Terra Skandalika


skandalika- Vipra Rosa Montepulchiano d'Abruzzo
-  Syrah Rose Jeanjean
- Rose Barrique Andrija
- Fontalloro Felsina iz 2003

Od trača do sitnine, o uživanju u ribama i roseu kroz kineske poslovice

Nešto sednem pa se mislim: ko je kriv za sve? Regresiram, zavirujem u natalne karte, muljam prstom po sasušenom kafenom socu, zovem informacije, dočekujem zoru na Internetu... I odjednom!

Trenutna faza razvoja našeg društva nosi objedinjeni naziv: navij budilnik da ne propustimo meč naših tenisera. Možda nekome zvuči isuviše jednostavno za stepenicu civilizacijskog razvoja, ali to je ipak "armstrongovski" korak (onaj mesečarski - "mali za mene, ali ogroman za čovečanstvo") u odnosu na prethodnu etapu poznatiju kao "znam sve o svim poznatim". Zaista, kao da žutoštamparska čelična pandža lagano popušta svoj nekulturni stisak. I dok lagano i sve lakše dolazimo do vazduha, jer su mnogi već zauvek pobacali svoje čarobne nikotinske štapiće, u prilici smo da analiziramo: zbog čega je skandal toliko mio balkanskom biću i šta ga u suštini pokreće?

 

Dva žipona ispod kibicfenstera*

Originalno "ijuft!", kao (malo)građanska varijanta specifičnog ukazivanja na skandaloznu vest (za razliku od ta nemojte kas'ti - panonskog varijeteta), samo pokazuje koliko finesa u srpskom jeziku egzistira u oblasti skaradnosti ljudske naravi i naklonosti ka izvorima tračarenja. "Ih, ma jel' moguće, i-ju-ju..." i još bezbroj onomatopeja, koristile su dokone gospođe, gospođice, ali i mnogobrojna kafanska bratija da stave naglašeni pečat srama na vr' premasne torte ogovaranja. Za to vreme, vaskolika Jevropa jednostavno je okretala beonjače ka nebu i dozivala mein Got! Neinventivno, zar ne? Okej, jesu skandal majstori zamenili srednjevekovne lude na dvorovina širom sveta, da bi kasnije primat prigrlili političari a krajem milenijuma estradne zvezde, ali koji to medijum još od praskozorja civilizacije podstiče maštu da kao crv u rajskoj u jabuci, pogrešna plesan na vrhunskom siru, kola krivim putevima i umesto kreativne invencije završava u volšebnom ćorsokaku skaradnog skandalizma? Pa vino, vince, stari dobri Bahusokoliki alkoholik! Ima li tog ljubavnog, državnog, političkog, umetničkog, porodičnog pa i duhovnog skandala koji u nekom svom aspektu nije začet u zamagljenoj svesti "raspoloženog" uma? Nema. I još poslušajte ovo: garantujem, najsočnije, najmrsnije, prljavije, perverznije, od kojih se ledi krv u žilama skandale rađa rose. Vince koje je nekako najređe na repertoaru, ali nemojte da vas to zavara: otvaram pažljivo Vipra Rosa Montepulchiano d'Abruzzo (499 din) i već posle prve čaše otkrivam pravu istinu (u mislima) o slavnom glumcu, šarmeru, Oskarovcu, ženskom miljeniku... Ma skandal, ne biste verovali...!

Čaša čuda - prvi deo

Igram jednu mađioničarsku igru. Na parče četvrtastog, zemljano mrkog, glinenomirisnog, vlagom i mnogim semenkama protkanog hleba kao zreo mužjak ikru, pažljivo polažem lisnatotanani filet norveškog lososa preliven samo limunom i sa tri kapi devičanskog maslinjaka. A onda u duboku čašu ulivam Syrah Rose vinarije Jeanjean (477,90). I dok nivo mirisne na cveće i voće tečnosti lagano dostiže dobrog ukusa i enoloških manira dozvoljenih pola zapremine, kroz taj roze posmatram kako moj filet kao čarolijom nestaje. Istina je, ovo vino rođeno u najvećem vinogradu na svetu, na jugoistoku Francuske, zaista je boje lososa, čarobne ribe za koju su ljubav i smrt pojmovi ekvivalencije.

... drugi deo

Severno od Međugorja gde se, kažu, ukazuje Gospa, dešavaju se neka druga čuda: od crnog zrna blatine nedri se ružičasti Rose Barrique hercegovačkog brenda Andrija (890,95) sa svim mirisnim atributima belog vina. Nakon boravka u barik bačvama i odležavanja u boci, na tržište dolazi, kako to u vinariji vole da kažu: kao zagonetka, naizgled jednostavna i lepršava, a zapravo puna, nenametljivo vanilinsko aromatična, a još uvijek sveža kako to rosÈ treba biti. I još citiraju staru kinesku poslovicu: Ako želiš biti srećan jedan dan, popi bokal vina, a ako želiš biti srećan čitavog života, zasadi vinovu lozu. Eh, baš bih voleo da vidim radnu akciju japija zasukanih D&G nogavica na sađenju vinove loze a u potrazi za većnom srećom. Eh, to bi bilo istinsko ČUDO!

P.S.
Ako vam je "života u ružičastom" previše na ovoj strani, u cilju otrežnjenja sa radošću otčepljujem čudesno toskansko Fontalloro Felsina iz 2003. godine (vrhunska berba, 2.600 din).

* žipon i kibicfenster (oni na fasadi izbačeni prozori odakle se sve bolje vidi, čuje i saznaje kao pandan čuvenim japanskim paravanima) - stvari koje vire, osnova primitivne i naivne srpske skandalozofije od sredine XIX veka

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama