Zdrava T-EKOVINA

zdrava- zinfandel RANCHO ZABACO
- Robert Mondavi zinfandel
-  Golden Kaan shiraz
- Frontera Chardonnay Concha y Toro
- Lanthieri Zelen

N-ešto mi u grlu z-apelo kad su me pitali za krš-tenicu. G-odine, samo vincu g-ode. A gde sad kasirka ode?

Dok se na zapadu odvija teški, skupi, unapred izgubljeni sudbonosni boj za zdravo, zdravije, ekološki zdravo, istok i jug vekovima konzumiraju organsku hranu i piće sve u 16. I nije im od toga nimalo bolje…

 

Ne pada iver daleko od klade

Vrisak od smeha kad na You Tube počujem mladu Bugarku Valentinu iz seoceta joj Zvezdolinu u tekmovanju za Idola kako peva pesmu "Without you" kojoj ni Maraja (Mariah) Keri svojevremeno nije odolela nego ju je prekopala (obradila). Ali mlađano bugarče peva refren "ken lee, tulibulibudautju…" a i ostatak pesme na fenomenalno izmišljenom jeziku, i ič ne haje za englesku leksiku, značenje reči, sintagmu… A onda pomislim, pa ni Maraja, zvezda ko kraja, ne haje za organsko i svako drugo poreklo omiljenog joj vinca kad naruči zinfandel iz RANCHO ZABACO vinarije, za koji tvrde da uspeva samo tu u sunčanoj kaliforniji. A ono, maznuli od Hrvata plavac mali, što vonja na papar, pa grade svetski Mark Trade. I nije tačno, ima dobrog Robert Mondavi zinfandela u podnožju Sijera Nevade. U Woodbridge vinariji ga gaje već 50 godina, a prve je čokote uz suprugu i četvoro dece Cesare Mondavi doneo na američko tlo još u doba prohibicije. I zna se, što je zabranjeno, moralo je biti dobro, a ovaj zinfandel iz 2005, prema njemu je priroda baš bila izdašna u klimatskim darovima što se svakako oseća u svakoj kapi.
Ipak, posebna je priča o ekološkim vinima. Skupi sertifikat "organski" nose proizvodi kalifornijskih vinograda Bonterra i Fetzer, ali Toni Prinsiota, dobavljač vina za prodavnicu sira na Beverli Hilsu tvrdi: "starija organska vina podsećaju na Diet Pepsi, a ona iz 80' & 90-ih su - nepiljiva!". S druge strane, ISTINA tvrdi, da su, poput organskih plodova, "ekološka" vina većinom OK, ali da su zbog minijaturne proizvodnje, vinari kačili prepumpane cene, pa su time odbili buduće "zdravije" konzumente i proizveli strah kod prodavaca koji čak i danas tajno skidaju oznaku "organsko" sa proizvoda kojima bi to mogao biti najvažniji atribut pod zagađenom kapom nebeskom.

Dali bez Salvadora

Da li priznaješ da si jutros ustala na levu nogu... Da si mezimici tutnula u džepić 100, umesto sa suprugom dogovorenih 20 evrića kad je kretala na dvodnevnu ekskurziju... Da mu nikada nisi priznala da te je "onaj" šatro greškom nazvao na broj moba koji mu nikad nisi dala... Da su te tri sede što si ih jutros iščupala - tvoje 3 sede iz "prirodno" neobojene kose... Da ti više prija jedinstveni ukus južnoafričkog Golden Kaan shiraza od svih sertifikatima  okrunjenim organskih vina. Uostalom, nisu ga Nemci, istorijski poznati po mnogo čemu, ali i svojim vinogradima, prošle godine ustoličili u TOP 5... Da li priznaješ da IMAŠ, NEMAŠ, drugima... Da ne haješ što čaša vina nosi 100 kalorija... Neke nove države, da li priznaješ?

Milkina kasa na kraju (il' primer ekologije mozga)

U omanjem švapskom supermarketu, lik uzima kolica. Ista k'o ova što ih kod nas klinci mažnjavaju pa se voze po blokejima (blokovima nbgdskim), samo imaju ekrančić pozadi. Onda ode na "voće", uzme banane sa gomile, a tu imaju one vage što odmah izbace težinu, visinu i cenu sa bar-kodom svezajedno. Ali vraga iste k'o kod nas, ta vagica ima kamericu, pa ne moraš da znaš šifru na bananite, nego je CLEVER  vagica (Rak u podznaku), prepozna da nije beli luk u pitanju, i izbaci cifru u centić tačnu, što lik onda stavi pred svoj ekrančić koji to očita. A ondak naleti na odeljak sa vinima: kilometar duge gondole, al jok, on ne bleji po grlićima i flajkama, nego pravac na neki kompjuter gde piše "vina". Pipa po interaktivnom monitoru dok ne dođe do "Vina de Chille" i kad tu stisne, izađu sva Chilleanska vinogorja sa kompletnom historijom, te deskripcijom kvantiteliteta željenog grozdosoka. Potom, laganim hodom šeta sve dok na podu ne ugleda video projekciju flaše/sorte koje je odabrao, sa strelicom kompjuterskohologramski obojenom da ne može da omane. Recimo, uzeo je Fronterin Chardonnay Concha y Toro, koji zvanično slovi za "najprodavanije vino na svetu" (mada je isto tako mogao i Lanthieri Zelen iz Vipavske doline što predivno ide uz sitne komadiće dimljenoga mesa) i onda kad finalno dođe na kasu, na molbu kasirke ("Gutentag enšuldigunge"), skine onaj ekrančić sa kolica koji je u međuvremenu sve uredno sabrao, i teta K-sirka samo metne tu spravu na svoj čitač bar kodova i gotovo! Izađe zbir, suma, šta treba da plati. A kod nas, od 100 kasa 1. radi, sve kucaju pogrešno, mašinka ne čita bar-kod, pa k-sirka juri cvike, trči po radnji da pita one što stalno preslažu rafove ("ju, pa što ste tako nervozni komšija"): "Je li Milka, kolko ovo beše?!...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama