Zamci bez zamki


zamci- Chateau Desmirail 2003.
- Chateau La Tour Carnet 1998.
- Chateau Lynch Moussas 2003.
- Chateau Cos Labory 2003.


Zamci u dolini reke Noare (od reči noire - noć, reka crnog slasnog vina kojom plutaju seni izmoždenih ljubavnika). Francuska umetnost pretvaranja krvi, radničke ali i buržoaske u potoke vrhunskog vina. Najbolje revolucionarne berbe (ili borbe) uz zvuke Marseljeze.

Zagonetka: Stamen ali hladan, tradicionalni, sa ukusom revolucije i zaboravljene Marseljeze. Zaštitini znak, težak za održavanje, prelazili su iz ruke u ruku ali u sebi očuvali samo srce Francuske - vino. (odgovor: zamak - chateau)

VINO vam fino može doći kad ste malo kratki sa onim, a opet predugi sa onim drugim. Naravno, mislim na finansije i spisak želja. Recimo, išli bi da obiđete zamke na Loari, ali nema se čime. E, tu vi lepo otčepite flašu bilo kog "chateau-a" i već posle prve trećine uronite duboko u meke jastuke, sklopite kapke (bez make upa), usporite disanje i lagano, kao leptir već plovite čudesnim poljskim putevima od jednog do drugog utvrđenja čiji podrumi čuvaju svetski slavno enološko blago. U nekom trenutku, naravno, prenućete se užasnuti iznenadnom dilemom, kako je pravilno: zamkovi ili zamci? Ali nema te more koju još jedna slasna čaša neće razvejati u sasvim sitne pahulje nalik na sneg što se upravo migolji pod prozorskim oknima. Ili su to mali patuljci, irvasi i slično?

Po notama Mendelsona

Chateau Desmirail, 2003. (berba ocenjena sa 88/100 poena - natprosečna)
Melodija: Voćne arome snažnih ali elegantnih tanina, a u nosu malo maline, ljubičice i sladića. Boje Merloa i Cabernet Souvignona pravilno izmešane u odnosu jedan na tri.
Text: Deo poseda Rozan se kao miraz pripaja Desmirelu kad se gospođica Rozan udala za Žana Desmirela zastupnika u parlamentu Bordoa, ali se kompletnog imanja krajem XIX veka dočepao nećak slavnog kompozitora Mendelsona. Istorija sudbina umetnički nastrojenih porodica ukazuje da oni teško zadrže materijalna bogatstva u svom posedu bez obzira na režim i okruženje, pa početkom Prvog svetskog rata vlada konfiskuje imanje i prodaje ga nekom tekstilnom industrijalcu. Tokom ekonomske krize se posed cepka sve dok ga Lurton ponovo ne objedini 1981. godine.
Cena ulaznice u zamak: 8.350

Malo ali nadignuto

Chateau La Tour Carnet, 1998. (87/100 - natprosečna)
Melodija: Merlo, Kaberne Sovinjon, malo Kaberne Fran i između prstiju Pti Verdo, tek toliko da se posle godinu i po leškarenja u buretu od franscuskog hrasta oseti barokna punoća protkana finim mineralnim "slanišem" slojeva gline, krečnjaka i nešto malo šljunka, a u nosnicama onaj predivni talog prezrelog crnog šumskog voča i perverzno slatkih začina.
Text: Na vrh brda vrba mrda, a brdo, samo 19 metara visoko. I baš u tom brežuljku (la butte) leži zec jer "La Butte de la Tour Carnet" se kao suncokret izvrnuo ka jugoistoku, upijajući živototvorne zrake i sabijajući ih u voćne kuglice od kojih će poteći sjajna, granitno crvena rapsodija. Inače, ovaj chateau je najstariji vinogradarski zamak Bordoa. Srednjevekovna kula okružena šancem (bez aždaja) sagrađena je 1120. godine, a prvi vinograd 1407. U to ime, i za berbu 1998.
Cena ulaznice u zamak: od 11.100 je prava sitnica

Iz rečnog šljunka

Chateau Lynch Moussas, 2003. (95/100 - vanredna!)
Melodija: Iz dubina ljubičasto crvenog eliksira dižu se voćne arome i baršunasti tanini da bi se kao malom eksplozijom rasuli u dnu nozdrva i zrele borovnice, kupine, začine i mentu nevidljivim superlepkom zalepili ne samo na vaše čulne receptore, već jednom zauvek, negde duboko u centralnom nervnom sistemu. Za nezaborav.
Text: Musas je zaseok na obodu poseda Linč, slavne irske porodice koja je utemeljila zamkove Linč Musas i Linč Baž, a tokom postojanja iznedrila i jednog gradonačelnika Bordoa. Od Prvog svetskog rata, ovaj posed preuzima porodica Kastež i iz tipičnog šljunka reke Garone nastavlja da crpi sokove i pretače ih u ovo vanserijsko vino.
Cena ulaznice u zamak: 9.550

Rubin na kamenu

Chateau Cos Labory, 2003. (95/100 - vanredna!)
Melodija: Volite li mirise čokolade, smokve, šljive, zrele tamne višnje, sa par kapi začina i lekovitih bilja? Sve se to krije u svakoj noti ovog vanserijskog vina, malo kiselkastog ukusa ali zato izuzetno blagih i pitkih, sladunjavih tanina.
Text: Nakon odležavanja od godinu i više dana u hrastovim burićima, tamno crvena boja  teško da će sakriti od vaših očiju priču o kamenu sa koga je niklo grožđe. Zašto kamenu? Zato što je vinograd Cos Labory ubedljivo najmanji od svih pomenutih (svega 18 hektara), pa se svaki kamen pobrinuo za "pečat" koji ova kupaža Kaberne Sovinjona, Merloa i Pti Verda nosi u sebi. Taj pečat u sebi nosi i teško breme osnivača vinograda porodice Labori koja je nakon dve decenije od prve berbe (1820.) zbog slabog materijalnog stanja imanje prodala prvom komšiji, vlasniku čuvenog poseda Chateau Cos d'Estournel, da bi ga nekoliko godina kasnije kupio engleski bankar, pa odmah potom izvesni Luj Pejšo.  Reč "Cos" (kameno brdo) nalazi se u nazivu oba zamka i govori o kamenitoj podlozi čitavog regiona, pa nije čudo da se ovo imanje kao kamen kotrljalo iz ruke u ruku sve dok ga nisu preuzeli članovi porodice Odoi i konačno zatvorili krug omogućavajući nam da iz godine u godinu uživamo u blagodetima ovog originalnog francuskog vina.
Ulaznica u zamak: 11.350

Hvala La casa del Habano Beograd, Kneginje Zorke 2

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama