, pokret jugonostalgije, a kroz očuvanje lika i dela, posle decenija tavorenja, raste i očvrščava iz dana u dan. 

1 sampanjac MilionDa razmislim ozbiljno na ovu temu nagnao me je nedavni telefonski poziv, gde se neki čovek interesuje „držimo li u onlajn prodavnici šampanjac Milion”. Da, šampanjac Milion! Sećam se, kao klinac, kada smo za sva slavlja i zdravice otvarali taj Milion. Bila je tada i neka nagradna igra, ko nađe ispod plastičnog čepa crveni znak M, dobio bi nešto važno i vredno. Možda fiću? 

I dok bi On mahao sa svečane tribine, gardistima i vojnoj mašineriji u mimohodu na Prvomajskoj paradi, a sve to na ekranu našeg crno-belog RR (EI Niš) televizora ispred koga bi svake večeri za Dnevnik sedeo čitav komšiluk Igumanove palate na Trgu Marksa i Engelsa, jer smo samo mi imali TV, sećam se iskrenih osmeha i zdravica uz kucanje kristalnih čaša. Tada, dok je naša zemlja bila u Evropi, a Evropa nije bila ni u kakvoj Uniji, jednostavno, Milion je bio šampanjac, a Fruškogorski biser – penušavo vino. Jer je bio jeftin i niko nije mogao da popije punu čašu! To je bila ta razlika, a ne zabrana neke francuske monopolističke klike koja propisuje kojim imenom se piće može zvati. Jednostavno, imam utisak da pojam intelektualne svojine kao i usaglašavanje propisa, samo vodi ka lakšem uplivu genetski izmenjenog koječega u naše živote. A i boca tog „šampanjca” Miliona bi često ostala poluprazna ili polupuna posle slavlja. Niko nije bio baš lud za njim, ali za tradicijom nazdravljanja jeste. I to je bilo dobro. Ali je i to nestalo.

cvicek tito Ono što nije nestalo je interesovanje za Njegove poroke, a između svih, koje je vino zaista najviše voleo? 

Čudno, ali čini se da je i On, poput mojih roditelja, samo polovično nazdravljao. Ispoštovao bi formu, podigao čašu, prineo je ustima i samo dodirnuo usnama. A mehuriće uglavnom nije konzumirao. 

Međutim, zbog čega je za zdravice uglavnom korišćena Bakarska vodica ili neki drugi slovenački penušac, a ne Milion? Pa, da bi se VIP zvanice uverile da i mi Jugosloveni šampanjca za trku imamo. Ako nam već tradicija vinske kulture ne nalaže da u njemu bespogovorno uživamo poput Francuza.

Pa iako stoji (hrvatska, i ne samo hrvatska) tvrdnja da Tito Srbe nije previše mirisao, čak da je čitavu svoju državničku karijeru uposlio kako bi ih uništio (ali još više Hrvate), prema ovdašnjim izvorima čini se da, ako Srbe nije voleo, onda je u njihova vina načisto bio zaljubljen.

Imam utisak da pojam intelektualne svojine kao i usaglašavanje propisa, samo vodi ka lakšem uplivu genetski izmenjenog koječega u naše živote!

Jer, omiljeno mu je vino bilo Muskat krokan sa Bisernog ostrva. Ma kakav muskat, već crna tamjanika, tvrde ubeđeno drugi. Mogu prosto da vidim Krcuna ili druga Staneta kako blagosiljaju čokote kraj manastira Bukovo. Ili neku „proletersku” kako vredno okopava lozu na Bisernom ostrvu. Ali i odgovorno da tvrdim: potpuno predan slici svuda obožavanog međunarodnog pomiritelja i vrhunskog domaćina, Broz nije voleo nijedno vino – posebno! Kao sluga pokorni samoupravne nesvrstane revolucije koju je iznedrio na sredokraći istoka i zapada, te materijalnoj klackalici dobrostojećeg severa i zaostalog i neuhranjenog juga, Broz je svoje hedonističke principe u potpunosti podredio prilici. Tačnije, ako je pio sa Indirom Gandi, pio je sokove od sveže ceđenog voća. Sa svakim je predsednikom, ambasadorom, slavnim glumcem, umetnikom, pio ono što je srcu gosta najbliže. Osim kada bi ga Ričard Barton zamolio da on i Tejlorica probaju nešto izvorno, originalno, danas bi rekli – autohtono. 

U vinu se poznaju junaci

Italijanska vinarija Lunadeli svojevremeno je izbacila na tržište takozvanu „istorijsko-umetničku” liniju vina gde je uz Staljina i Hitlera ili Mona Lizu, bila i etiketa s Titovim imenom i slikom. Ova su vina neko vreme privlačila solidnu pažnju, sve dok se nije upleo centar Simon Vizental i zatražio da se vina bojkotuju jer propagiraju fašističke vođe čije se etikete najviše i traže. 

vina italijanska TITO

I naravno da bi posle takvih odricanja od sopstvene volje, želje i ukusa, poželeo da raspoloženje popravi omiljenim Black & White ili dvanaestogodišnjim Chivas viskijem. Sa mnogo sode i leda. Sipano, ne promešano…

Ali, nije da Tito nije voleo vino. Naprotiv. Iako se koplja doslovno lome da li mu je favorit bio cviček ili neka druga vinska pijač sa slovenačkih vinogorja, gotovo je sigurno da je najradije pio i zaista voleo…

tito i jovanka kuvajuPodloga za cviček: s Jovanokm Broz u kuhinji

Ali da prvo objasnimo šta je to cviček. To je sveže vino originalno od grožđa iz Dolenjske, sa prohladnih obala reke Krke ili iz Posavine. Zbog izuzetno visokih kiselina i efekta koje vremenom izazivaju, zvali su ga i ritoznojček, jer kod prekomerne upotrebe brzo oznoji donji deo leđa! Ali je zato sjajno za krvotok, a preporučuju ga i onima sa povišenim šećerom u krvi ili kao dijetetski suplement, što možda otkriva zbog čega je Tito bio njegov redovni konzument. Za bledo-crveno cviček vino stoji tvrdnja da se mora brzo popiti, najbolje u samom vinogradu, a u suštini, reč je o kupaži sorti poput žametne črnine i modre frankinje, uz dodatak tridesetak procenata belih sorti koje i povećavaju stepen kiselosti, a najčešće su to laški rizling, kraljevina i autohtone sorte tipa zeleni silvanec, bela žlahtina ili rumeni plavec! Sa svega osam do deset procenata alkohola, ovo je, uz chianti, jedino crveno vino u svetu koje se dobija od crvenih i belih sorti. Cviček se inače na nemačkom govornom području zove šiler i tamo je neka vrsta ružice, ali je svuda zaštićeno kao brend. U Mađarskoj, to je tradicionalno vino vinogradara, a kaže se: za prodaju je stono vino, gospoda piju belo i crveno, a gazda podruma šiler vino. U ovom slučaju, Gazda je pio – cviček!

tito sofijaOmiljena gošća: Sa Sofijom Loren i njenim sinom na Vangi

Međutim, pažljivi analitičar, ali i dobar slušač direktnih svedoka što su sedeli levo i desno od druga Starog, pa i u njegovoj kuhinji, te vredni proučavalac istorijskih i foto dokumenata, otkriće pravu visku strast Josipa Broza. Čak i na crno-belim slikama lepo se vidi da je u Njegovoj čaši nešto mutnjikavo, ni crno, ni belo. Tačnije, roze je. A to je čuveni roze ili ružica sa ostrva Vanga. U neposrednoj blizini Brijuna (Briona, ali da ne pomešamo sa nekada najpopularnijim jugoslovenskim i JNA afteršejvom), nalazi se Vanga, Titovo romantično utočište koje je prema predanju sam otkrio, pa i delom obogatio vinovom lozom. Od loze koja je tu uspevala, pravio je, tačnije prisustvovao povremeno berbi i  pravljenu vina, roze dosta nalik na pomenuti cviček. Prvenstveno zbog tih slavnih i zdravih kiselina koje savršeno prate svaku vrstu obroka i gastronomije. To homemade i bymyselfe vino, verovatno je najradije nudio posebno dragim & specijalnim gostima s ponosom kakav samo vinari osećaju kad anprimer degustiraju berbu pred prijateljima. Ovo vino okusili su engleska kraljica, princeza Margareta, Čaušesku, Đina Lolobriđida, a Tito mu nije mogao odoleti ni prilikom susreta sa Hafiza al Asadom, dok su svi ostali pili vrhunska svetska vina. 

Opet, dobra crvena i bela vina sa Pelješca pili su u Titovom društvu Žaklina Kenedi, Barton i Liz Tejlor...

Generalno, zaključak je sledeći: Tito nije pio mnogo, pio je odgovorno i umereno. Može se reći da čak nije sledio svoj ukus, već poštovao vinsku tradiciju svojih gostiju i regionalno brendirao jugoslovenska vina prema mogućnostima i potrebama, a kroz gastronomske bahanalije svojih čuvenih kuvara. 

zagorje tito frankovka

Vino sa Titovim imenom

Dobar posao je u trenutku napravio lokalni vinar iz Kumrovca. Na boce frankovke i graševine stavio je ime i sliku Josipa Broza i u medijima prosuo priču da je lično Tito tu imao i sadio vinograde i da vino potiče iz tih vinograda. Čitava priča je na kraju izazvala reakciju porodice Broz i pokrenut je postupak za zaštitu imena i nasleđa.

Cviček je svakako dominirao u njegovoj čaši nekoliko godina nakon završetka rata, ali je kasnije dalje razvio ukus, najviše prema roze vinima i to prvenstveno onima iz Kutjeva. I tako sve dok sedamdesetih godina nije započeo s proizvodnjom ružice sa Vange, a koje je bila kupaža burgundca i smederevke(!), što će reći da je izumeo njegov lični cviček sa desetak posto alkohola. Bilo je to vino kome se posebno divila Sofija Loren, a verujemo da se divila i vinaru. Daleko više nego deo vinareve populacije koji je Vangu posmatrao s jednog drugog, nešto slabije obraslog rastinjem otoka. Ali, to je jedna druga priča..

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama