Istorijska šara-mara


istorijska- Fontalloro Felsina 2003
- Maestro Raro 2003
- I Sistri 2000
- No Man's Land 2004

 

Mazokolinova toskanska euforija sa pogledom (ili dvogledom kroz kaleidoskop nauke & religije) na plodna bugarska minska polja

Na obzorju rudi jedan veeeliki THE END. Da je makar Hemfri B. živ pa da iskrivljenim usnama naruči: "Sviraj to ponovo Sem", verovao bih da Planeta ima šanse za novi krug.

A od belog crne rupe

Ledene polarne kape se neumitno i veoma hitro tope, baš kao i zelembaćno-papirno-dolarska ekonoimperija svetske sile Number One. Istovremeno, ispod najsigurnijih sefova na svetu (Švica), mucho pametni se učenjaci zavukli duboko pod Majku Zemlju i umesto da se bave mezetlucima, pretakanjem, dekantiranjem, temperiranjem grade supertunelić (akcelerator) u nadi da će naći svoju Prasvemirsku česticu kao dokaz, pod: a) Da Bog ne postoji; b) Da je nauka dostigla stepen "mogu da uradim ono što pomislim ma šta koštalo"; c) Da su Srbi ipak krivi za sve jer su napravili jedan od ključnih delova pomenutog akceleratora;
Ako eksperiment uspe, biće to trijumf nauke nad crkvom (tante za kukuriku za –ordana Bruna i mnoge druge). Ako uspe, tvrde neki, nastaće crne rupe koje će progutati Svet u roku od par godina. Ako ne uspe, imaćemo podrum dovoljno veliki za sva dobra i loša evropska vina za vjeki vjekov. Amin. Što se crnih rupa tiče, neke su moje ljubavi iz daleke prošlosti zvane "mladost" popile dosta lošeg belog vina, ljubile se sa drugima, odlazile u noć, u maglu, u šaš. A sutradan: Imam crnu rupu, ne sećam se ničeg. Zagrljaj, poljubac, oproštaj i sve u redu. Mirna Bačka. A u mome srcu, crne rupe. I zato se baš više ničega ne plašim, ni naučnika, ni Bogova. Ni istine.

Sveto trojstvo

Toskanski doktor istorije književnosti Giuseppe Mazzocolin je na svom drevnom porodičnom imanju dodatno doktorirao u stvaranju čudesnih vina, a ja ne znam sa kojim od tri dragulja da krenem u priču. Eci, peci... šardone, kaberne, kjanti, zec!
Kada "krv Jupiterovu" (sanđoveze) što je naziv sorte pretočiš u balon bocu od litar i po opletenu trskom nastane čuveni kjanti. Mitski slavan - neretko razočara, kao tanko, lagano, možda nedovoljno taninsko letnje vino. Ali, kad je iz ruku maestra Giuseppea, kao drveni lutak Pinokio, Fontalloro Felsina (2640,00 din), iako iz 2003. još uvek ima potencijal da stari u boci. Ima i snage i tanina i razloga da se čuva dok ne naiđe pravi sir i divljač, kad se samo dobro dekantira i - pije.
Da je gospodin Mazokolin "redak majstor" dokazuje i Maestro Raro 2003. godina (2550,00 din). Netipičan za italijanski Carte de Vin ovaj cabernet souvignon, inače čuvena svetska (preciznije franscuska sorta) u felsinškom mikrolokalitetu daje specifične rezultate. "Maestro" je retko lep kaberne koji je posle pet godina poprilično polimerizovao tanine i dobilo se lagano, pitko ali puno vino.
Šardone je postao opšte mesto u svetu vinoljuba, ali je u Toskani dao jedno relativno ozbiljno belo. I Sistri 2000. godište, odlične strukture, dugog trajanja, fantastične završnice, je vino koje se 6 - 8 meseci barikira, ima blage tonove hrasta odnosno blage kombinacije tropskog voća i vanile što mu uz pristupačnu cenu (1399,00 din) daje ogromnu prednost nad ostalim šardoneima u ponudi. Izvanredan je pratilac jela sa kremastim sosovima, malo jače i punije ribe, ali i peradi (ćure i pile). Inače, I sistri je stari vavilonski instrument nalik na harfu (verovatno je po njemu citra dobila ime), ali je to i ime boga plodnosti i poljoprivrede, rađanja, u drevnom Egiptu. Pa kad smo se već dotakli bogova - vinopijama je dozvoljeno da flertuju sa mnogobožjem. Oxfordski rečnik prepoznaje čak 36 vinskih bogova, od drevnog Bahusa/Dionisija u grčko-rimskom stilu, preko Bassareusa (Lidijci), Tarhunta (Hititi), Aramazda/Haika kod Jermena, Dusaresa (Arabia), Antheusa, Bromiusa, Iacchusa, Iakhosa, Lenaidosa, Zagreusa... Pa sve do Osirisa u Egiptu i naravno - ovog, protiv koga je nauka povela poslednji akceleratorsko anti-krstaški pohod u samo svitanje Velikog Sumraka. "Ovog", čiji zemaljski poslenik Ratzinger (papa Bendikt XVI) tvrdi: "Ja sam samo skromni radnik u Božjem vinogradu". Za mene je to "znak" da se treba držati vere - ako je vinograd oko nas, budimo optimistični čokoti.

Čistak sa čistine

Flaša koju s pravom krasi bodljikava žica. Danas se čistota i zdravlje mora bodljama opasati da se od ništavila odbrani. Kapljica ispred mene je mešavina kaberne sovinjona i merloa, klasična francuska kupaža u bugarskom izdanju neobičnog naziva No Man's Land 2004. godina. Vino je u odnosu kvalitet/cena (668,47 din) zaista fascinantno, a jedini problem sa bugarskim vinima je što ljudi beže od njih iako su večinom odlična. Ova vinarija je nakon raspada socijalističkog bloka svoje zasade postavila na ničiju zemlju između Turske i Bugarske, koja je inače, između "normalnih" zemalja veoma uzak pojas, ili ga uopšte nema. Ovde je reč o bespuću širine i do 50 kilometara neiskorišćenog tla na kome se ništa nije gajilo. Ono je  potpuno bez herbicida i pesticida, te se ovo vino s punim pravom može svrstati u organska. Zdravo, dobro, uz originalni marketinški štos. Kad pročitam "No Man's Land", setim se jedne velike, divne ničije zemlje, dole, južnije i odličnih kosovskih vina. Zar ne bi i mi mogli tako...

Duplo hvala "Srpskoj kući vina", Braničevska br.1
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama