Haj, haj, vince NAJ


naj_vina_01- Chassagne Montrachet
- Corte Real Platinum
- Chateauneuf du Pape
- Barolo
-  Kraljevo ledeno vino

Istorija može da se da na buđ i u najraskošnijoj flajki. Ili, možda istoriju pišu (politički) pobednici, ali vino je u svakom slučaju njen sastavni i neraskidivi deo

Možda ne može svako od nas da vozi Formulu 1, ili bude predsednik, ali možemo si priuštiti makar koju slasnu kap. Da (lakše) ide život!

No 1 but Me

Onaj naivni u svakom od nas, takozvani "ljubitelj španske serije", gutač Ginisa (ne piva, već knjige rekorda), tumač horoskopa i kafenog soca, igrač lutrije i nagradnih igara, najverniji zagovornik svih Marfijevih zakona, taj jedinstveni, nikakoslični nikomdrugom osobenjak ima jedan samo njemu znani hobi - pasiju da sve vrednosti procenjuje po sistemu "naj". U enološkom kosmosu njemu bitne zvezde su:
- najstarije vino na svetu je ono nađeno u porušenom podrumu nekog nemačkog manastira iz XVI veka, a najstarija loza je okamenjeni fosil nađen u Gruziji. Čukun-čukun vinac danas broji oko 7.500 godina
- Zvanično najskuplje vino je buteljka 200 godina starog Chateau d'Yquem kupljenog na aukciji za 90,000 $. Prodavac je cenu opravdao činjenicom da je grožđe tog vina brano dok je glava Marie Antoanete još uvek čvrsto stajala na ramenima.
- Što se prodavnica (na Menhetnu ili u L.A.u) tiče, vino iz regije Pomerol u Bordou - Chateau PÈtrus iz 1934. (crveni Merlo) je  sa cenom od 3.200 $ top of the tops! U restoranima, cena se često petostruko povisi, ali je čaša novije berbe dostupna već za 60$...
- Najbolje vino tvrde da je francuski pinot noir Romane Konti. Nema ga u slobodnoj prodaji. U pariskim restoranima košta oko 3.000 evra buteljka, a od svih Srba, samo se jedan mladi perspektivni političar javno hvalio da ga je probao.
Ja nisam, ja sanjam da probam Chassagne montrachet, belog lepotana u  ambalaži nalik na šampanjske, a vama preporučujem "pristupačniji", osam godina stari crveni Corte Real Platinum. Ova kupaža kabernet sovinjona i merloa, originalne ambalaže, kada se malo dekantira, izvrsno prianja uz nepce, kao satenska rukavica uz nežni dlan, gotovo rešena da opravda krilaticu - "Niko kao ja".
- Papa je jedan. Papsko vino je Chateauneuf du Pape. Ovo belo vince iz flaše sa originalnim papskim grbom ima specifičan ukus jer u sebi podrazumeva 13 vrsta grožđa kao mali doprinos legendi o raskalašnoj mašti verskih poglavara. Manastir u čijem podrumu se danas nalazi bratstvo papskih vinopija zaduženih za negovanje tradicije nektara Šatonef di pap, nalazi se na desnoj obali Rone još od kad je papa Jovan sa rezidencijom u Avignonu proširio vinograd 1333 godine.

O'Telo

Čitam "Telo". Hanif Kurejši je lepo obradio večitu temu "kako oterati strah od starenja". Ne pomaže tu Q10, ajkuline kapsule i ptičja gnezda drage moje. Ni nož onaj hirurški. Ali u romanu, može. Imaš pare, ugled, bistar um u osamdesetoj i jednostavno, pravi te čovek odvede na pravo mesto, odabereš mlado, lepo, vit'o telo i presele ti mozak. Počinje novi život, divna socijalizacija, besprekorna harmonija genijalnog uma i svemogućeg tela, o lepote. Il užasa? Da li i vi, kao ja, verujete da danas već to umeju i mogu da urade?
A ko nema za transplantaciju, on može da popije. Malo više. Sve dok se ne rastope boje, izmešaju linije, dani, noći, lica, emocije. Muški treba piti, kažu - najmuškije vino je Barolo iz Pijemonta, nedaleko od Albe. Vrlo teški taninski, gotovo dramatičan buke rezultat je višegodišnjeg sazrevanja, a povišeni stepen kiselosti i alkohola (čak do 15%) prosto vapi za divljačkom zakuskom (divljač). I tek tu, uz srnetinu i jarebice, razviju se svi oni miomirisi šljive, katrana, suvog cveća i belih tartufa. Onih, naj-sexy.

Za vampire i dame

- Halo...
- 'Alo draga, čuješ me?
- K'o da si ovde u sobi, ovaj internet-telefon je sve bolji i bolji. Nego, čujem da vam je in January stiglo proleće i da ste konačno izabrali Predsednika. Pa, nazdravlje!
- Vidi mila, sad ti je valjda jasno da nisi morala da pališ preko "bare", pogotovo što je kod vas još sve zavejano a glasanje tek počinje. Misliš da će Bela kuća dobiti prvog afroameričkog domaćina, misliš da bi mogla sada da se vratiš, pa već si, koliko, skoro petnaest godina tamo?
- Ja tebi "nazdarovje" a ti meni tako. Like my mother! Čuj, mi ovde ne razmišljamo preterano o politici. Fino, izborili ste se za demokratiju, ali tek treba da naučite šta to znači u rečniku savremenih termina, a prevod glasi ovako-nekako: Radi, zaradi, od jutra do mraka, strpaj nešto u usta nabrzaka i sanjaj Karibe, Puerto Rico...
- Pa i ja sanjam belu Šengen listu. O, šta bih dala da si sada ovde, da se kucnemo kao nekad, da ipak proslavimo pobedu. Slavlja produžavaju mladost, nada održava život.
- Stani, rasplakaćeš me, uhvatila te prolećna euforija. Da te rashladim, kad dođem na leto, doneću ti eiswine* sa Ontarija. Znaš šta je?
- Ima ovde odličan slovenački, ne vuci flaše. Uostalom, uskoro ćemo sa Slovencima postati  ravnopravne evropske "kolege". Znači, nazdravlje!
- ................................................ (prekid veze, Internet je u principu jaka stvar, ali su nam linije slabe. Videćemo...)

* Ledeno, najženstvenije vino - EISWINE

Nastalo u Nemačkoj sredinom XVIII veka, danas se proizvodi u postojbini, Severnoj Americi, Austriji, gde klima dozvoljava. Neophodna su topla leta i ledene zime koje stižu iznenada i zamrzavaju zlatni sok gotovo u trenutku. Grožđe se bere pre zore, na minus (C) temperaturi, pre nego sunce izgreje, baš kao da ga može oštetiti. U ledenim kristalima šećer i voćne kiseline kristališu se a fermentacija je usporena. Rezultat je izuzetno slatko vino sa aromom zrelog tropskog voća, malo kajsije, dinje, meda. Pakuje se na pola buteljke što obično košta oko 50 dolara. Kod nas je u prodaji slovenačko Kraljevo ledeno vino.
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama