Ništa 'seće i 'gnjeće


nista_prasece- Siepi 2004.
- Tenuta Belgvardo
- Fonterutoli
- Castelo di Fonterutoli 2004.
- Serrata


Recept za istarsku supu od vina što se iz lonca srka dok se na ibarskoj magistrali pregažena (prepržena) kučad krka. Al to nije strašno, ni upola koliko aleksandrovačka vinska budućnost: cvaj vinopartizanen šlafen in vinograd-kukuruzen

Tvrde da ćemo u skoroj budućnosti zaboraviti da hodamo, gledamo, ljubimo, da ćemo se pretvoriti u PC-je i da će vlast preuzeti mašine. Da ima još samo par godina za nas. OK, to znači da ih treba što bolje iskoristiti

VINOPLOV

Da se setim gde sam stao... Aha kod kontroverzne Retsine. Nekome je ovo vino dno dna, pogotovo posle Zvezdinih fudbalsko-navijačkih golgotarija u Solunu, dok ga drugi obožavaju.  Mislim to mi liči na obične i punjene masline, na Velikog brata, na porniće: il' ga voliš, il' ti se gadi. Ima toga još, recimo čuvena istarska supa od vina u slikarskoj koloniji u Balama (Valle), par km od Rovinja, tako blizu nedostižnoj EU granici. Uklesana u kamengradu, drevnom kaštelu, receptura (par prstohvata svežih začinskih trava, nekoliko kašika virdžinantnog maslinovog uljnog nektara, plus aroma pečene siene sa ispucalog slikarskog prsta, voda iz cisterne, sol, papar, 'lebac za umakanje i naravno VINO - sve smešano na vatri u kazanu pod budnim okom mačora Hamleta, ili Azazela) ambrozije za one koji razumeju da POSTOJI trenutak u kome vino postaje hrana, kad se voda može premetnuti u vino, kako za čobana tako i za gospodara.

IN & OUT

I dok se ekipica bori da uđe na Kokera Džoa u VIP ložicu, ja u kućnoj atmosferi zavrn'o nogavice, stis'o PLAY i pustio devetu. Ne simfoniju, to je za bebe, nove generacije, nego, ono, STINGA, album BRAND NEW... nešto, i devetu numeru. Klasična uspavanka, baš za dremku, samo da PVC dobro dihtuje jer napolju, brrr, ne bi ni flašu na sims izneo, vince bi se prehladilo, a ne valja da prokija... "I've must have loved You", peva bivši POLICEajac dok otvaram oktobarski Wine Spectator, novinu za vinopije, koja je za enologe isto što i Playboy za ... već koga. Čitam - "94 poena dodeljuje se vinu Siepi, berbi 2004. najboljoj vo vjekije vjekov" (slobodan prevod)!!! Znam vince (cijena sitnica - 6.300 dinara), prava bomba. Taninski talog kao navlaka na jeziku, dok mikstura čokolade, kafe i sićušnih bobica kao da beskonačno izvija svoje plamene jezike ukusa ka... Tu zadremam i probudim se negde u Toskani, tačnije na 12 km od drevne Siene.

SILIKONIZACIJA

Budućnost za vinopije samo što nije počela! Proleća gospodnjeg 2008. godine, u dorćolskoj "silikonskoj dolini", praćen prejako našminkanim pogledima "saćekuša" iz obližnjih kafića, IT menager Đorđe zaranja u diskretno osvetljen prostor najbolje balkanske vinoteke. Iz unutrašnjeg džepa sakoa, nehajnim pokretom vadi karticu, ubacuje je u otvor na staklenom zidu džinovske rashladne vitrine i potom pomoću elektronskog senzora odabira jedno od najboljih vina. Dragocena tečnost lagano se sliva niz tanane staklene lukove sve dok rumenilo potpuno ne prekrije dno. Od silikona na svim mogućim mestima zaista cenim jedino one u kompjuterskom čipu - ponavlja u sebi ovaj mladi kibernetski stručnjak dok  ukucava sledeću šifru u mašinu programiranu da za male pare ponudi na probu gotovo bilo koje vino sa ovoga sveta. Jedan prst Tenuta Belgvardo (3.350 din. flaša) dovoljan je da se oseti kvalitet šest vekova tradicije u proizvodnji Chiantia, i onaj blagi ukus borovnice, čisto da shvatiš zbog čega je i ovo vino u WS-u (Wine Spect.) dobilo takođe tih famoznih 94 poena.
P.S. (priča nije fiction, otvaranje opisane vinoteke je u pripremi)

VINOGRAD

Tu na 12 km od Siene a prema Firenci nalazi se drevni GRADVINA Fonterutoli, prestonica Chiantia, vinarija markiza Mazzeia, porodice koja od 1435. godine gradi ovaj nadaleko poznati svetski vinski brand. Ali to nisu samo hektari vinogorja, već kompletna istorija utkana u turistički raj namenjen ljubiteljima oplemenjenog grožđanog soka. "Prava priča" vredna novih 16 miliona evra, upravo se ovih dana ispisuje završetkom nove vinarije i kompleksa apartmana za ljubitelje kapljice, pa ukoliko želite da oprobate dva Kjanti klasika: Fonterutoli, kao osnovnu ponudu ovog podneblja (Sanđoveze sa malo crne Malvazije, Colorina i Merlota - oko 1350 din) i upečatljivi šato Castelo di Fonterutoli (Sanđoveze sa malo Cabernet Souvignona - 3000 din). Umesto da se lomite po skijaškim padinama, toplo preporučujemo pravac Toskana. Takođe pod nepcima možete osetiti dah talasa a da i dalje ostanete u zagrljaju Mazzeia. Iz njihove primorske regije Marrema stiže vino Serrata (1.150 din), izvanredno u odnosu cena-kvalitet. Trenutno, sva pomenuta vina možete pronaći samo u ekskluzivnim beogradskim retoranima.

FRTALJI

Upoznaj ibarsku magistralu da bi domovinu više voleo, titra mi u glavi dok hujim pokraj bezbrojnih poziva na "gnjeće" i "seće" pečenje, tabli s kojih su blato i kiša sprali ona prva slova. Tu shvatam da ove srpske "poslastice" ne "zazivaju" firmirane buteljke, već samo pivo ili ono vino iz tetrapaka. I da baš tu leži odgovor zašto je Titova Juga svojevremeno bila peti proizvođač vina u svetu, a mi danas vinogorja pretvaramo u uzgajališta gen. mod. soje i plemenita loza u aleksandrovačkoj župi sve više ustupa mesto župskom korovu - kukuruzu. Dok se sa fotografije na zidu podruma Ivanović u Aleksandrovcu smeše članovi vinskog viteškog reda monah Dorotej, spiram gorak ukus ispijajući nezaboravnu mehurastu slast Zanosa, jednu od možda svega hiljadu flaša napunjenih prošle jeseni, a čiju ćete etiketu imati priliku da premijerno vidite na stranicama Gale možda već u narednom broju. I da ne zaboravim, ukoliko razmišljate o vakcinaciji protiv gripa, setite se i alternative - kuvanog vina. Sa karanfilićem.

Hvala vinoteci REVIN, Ičkova 29
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama