Postpraznične podrumarije

postpraznicne

- UNDURRAGA Chardonnay
- Cabernet Sauvignon Reserva
- Movia Sivi pinot
- Movia VELIKO belo 2003.
- Lambrusco Modena CHIARLI


Koje se to velike bele ajkule propinju talasastim brdima slovenskim? Pa one što vuku saonice đeda mraznog Nikolaja!


Izvinjavam sa ako je ovo što sledi ipak naučna fantastika, ali svojim sam očima isto video na "Discovery" kanalu, ili "National Geographic", ili... Ili je bio jedan lep san

ChillOut (kad ozbiljno zagudi)

Baš mi se ne mili kad je napolju čili-vili, pingvinizam, smrzotka. I nema tu više virusa & mikroba, potrebe da se kuva vino kao preventiva, nego čizmice, bundica, pa i mufić ako treba i pravac - Nikola Tesla. Nije jasno? Ovaj naš airport, ima valjda letova za južna mora ili makar South Americu. Na chillout u Chille gde se pika okej fudbalica i trsi fino vince lepše nego živce-za-pivce. E, sad, ako nemate muf, može da posluži mini crna pudlica, fino leži-reži oko ruke. A ako ste kratki i za airlift, tople zrake južnjačke sunčane utehe, ja recimo nađem u vinoteci. UNDURRAGA Chardonnay (630 din) i njegova istocena tamnoputa sestrica Cabernet sauvignon 2006, već sa prvim "pričešćem" (to je onaj "pravi" gutljaj što nesmetano klizne niz grlo posle obaveznog mućkanja), otvaraju stranice priče o časnom don Francisku, koji je nalik na onog simpa čičicu iz filma "Šetnja po oblacima" preko debelog mora lično doneo čokote iz Francije i Nemcije, pa u čast supruge dona Ane Fernandez Iniguez u Maipo dolini osnovao Santa Anu - jedan od prvih vinograda u Čileu. Eh, da mi je samo zaviriti u njegovu "privatnu kolekciju" u kojoj se još mogu naći prvenci 120 godina stari, mada, i tu ima rešenja: iz okvira Osnivačke kolekcije, najbolje od najboljeg (ali iz 2005. godine) može da se pazari pod nazivom Cabernet Sauvignon Reserva (1227 dindži).


Oblo...

Nazdravlje! Kapiram - što smo stariji to smo mlađi. Sve te bombastične marketinške laži i prevare čine da se osećamo kao deca, kao bebice, čak nam se i jezik menja: Sve teže izgovaramo glas "R", te umesto reči "obrok", koja je u vremenu pređašnjem bila ekvivalencija čaši dobre crne kapljice, sad izgovaramo "oblok" kao rezultat onoga što dopire sa malog reklamo-ekrano-ždera. I oblokavamo se raznim etiketama piva, za društvo, za muškarce, za fudbalske navijače, potpuno zaboravivši da se u najfudbalskijim nacijama na svetu prenos utakmica prati uz vinsku čašicu na nogicu. Zavirite malo u počasne lože velikih transfer-magova, mislite da se kucaju konzervama? Iako pomalo potisnuto menadžment timovima fastfood životarenja, vino je i dalje siva eminencija (erekomunizma) preživele buržoazije (čitaj: ljudi sa stilom & ukusom = manirima). Kad rekoh "sivo", jedina siva u mom životu na koju drage volje pristajem je ona iz buteljke Movia Sivi pinot (1902 din.), ili ako težite savršenstvu, onda Movia VELIKO belo 2003. (3.032 rsd). Proverite zašto su ova vina iz "male" brdovite Slovenije, kao velika bela ajkula prožderale dobar deo kolača američkog vino-tržišta. Pa mi javite utiske, ovde na Galu.

U vatrometini mehurića

Još jedna Nova uz pesmu petardi i topovskih udara. Još jedna ode Stara, što međunarodna, što srpska. I Božići, i ovi i oni, i Jovan dan, i materice, paterice i detinjci. I deda Mraz sa irvasima, bilo da je onaj pravi sa Pola ili onaj isto tako pravi iz malog alpskog sela u Švici, ili onaj sveti otac Nikolaj što je vekovima važio za deda Mraza međ' Srbljima. U svakom slučaju, vredelo je pridružiti se prasku veselja, čulnoj orgiji otčepljivanjem šampanjca. A ukoliko ste ove godine ponovo zgrešili sa biserima, milionima i sl. predlažem da za 365 dana isprobate frizante varijante, vinca obogaćena aromama i dodatim CO2 kao što je Lambrusco Modena iz vinarije CHIARLI (377 din). Znači, svakog dana odvojite dinarčić i nešto malo, pa će se do narednog veselja nakupiti taman koliko treba da ga proslavite - kako treba. I Srećno Vam bilo!

Hvala vinoteci REVIN, Ičkova 29
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama